Needucati, indolenti sau complici? Cum ar trebui sa ne raportam la PSD-isti?

Joi, 21 Februarie 2019

Hot imbracat in costum, femeie care culege flori din gradina, batran care ti-ai turnat vecinii de pe scara la securitate, sau, din contra, care ai fost la un pas sa ajungi la Canal, doctor in halat alb, profesor cu ochelari si par carunt, muncitor cu frigul intrat in oase pe schelele spanzurate deasupra orasului, student […]
The post Needucati, indolenti sau complici? Cum ar trebui sa ne raportam la PSD-isti? appeared first on Presa Oradea.
 Hot imbracat in costum, femeie care culege flori din gradina, batran care ti-ai turnat vecinii de pe scara la securitate, sau, din contra, care ai fost la un pas sa ajungi la Canal, doctor in halat alb, profesor cu ochelari si par carunt, muncitor cu frigul intrat in oase pe schelele spanzurate deasupra orasului, student plin de convingeri, cum ar trebui sa ma raportez la tine, PSD-istule?
Da, stiu, unul dintre pacatele noastre capitale este generalizarea. Ni s-a spus de atatea ori. Nu toti sunt la fel. Nu toti politicienii sunt hoti, nu toti votantii PSD sunt asistati sociali, nu toti au ajuns in politica sa se capatuiasca. Si totusi, cum ar trebui sa ne raportam la cei care sunt si continua sa fie in PSD, uitandu-ne la situatia in care se afla astazi Romania? Ca la niste persoane voit rele, ca la niste persoane cu handicap, ca la niste slugi obediente, ca la niste victime, ca la niste hiene bucuroase ca vor primi bucata lor de les din imparteala, ca la niste neveste batute care traiesc cu sotul de dragul copiilor, ca la niste functionari care vad totul in cifre chiar daca dincolo de peretii birourilor lor sunt gazati oameni?
Serios. Cum ar trebui sa ne raportam la acesti oameni pentru ca ura care ne dezbina nu poate duce la nimic constructiv. Putem sa-i insultam oricat, vom primi insulte inapoi, putem sa le explicam oricat cu cifre cum stau lucrurile, devenim brusc sorosisti, TFL-sti sau mai stiu eu ce. Stergi canalele lor din grila, nu te mai uiti la stiri, ii ignori cand ii auzi pe strada dar te simti ca un peste ce traieste intr-un acvariu cu din ce in ce mai putina apa.

Recunosti sofismul de la primele cuvinte, vezi minciuna in orice discutie amicala, esti satul deja de retorici iefine, cum e a raspunde la o intrebare cu o intrebare (,,ceilalti au fost mai buni?, ceilalti au facut mai bine?"). Te doare cinismul, te scarbeste lipsa de masura si incapacitatea, te intristeaza prostia. Te incui in calculator, te ascunzi in foile cartilor? Te vor gasi si acolo. Nu toti sunt condamnati pentru frauda electorala, nu toti merg la vanatoare cu Tiriac, nu toti injura ziaristi sau debiteza obscenitati in fata femeilor. Nu toti se lauda ca au mitraliere acasa, nu toti vin la munca cu masini de zeci de mii de euro, nu toti trucheaza licitatii.
Alaturi de ei, intr-o tesatura fina, sunt varstnici vulnerabili si copii nestiutori, tineri plini de elan si medici cu halate rupte in coate pe bancile universitatilor. Exact cum militantii Statului Islamic isi faceau ,,cuiburi" in scoli si gradinite ca sa nu ii poata gasi rachetele inamice fara a face victime nevinovate. Spre deosebire de copiii fortati sa stea in acele incaperi, oamenii astia sunt cu mintile la ei, vad ce se intampla in jur, inteleg desptre ce este vorba. Cum poti tu, om simplu si cinstit, sa tii in spate un hot care are ambele maini in buzunarele tale? Ba sa te mai si certi cu mine ca ii spun pe nume!

Cum poti tu, univeresitar cu lucrari stiintifice de valoare, sa nu vezi ca Daea sau Dancila sunt, dupa toate defenitiile, analfabeti functionali? Asta este meritocratia in care iti doresti sa traiasca copiii tai? Cum poti sa nu vezi clar ca legile justitiei sunt modificate ca sa serveasca unui om sau unui grup de oameni? Si nu o lege, ci mai multe legi, cu un acelasi target? Nu iti sare nimic in ochi? Cum poti sa te multumesti cu 60 de km de autostrada pe an? E suficienta explicatia ca in anii trecuti nu s-a facut nici atat?
Si daca vezi toate astea, daca intelegi toate astea, cum poti sa sprijini asa ceva, cum poti sa creditezi si sa faci parte din asa ceva? Si daca continui sa faci parte din asa ceva, cum ar trebui eu si ceilalti care vrem sa traim intr-o tara condusa de oameni competenti, cu legi care sa ii bage pe cei care fura in puscarie si in fata carora sa fim toti egali si cu drumuri decente pe care sa putem circula, cum ar trebui sa ne raportam la tine? Cum sa te privim, cum sa te tratam?
Ichim Vasilica
The post Needucati, indolenti sau complici? Cum ar trebui sa ne raportam la PSD-isti? appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: