Lucrari realizate de Compania de Apa Oradea in 2019 si obiective pentru 2020

Vineri, 17 Ianuarie 2020

Lucrari realizate de Compania de Apa Oradea in 2019 si obiective pentru 2020
Pe parcursul anului 2019, Compania de Apa Oradea a derulat  lucrari de reabilitare si extindere a retelelor de apa si canalizare in aria de operare prin activitatea de investitii, structurata pe doua directii:

A. Proiecte de Extindere a sistemului de alimentare cu apa si canalizare - prin programe cu accesare de fonduri externe.

B. Proiecte pentru exploatarea si functionarea in conditii optime a sistemului de alimentare cu apa si canalizare, repararea, reabilitarea si modernizarea acestuia  - cu finantare din buget local si surse proprii ale Companiei.

A. PROGRAME CU FINANTARE DIN FONDURI DE COEZIUNE

In cursul anului 2019, s-au finalizat urmatoarele contracte cu finantare pe POIM:

- Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si canalizare in localitatile Sântandrei, Palota, Girisul de Cris si Tarian.

- Extinderea retelelor de apa si canalizare in localitatile Paleu si Saldabagiu de Munte.  

- Extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canal in zona de S-E a orasului Oradea.

Urmatorul program cu finantare europeana pe care il va implementa Compania de Apa Oradea va fi Programul Operational Infrastructura Mare „Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in Bihor", in valoare estimata de 108.286.990 euro. In prezent este in curs de derulare realizarea aplicatiei de finantare.

B. LUCRARI DE INVESTITII FINANTATE DE LA BUGETUL LOCAL SI SURSE PROPRII

Pentru mentinerea in functionare a sistemului de alimentare cu apa si canalizare Compania de Apa Oradea deruleaza si investitii cu finantare din surse proprii si surse de la bugetul local. Principalele lucrari executate in cursul anului 2019 au fost urmatoarele:

- Inlocuire retea de apa pe str. Octavian Goga si extindere retea apa pe str. Herbert Spencer

- Extindere retea apa si canalizare menajera pe strada Fagarasului

- Extindere retea de apa si canalizare menajera, str. Spartacus nr. 50,  locuinte pentru tineri destinate inchirierii specialistilor din sanatate

- Relocare retele apa, retele canalizare menajera si retele canalizare pluviala in Piata Bobâlnei

- Extindere retea de apa si canalizare menajera pe str. Ceyrat

- Reabilitare retea canal menajer Gh. Doja bl. Z3

- Reabilitarea retelelor de apa, canalizare menajera si pluviala pe str. Mihai Eminescu

- Intercalarea retelei de apa din Piata Ferdinand cu reteaua secundara a SH 407

- Inlocuire si extindere retea canal menajer str. A. D. Xenopol, bretea dintre str. A. D. Xenopol si str. Chimiei

- Deviere retele edilitare pasaj Magheru

- Reabilitare retea apa si canal menajer, pluvial str. Dâmbovitei de la intersectia cu str. Clujului spre fosta fabrica de ulei

O alta realizare a Companiei de Apa Oradea a fost obtinerea unui grad de incasare de 95.12 % a facturilor de prestari servicii prin diversificarea modalitatilor de incasare a facturilor.

Un obiectiv strategic derulat si in anul 2019, cu monitorizare stricta incepând din anul 2016, a fost cresterea gradului de utilizare a retelei de canalizare.

Obiective pentru anul 2020

Pentru anul 2020, Compania de Apa Oradea isi propune urmatoarele obiective: Lucrari de investitii in retele de apa si canalizare in Municipiul Oradea-       Deviere retele edilitare pasaj Magheru;

-       Statie de pompare ape pluviale II si bransament electric pe Calea Bihorului;

-       Statie de pompare ape pluviale str. Calea Bihorului in zona Depou CFR;

-       Relocarea retelelor de apa, canalizare menajera si canalizare pluviala pe traseul noii linii de tramvai pe tronsonul Calea Aradului - str. Fagarasului - str. Atelierelor;

-       Extinderea si relocarea retelelor de alimentare cu apa si de canalizare menajera si pluviala pe strazile Emile Zola, Emil Cioran, George Bacovia, Victor Papilian si Denis Diderot din cartierul Tineretului;

-       Extinderea retelei de alimentare cu apa, statie de hidrofor si statie de pompare ape uzate cu bransamente electrice, in Cartierul Viena;

-       Statie de pompare apa potabila Calea Clujului, pentru cartierul Tineretului. Lucrari de reabilitari retele de apa si canalizare pe strazi care vor fi asfaltate in Municipiul Oradea : Piata Tineretului; Dâmbovitei; Cântaretului; Dealului; Drumul Hotarului; Movilitei; Valea Frumoasa; Ciucasului. Imbunatatirea calitatii apei se va realiza prin valorificarea rezultatelor obtinute in urma proiectului pilot: „Solutie de imbunatatire a calitatii apei - Statie pilot SH 890". Modelare hidraulica a retelei de distributie a apei prin extrapolarea zonelor pilot constituite in cursul anului 2019 in zonele Cartierul Tineretului, zona Calea Clujului si Cartierul Grigorescu. Montarea de contoare cu telecitire. Din cele 48.400 de contoare in operare de catre SC Compania de Apa Oradea SA pâna in acest moment au fost deja inlocuite 29.900 de contoare cu telecitire, urmând ca in perioada urmatoare sa se inlocuiasca si diferenta de 18.500 de contoare la nivel de arie de operare.


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: