Proiecte de hotarari privind noi investitii, votate in Consiliul Local

Miercuri, 13 Septembrie 2017

Proiecte de hotarari privind noi investitii, votate in Consiliul Local
Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local de marti, 12 septembrie 2017, s-au aflat câteva proiecte de hotarâri importante, ca rectificarea bugetului pe anul 2017, descentralizarea cheltuielilor unitatilor de invatamânt sau proiectul strategic Hu-Ro vizând imbunatatirea serviciilor in sanatate. Primarul Ilie Bolojan a prezentat aceste proiecte intr-o conferinta de presa desfasurata inaintea sedintei, alaturi de dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judetean din Oradea.

Achizitia lucrarilor de intretinere a strazilor pe urmatorii patru ani

Un prim proiect de hotarâre aflat masa consilierilor locali a fost cel privind achizitia lucrarilor de intretinere, reparatii si amenajare a strazilor, podurilor si traficului rutier in municipiul Oradea, pentru o perioada de 4 ani. In aceasta privinta primarul a declarat: „Urmeaza sa fie declansata procedura de licitatie pentru selectarea firmelor de constructie care vor intretine si asfalta drumurile din municipiul Oradea. Noi am operat in acesti ani pe doua loturi: malul stâng si malul drept al Crisului Repede. Au fost licitatii separate. Am avut contracte cu doua firme, a existat deci posibilitatea unor termene de comparatii intre cele doua firme, in asa fel incât sa mentinem in permanenta o presiune pe acestea pentru a realiza lucrari de calitate. Mergem in continuare pe aceeasi politica, deci vor fi licitatii pe doua loturi, malul stâng si pe malul drept. Durata de contractare va fi de 4 ani de zile, urmând ca licitatia s-o derulam in aceasta toamna."

Rectificarea bugetului municipiului Oradea pe anul 2017

O prevedere importanta a rectificarii de buget a fost solicitarea OTL SA pentru alocarea unei sume in vederea achizitionarii a zece tramvaie second-hand. Primarul Ilie Bolojan aratat ca pe viitor se are in vedere si achizitionarea unor tramvaie noi, din proiectul de mobilitate urbana, precum si a unor tramvaie second hand modernizate, care sa asigure functionarea sistemului de transport in anii urmatori, urmând ca pâna in anul 2024 orasul Oradea sa aiba o flota de tramvaie intr-o stare foarte buna. 

Un alt capitol al rectificarii de buget se refera la sistemul de termoficare. Orasul a beneficiat de fonduri europene importante, din care a fost realizata o centrala noua in municipiul Oradea, si se vor continua lucrarile de inlocuire a magistralelor vechi. Se are in vedere automatizarea punctelor termice din oras. „Alocam o suma de 150 000 lei pentru realizarea unui studiu din care sa rezulte care va fi investitia pe care noi o vom realiza in anii urmatori in partea de productie a energiei termice", a spus Ilie Bolojan. De asemenea, se vor aloca bani pentru un studiu de fezabilitate in vederea optimizarii si punerii la punct a sistemului de termoficare in Piata Ferdinand. 

Un alt material, de asemenea important, se refera la parcul industrial. Compania Inteva isi extinde operatiunile in Oradea, realizând printr-un dezvoltator o investitie de aproximativ 7,1 milioane de euro. Ca urmare a realizarii acestei investitii pâna la sfârsitul anului viitor, in noua locatie situata vizavi de cimitirul Rulikowski, pâna in anul 2024 vor lucra aproximativ 400 de angajati. 

In ceea ce priveste Palatul Vulturul Negru, primarul Ilie Bolojan a aratat ca investitiile de aproximativ 3 milioane de euro in lucrarile de subteran, consolidari si reabilitarea fatadelor, copertinei si a turnurilor au fost finalizate. A fost luata decizia ca unele spatii din pasaj, ocupate de anumite ONG-uri, sa fie eliberate pâna la data de 30 septembrie, pentru ca acestea sa poata fi scoase la inchiriere in vederea realizarii unor venituri mai mari si generarii unor activitati care sa atraga mai mult public. Vor fi scoase aproximativ 10 spatii la licitatie incepând cu luna octombrie, estimându-se realizarea unor venituri de aproximativ 100.000 de euro pe an, care vor fi alocati pentru fatade sau intretinerea Palatului Vulturul Negru. 

Descentralizarea bugetara a scolilor de stat din municipiul Oradea

Un alt proiect de hotarâre care s-a aflat pe masa Consiliului Local a fost cel cu privire la descentralizarea cheltuielilor unitatilor de invatamânt. Intrucât de la bugetul de stat se acopera doar salariile si o parte a cheltuielor de functionare, restul fiind contributia municipalitatii, au fost luate masuri pentru scaderea acestora din urma, de la 5 milioane de lei pe an la 3 milioane. Aceste cheltuieli de functionare au fost gestionate pâna in prezent de Primaria Oradea. „Având in vedere ca in primavara acestui an am semnat contracte de administrare, pentru prima data, cu directorii de scoli, am luat decizia sa descentralizam aceste cheltuieli incepând cu aceasta toamna, deci cu noul an scolar, in asa fel incât toate cheltuielile vor fi urmarite, gestionate si derulate prin unitatile scolare, Primaria Oradea urmând sa realizeze doar lucrarile de reparatii si investitii", a spus Ilie Bolojan. 

Primaria Oradea are in vedere derularea unor programe de investitii in scoli care vizeaza punerea la punct a tuturor internatelor scolilor din municipiul Oradea. O alta linie de investitie importanta va fi reabilitarea tuturor scolilor care in prezent sunt in stare proasta. Astel, toti banii care vor fi economisiti in urma procedurii de descentralizare vor fi alocati in programe de invatamânt, respectiv in reabilitarea scolilor. 

Proiect strategic România-Ungaria, pe sanatate

Proiectul intitulat "Proiectul integrat pentru dezvoltarea durabila in zona montana a judetului Bihor, imbunatatirea accesului si dezvoltarea serviciilor de sanatate in cazul interventiilor medicale in situatii de urgenta" va fi depus in vederea finantarii in cadrul programului INTERREG V-A România-Ungaria 2014-2020 si vizeaza imbunatatirea serviciilor de sanatate si investitia in infrastructura medicala. Data limita a depunerii proiectului este 20 septembrie 2017.

Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judetean, a explicat ca proiectul are in vedere dotarea spitalelor din judet cu aparate radiologice digitale si ecografe la nivelul urgentelor, care vor fi conectate la „creierul" aflat in spitalul judetean, facând astfel posibila punerea rapida a diagnosticului chiar si in absenta medicului de specialitate, si, de asemenea, selectarea cazurilor care sunt pentru spitalul din Oradea. Deoarece exista un deficit de dotari in câteva zone ale activitatii sistemului sanitar si mai ales in  partea de oncologie, in cadrul proiectului s-a optat pentru un aparat mult mai modern decât scintigraful obisnuit aparat, si anume pentru aparatul SPECT, care permite investigatia de cea mai buna calitate. Având si componenta CT, examinarile sunt insumate si dau un diagnostic precis. Un alt aparat medical necesar atât pentru probleme de urgenta cât si in cazul afectiunilor oncologice este aparatul Angio-CT, care poate fi folosit pentru chemoembolizare, precum si in cazuri de accidente vasculare cerebrale. In România, astfel de aparat exista numai la spitalul Fundeni din Bucuresti. 

In total, sumele prevazute in proiect se ridica la aproximativ 5,2 milioane de euro, din care 4,4 milioane din bani europeni, iar aproximativ 780.000 contributia orasului Oradea si contributia nationala. Aceste dotari suplimentare, care vor intregi sistemul de sanatate din municipiul Oradea, vor transforma, de asemenea, orasul intr-un centru medical de succes.


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: