Primaria Oradea va realiza inca trei proiecte de spatii pietonale in zona centrala

Marti, 24 Aprilie 2018

Primaria Oradea va realiza inca trei proiecte de spatii pietonale in zona centrala
Viceprimarul Florin Birta a sustinut azi, 24 aprilie 2018, o conferinta de presa privind extinderea spatiilor pietonale din zona centrala a orasului.

In deschiderea conferintei de presa, viceprimarul Florin Birta a vorbit despre importanta extinderii zonelor pietonale: "Ne axam pe acest principiu: Oradea trebuie sa fie un oras prietenos cu pietonii. Incercam, cel putin in zonele centrale, sa cream cât mai multe spatii pietonale, spatii prietenoase cu pietonii si sa reducem circulatia masinilor in zona centrala, astfel incât zonele centrale sa fie niste zone in care oamenii sa isi petreaca timpul liber in buna dispozitie, cu posibilitatea de a participa la diverse evenimente organizate in aceste zone".

Primul proiect pietonal pe care il propunem pentru sedinta Consiliului Local are ca obiect calea de acces pietonala de la intersectia Pietei Unirii cu strada Iuliu Maniu, mai precis zona din jurul Catedralei Sf. Nicolae. "Aici s-a incheiat un contract de comodat cu Episcopia Greco -Catolica pentru terenul din jurul bisericii, iar atât terenul care este invecinat cu Piata Unirii, cât si cu strada Iuliu Maniu, inclusiv intrarea dinspre sediul Episcopiei (str. Ep Mihai Pavel) va fi pavat cu pavajul folosit in Piata Unirii", a precizat viceprimarul Florin Birta.

Valoarea intregii lucrari este de aproape 5.400.000 lei iar durata de realizare a investitiei este de 5 luni.

Suprafata totala va fi de 3011 mp, din care 938 mp va fi pavata cu piatra porfir carosabil (cubeti), iar 1669 mp cu piatra porfir necarosabil. Zona actualului gard, care desparte curtea catedralei Sf. Nicolae de Piata Unirii va fi marcata cu un porfir de culoare aurie care va delimita zona bisericii de Piata Unirii. Totodata, in jurul bisercii se va realiza o fâsie din lespezi de granit alb.

In ceea ce priveste statuia lui Iuliu Maniu care va fi amplasata in fata Catedralei Sf. Nicolae, ieri s-a intrunit comisia de evaluarea care a analizat cele doua proiecte depuse si a aceptat din punct de vedere tehnic proiectul  realizat de sculptorul Deak Arpad.

Al doilea proiect pietonal are ca obiect amenajarea trotuarului din strada Republicii, intre strada Gh. Dima si B-dul Magheru - tronsonul I care vizeaza o suprafata totala de 1004 mp. Valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect este de 2 118 375 lei, iar durata de executie va fi de 4 luni de zile.

Pe partea dreapta, unde are sediul Serviciul de Evidenta a Persoanelor (SPCLEP) , Primaria Oradea a reabilitat si largit trotuarul, urmând sa reabiliteze si sa largeasca si trotuarul dinspre str. Gh. Dima pâna in fata cladirii fostei policlinicii tot cu acelasi material folosit pe cealalta parte, cu refacerea iluminatului stradal si a rigolelor.

In momentul in care cladirea fostei policlinici va reabilitata, municipalitatea va realiza si proiectul pentru reabilitarea trotuarului, pentru a nu compromite lucrarea atunci când se va reabilita acel imobil.

Totodata, municipalitatea are in vedere si realizarea accesului pietonal intre strada Vasile Alecsandri si strada Independentei, care vizeaza o suprafata totala de 691 mp. Valoarea indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect este de 1.781.451 lei, iar termenul de executie este de 3 luni, in aceasta suma fiind inclusa si exproprierea unei suprafete de 510 mp dinspre strada Independentei.

Cele trei proiecte pietonale vor fi supuse aprobarii in sedinta Consiliului Local de joi, 26 aprilie, dupa care va urma organizarea procedurii de licitatie pentru proiectare si executie.

"Incepând din data de 2 mai se va inchide circulatia rutiera in Piata 1 Decembrie intre str. Traian Mosoiu si str Independentei pentru o perioada de 3 saptamâni, pentru ca se doreste continuarea pavarii strazii Vasile Alecsandri peste trecerea de pietoni care da in acest moment spre Parcul 1 Decembrie. Ne dorim un acces mult mai facil al pietonilor care pot circula de pe strada V. Alecsandri inspre Parcul 1 Decembrie. Dimensiunea trecerii de pietoni va fi identica cu latimea strazii V. Alecsandri", a incheiat viceprimarul Florin Birta.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: