Maine incepe ORA Jazz Festival

Vineri, 20 Septembrie 2019

Maine incepe ORA Jazz Festival
Jazz Festival invita publicul iubitor de muzica la cea de-a II-a editie a festivalului! ORA Jazz Festival 2019 se va desfasura in perioada 20 - 22 septembrie, intr-unul dintre cele mai valoroase repere arhitectonice oradene - Sinagoga Neologa Sion.

Asociatia Culturala Mono si Asociatia pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune (APTOR) au pornit impreuna un festival international de jazz anul trecut, prima editie bucurându-se de aprecieri entuziaste din partea publicului.

Si anul acesta, ORA Jazz Festival are ca invitati muzicieni consacrati si stele in ascensiune ale jazzului international. Jakob Bro Trio, Nubya Garcia, Oláh Dezs? Trio, Ilhan Ersahin & Oceanvs Orientalis, Mohamed Najem & Friends si Svante Henryson Quartet vor transforma pentru trei zile spatiul sinagogii intr-o scena muzicala efervescenta. Diversitatea stilistica va fi marca distinctiva si pentru aceasta editie: veti putea asculta jazz contemporan si piese de jazz american reinterpretate in stil scandinav, improvizatii mestesugite având la baza teme din muzica traditionala si fuzionând inspirat cu muzica electronica, aranjamente jazz ale unor lucrari de muzica clasica.

Unul dintre cele mai prestigioase triouri din jazzul contemporan, Jakob Bro Trio, va deschide cea de-a doua editie a festivalului, vineri, 20 septembrie. Chitaristul danez Jakob Bro este un maestru al atmosferei si un texturalist fin, iar cu trioul sau a dus conversatia muzicala la un rafinament greu de egalat. Parteneri in acest "trialog" sunt muzicienii americani Thomas Morgan, la contrabas, si Joey Baron, la baterie. Cei trei au lansat in 2018, la ECM Records, un album live, Bay of Rainbows - o marturie palpabila a felului in care se lasa inspirati unii de ceilalti intr-un concert, a felului in care reusesc sa creeze pe loc cea mai frumoasa, sensibila si inspirata muzica.

Saxofonista britanica Nubya Garcia va incheia prima zi de festival cu forta si creativitatea care au facut-o celebra in cluburile londoneze de jazz si care au propulsat-o in topul celor mai promitatori tineri muzicieni. Grupul sau, compus din trei muzicieni londonezi ai noului val in jazz, pune in lumina compozitiile originale ale saxofonistei, un mix de jazz si afro-groove - o adevarata bijuterie care asteapta sa fie descoperita.

Ziua de sâmbata, 21 septembrie, se va deschide cu un concert care aduce o premiera in lumea muzicala. Tânarul si talentatul pianist maghiar Dezs? Oláh a adaptat pentru un trio jazz lucrarea clasica a celebrului compozitor Béla Bartók - Sase dansuri românesti, compusa pentru pian in 1915. A pastrat caracteristicile originale ale lucrarii lui Bartók, care cuprinde sase miscari de dans, si a intercalat inspirat improvizatii si reinterpretari originale. "Reflections of Béla Bartók's Six Romanian Dances" este o lucrare remarcabila la care au contribuit si contrabasistul Péter Oláh si bateristul Lakatos Pecek András. In aceasta formula de trio vor urca pe scena festivalului.

Ultimul concert al serii, sustinut de Ilhan Ersahin & Oceanvs Orientalis, provoaca publicul sa-si reconfigureze perceptiile asupra jazzului si a muzicii electronice. Colaborarea dintre inovatorul saxofonist cu origini turce Ilhan Ersahin si muzicianul electronic turc Oceanvs Orientalis (Safak Öz Kütle) se bazeaza pe creativitatea, radacinile culturale comune si pasiunea pentru improvizatie ale celor doi. Ilhan Ersahin si-a câstigat notorietatea in lumea jazzului datorita proiectelor sale de succes - Istanbul Sessions, Love Trio, Nublu Orchestra (condusa de Butch Morris), Wonderland, Silver (cu Eddie Henderson, Juini Booth si Kenny Wollesen). A colaborat cu Erik Truffaz, Bugge Wesseltoft, Joe Lovano, Norah Jones, Red Hot Chili Peppers. Este un artist cu o personalitate muzicala puternica si cu un stil de a improviza care cucereste aproape instantaneu. Partenerul sau, Oceanvs Orientalis, este renumit printre artistii de muzica electronica pentru compozitiile sale, dar si pentru inspiratia cu care concepe calatorii sonore in timp real, având la baza ritmuri si teme din muzica traditionala estica.

Duminica, 22 septembrie, ultima zi de festival va incepe cu Mohamed Najem & Friends. Quartetul clarinetistului Mohamed Najem este compus din muzicienii francezi Clément Prioul - pian, Thomas Posner - contrabas, Baptiste Castets - baterie. Grupul s-a format in 2016 si a devenit rapid popular pe scenele de muzica jazz pariziene. Liderul acestui quartet, Mohamed Najem, este reprezentantul de seama al noii generatii de muzicieni exceptionali provenind din Orientul Mijlociu. Compozitiile sale reflecta stralucit o combinatie eclectica de ritmuri si melodii, de jazz, muzica clasica si orientala.

Editia a doua ORA Jazz Festival se va incheia cu Svante Henryson Quartet  - Seven Songs from the 70s. Piese jazz din anii '70, semnate de muzicieni celebri ca Wayne Shorter sau Chick Corea, vor fi reluate, reinterpretate si daruite publicului de patru personalitati ale jazzului suedez: Svante Henryson - violoncel, Erik Weissglas - chitara, Hans Backenroth - contrabas, Joakim Ekberg - baterie. Liderul quartetului, Svante Henryson, este un virtuoz interpret la violoncel, multipremiat si aclamat, cu o cariera impresionanta. A colaborat, printre altii, cu Yngwie Malmsteen, Ketil Bjørnstad, Wolfgang Muthspiel, Marilyn Mazur, Arve Henriksen, Terje Rypdal sau Terje Isungset. Fie ca interpreteaza muzica clasica, rock sau jazz, sunetul violoncelului sau este inconfundabil.

O parte din echipa ORA Jazz Festival are in palmares organizarea unuia dintre cele mai mari festivaluri europene de jazz, Garâna Jazz Festival. Incluzând Oradea - un oras cu istorie si cultura bogate, pe harta evenimentelor sale, echipa ORA Jazz Festival spera sa aduca muzica jazz mai aproape de pasionati si, de la an la an, sa câstige public nou pentru unul dintre cele mai libere genuri muzicale.

Concertele se vor desfasura in Sinagoga Neologa Sion, Str. Independentei nr. 22, Oradea, incepând cu ora 19:00.

Pretul unui bilet pentru o zi este de 70 ron, iar al abonamentului pentru cele trei zile de festival 180 ron.

Biletele si abonamentele se pot achizitiona online de pe www.bilete.ro sau inaintea inceperii primului concert al zilei, de la intrare.

 

Detalii despre festival:

www.orajazzfestival.ro;

Facebook: ORA Jazzfestival;

Instagram: @orajazzfestival

Bilete: bilete.ro

Program ORA Jazz Festival 2019:

Vineri, 20 septembrie, ora 19.00:

Jakob Bro Trio (Danemarca, S.U.A.)

Nubya Garcia (Marea Britanie)

 

Sâmbata, 21 septembrie, ora 19.00:

Oláh Dezs? Trio - "Reflections of Béla Bartók's Six Romanian Dances" (Ungaria)

Ilhan Ersahin & Oceanvs Orientalis (Turcia)

 

Duminica, 22 septembrie, ora 19.00:

Mohamed Najem & Friends (Franta)

Svante Henryson Quartet  - "Seven Songs from the 70s" (Suedia)

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: