Oxford: Rusia manipuleaza opinia publica din 9 tari!

Joi, 22 Iunie 2017

Conform unui studiu realizat de Universitatea Oxford, Rusia si China utlizeaza asa-numite programe de tip ,,bot" pe retelele de socializare pentru a influenta politica din noua tari: Brazilia, Canada, China, Germania, Polonia, Taiwan, Rusia, Ucraina si Statele Unite. Coordonatorii studiului, Philip Howard si Samuel Woolley scriu ca ,,propaganda prin calculator este unul dintre cele mai […]
The post Oxford: Rusia manipuleaza opinia publica din 9 tari! appeared first on Presa Oradea.
 Conform unui studiu realizat de Universitatea Oxford, Rusia si China utlizeaza asa-numite programe de tip ,,bot" pe retelele de socializare pentru a influenta politica din noua tari: Brazilia, Canada, China, Germania, Polonia, Taiwan, Rusia, Ucraina si Statele Unite.
Coordonatorii studiului, Philip Howard si Samuel Woolley scriu ca ,,propaganda prin calculator este unul dintre cele mai puternice instrumente noi impotriva democratiei", subliniind ca urme ale acestor actiuni ofensive provin in principal din Rusia, dar si din China sau alte tari vizate intr-o masura mai mare de aceasta propaganda.


,,Exista o cladire la Sankt Petersburg (in Rusia) cu sute de angajati si cu un buget de milioane de dolari, a carei misiune este sa manipuleze ,,opinia publica in unele tari"

a detaliat Philip Howard, intr-o prezentare de presa.
Tehnicile rusesti constau, de exemplu, in difuzarea de ,,multiple" postari ,,contradictorii", a adaugat Howard.

,,Este vorba de a raspandi confuzie. Nu este vorba neaparat de a difuza informatii false, ci de a-i face pe oameni atat de indiferenti la politica, incat sa nu-si mai doreasca sa se implice"

a spus si Samuel Woolley.

Echipa de cercetatori a analizat zeci de milioane de postari pe sapte retele de socializare in timpul unor alegeri, crize politice si diverse ,,incidente" legate de securitatea nationala.
Studiul arata ca in SUA aceste programe informatice au avut o influenta in timpul alegerilor prezidentiale din 2016.

,,Armate de programe de tip ,,bot" care urmaresc, redistribuie sau apreciaza postarile unui candidat il fac astfel mai legitim, iar el pare ca are o sustinere mai puternica decat in realitate"

mai scriu autorii studiului.

Presupusa influenta a Rusiei in alegerile americane, care l-ar fi favorizat pe Donald Trump in detrimentul rivalei sale Hillary Clinton, este in centrul unui scandal in SUA, fiind in desfasurare investigatii privind o posibila intelegere intre autoritatile ruse si echipa de campanie a lui Trump, el insusi extrem de activ pe Twitter.
Dupa alegerea lui Trump, Facebook a anuntat mai multe initiative de a colabora mai strans cu mass-media si de a limita raspandirea de informatii false.
The post Oxford: Rusia manipuleaza opinia publica din 9 tari! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: