PENSIONARII NU SUNT AFECTATI DE MAJORAREA PENSIILOR IN ACORDAREA AJUTORULUI PENTRU INCALZIREA LOCUINTEI

PENSIONARII NU SUNT AFECTATI DE MAJORAREA PENSIILOR IN ACORDAREA AJUTORULUI PENTRU INCALZIREA LOCUINTEI

Joi, 13 Ianuarie 2022

PENSIONARII NU SUNT AFECTATI DE MAJORAREA PENSIILOR IN ACORDAREA AJUTORULUI PENTRU INCALZIREA LOCUINTEI
Directia de Asistenta Sociala Oradea aduce la cunostinta cetatenilor ca ajutoarele financiare acordate potrivit Ordonantei de Urgenta nr.132/2021 privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii in anul 2022, precum si pentru modificarea alin.(10) al art.7 din O.U.G. nr.43/2020 pentru aprobarea unor masuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a raspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada starii de urgenta, nu se iau in calcul la stabilirea ajutorului pentru incalzire si a suplimentului pentru energie.

Facem precizarea ca pentru pensionarii ale caror drepturi la ajutor pentru incalzirea locuintei si a suplimentului pentru energie au fost stabilite pâna la 31 decembrie 2021, acestea se mentin in plata la acelasi nivel pâna la 31 martie 2022.

Pentru perioada ramasa din sezonul rece (ianuarie - martie 2022) solicitantii ajutorului pentru incalzirea locuintei si a suplimentului pentru energie care au calitatea de pensionari si care urmeaza sa solicite dreptul, vor depune, ca si documente doveditoare privind veniturile, cupoanele de pensie aferente lunii decembrie 2021, deoarece majorarea valorii punctului de pensie si a indemnizatiei sociale stabilite incepând cu luna ianuarie 2022 nu se iau in considerare la stabilirea dreptului. 

Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda pentru intregul sezon rece 01.11.2021 - 31.03.2022 sau pentru o fractiune din aceasta perioada, in functie de data depunerii documentatiei. Consumatorii vulnerabili care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica, gaze naturale, energie electrica sau combustibili solizi  si/sau petrolieri  beneficiaza de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei, in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de pâna la 1.386 lei in cazul familiilor si 2.053 lei in cazul persoanelor singure. Pentru acordarea suplimentului de energie solicitantii trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii (privind veniturile si bunurile aflate in proprietate).

Titularii ajutoarelor pentru incalzire si a suplimentului energetic sunt obligati sa comunice orice modificare intervenita in situatia locativa, componenta familiei si a veniturilor acesteia, in termen de 5 zile de la data de la care a intervenit modificarea. Comunicarea modificarilor se face prin depunerea unei noi Cereri si declaratii pe propria raspundere insotita de documentele doveditoare care justifica modificarea. Mentiunea aici este ca, asa cum spuneam anterior, in cazul pensionarilor ale caror drepturi la ajutor pentru incalzirea locuintei si a suplimentului pentru energie au fost stabilite pâna la 31 decembrie 2021, acestea se mentin in plata la acelasi nivel pâna la 31 martie 2022, chiar daca se modifica venitul.

In contextul prevenirii raspândirii noului Coronavirus, Cererile si declaratiile pe propria raspundere completate si insotite de documentele doveditoare privind componenta familiei si veniturile realizate de catre membrii acesteia, precum si celelalte documente necesare se pot transmite catre institutia noastra si on-line. 


Sursa: Primaria Oradea

Comentarii: