O parte a schelelor de pe palatele Riman

Duminica 26 Mai 2019

O parte a schelelor de pe palatele Riman
Una dintre cele mai frumoase cladiri din centrul Oradiei, Palatul Rimanóczy Kálmán Senior, situat in Parcul Traian nr. 1, a fost selectata in anul 2018 pentru a fi reabilitata in cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrarilor de protejare si interventie asupra cladirilor cu valoare cultural-arhitecturala situate in Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea. Proiectul se realizeaza ca urmare a starii avansate de degradare a cladirii, atât in ceea ce priveste tâmplaria si acoperisul, cât si la nivelul invelitorilor si al tencuielilor.

Lucrarile de restaurare si reabilitare a fatadelor si invelitorii isi propun sa redea cladirii nu doar un aspect cât mai apropiat de imaginea sa istorica originala, dar si sa contribuie la imbunatatirea si optimizarea modului de comportare in timp a imobilului.

Amplasamentul a fost predat executantului in data de 10 octombrie 2018, iar in aceste zile se demonteaza schelele de pe fatada cladirii dinspre penitenciar, urmând ca executantul sa continue lucrarile de reabilitare dinspre strada pietonala.

In cazul palatului Rimanóczy, lucrarile de reabilitare constau in: inlocuirea elementelor degradate ale sarpantei, ignifugarea si tratarea antibacteriologica a tuturor elementelor de lemn din interiorul podului, indiferent daca acestea sunt elemente structurale ale sarpantei sau subansambluri nestructurale ale acesteia, schimbarea integrala a invelitorii, refacerea sorturilor din tabla zincata de la nivelul doliilor si al bazei invelitorii, rezidiri locale ale cosurilor de fum, evacuarea obiectelor depozitate in incinta podului, igienizarea suprafetelor din lemn si din zidarie aparenta din interiorul podului, etanseizarea integrala a accesului in pod, evitându-se astfel accesul pasarilor, refacerea tencuielilor si a zugravelilor atât la fatadele exterioare, cât si la cele interioare cu materiale poroase, indepartarea cablurilor de la nivelul fatadelor, restaurarea integrala si unitara a tâmplariilor spatiilor locative, restaurarea sau implementarea unitara a sistemelor de rolete de la ferestre, zugraveli cromatice, refacerea elementelor decorative din stuc dupa martorii existenti inca in situ, confectionarea sau restaurarea elementelor decorative de la baza invelitorii, restaurarea integrala a feroneriilor, inclusiv vopsirea acestora.

Valoarea investitiei este de 2.982.175,84 lei fara TVA, iar durata de executie a lucrarilor este de 18 luni. Lucrarile sunt executate de asocierea Drum Asfalt SRL - SC Trameco SA, urmând ca pâna la finalul lunii iulie toata fatada cladirii sa fie reabilitata.

In ceea a ce priveste Palatul Apollo, acesta este situat in zona centrala a municipiului Oradea, pe str. Republicii nr.12-12A.  Palatul Apollo are doua fatade, spre str. Republicii, cea mai bogat decorata si spre str. Mihai Eminescu, mai simpla. Fatadele au elemente preluate din stilurile Empire sau Biedermeier, maniera ornamentala intâlnita in aceeasi perioada la Viena, Berlin sau Budapesta.

Valoarea investitiei este de 2.036.107,23 lei fara TVA, iar durata de executie a lucrarilor este de 18 luni. Lucrarile sunt executate de Constructorul Salard, cladirea urmând sa fie reabilitata in intregime pâna la toamna.

Pentru reabilitarea fatadei dinspre str. M. Eminescu a palatului Apollo au fost efectuate urmatoarele lucrari:

- s-au inlaturat portiunile degradate ale tencuielilor de pe fatade;

- s-au retencuit portiunile decopertate ale fatadelor cu tencuieli pe baza de var hidraulic cu continut de fibre pentru armare, mortare gata preparate;

- toate suprafetele nedecopertate ale fatadelor stradale au fost periate cu peria de radacina astfel incât sa se realizeze conditiile unei aderente optime a straturilor ce s-au aplicat peste ele;

- intreaga suprafata parietala supusa reabilitarii s-a curatat prin periere si s-a rezugravit cu vopsele pe baza de dispersie silicatica pentru acoperiri ale fatadelor, rezistente la elementele poluante cu caracter acid din mediu, care corespund criteriilor WTA pentru protectia monumentelor;

- ornamentele s-au curatat si s-au zugravit cu culorile propuse in plansele de arhitectura, cele care lipseau au fost completate dupa modelul celor originale.

Pentru acoperis si invelitoare sunt prevazute a se executa urmatoarele lucrari:

- de inlocuit sorturile din tabla zincata degradata cu sorturi din tabla noua;

- de remediat problemele de neetanseitate;

- de inlocuit astereala in zonele cu invelitoarea din tabla si placi de fibrociment;

- invelitoarea din zona cu panta de 40% din curtea interioara, din tigla profilata va fi revizuita si completata cu materiale recuperate din zonele in care a fost utilizata inadecvat;

- de inlocuit invelitorile distruse;

- de curatat intreaga suprafata a jgheaburilor de petele de rugina sau alte impuritati, se va curata cu degresant in curtea interioara si se vor inlocui integral cele din fatadele principale;

- de revizuit cosurile de fum.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: