Incep lucrarile de reabilitare a malului stang al Crisului Repede

Miercuri, 21 Iunie 2017

Incep lucrarile de reabilitare a malului stang al Crisului Repede
Viceprimarul Mircea Malan si directorul Administratiei Bazinale de Ape Crisuri, Dorel Dume, au prezentat in conferinta de presa de azi, 21 iunie, proiectul de amenajare a malului stâng al Crisului Repede, pe tronsonul dintre podul Sf. Ladislau si pasarela de la Centrul de Calcul Informatica. Ordinul de incepere a lucrarilor de amenajare a fost dat astazi, lucrarile efective urmând sa inceapa dinspre Centrul de Calcul spre podul Sf. Ladislau.

Proiectul intitulat "Amenajare Râu Crisul Repede - Judetul Bihor, tronson pod Centru - pasarela Centru de calcul - mal stâng" vine in continuarea amenajarilor si regularizarilor anterioare efectuate in Oradea pe diferite portiuni ale Crisului Repede, având in vedere si faptul ca o parte din lucrarile existente au suferit degradari si distrugeri in timp.

Zona mentionata mai sus va fi in continuarea zonei pietonale amenajate in avalul podului Dacia, in zona podului Intelectualilor, iar lucrarile vor consta in suprabetonari elevatie zid existent pe o lungime de 642 metri, grinda din beton, prism din anrocamente, refacerea aleilor pietonale pe coronamentul zidurilor, inclusiv montarea balustradelor noi pe o portiune de 433 metri, refacerea protectiei prin inierbare taluze, respectiv realizarea de rampe si scari pentru asigurarea accesului pietonal la zona de promenada.

In vederea remedierii degradarilor lucrarilor de consolidare si sustinere a malurilor, in cadrul proiectului au fost prevazute si lucrari de subzidire a fundatiei zidurilor existente si refacerea suprafetelor de beton deteriorate ale elevatiei prin suprabetonarea acesteia.Valoarea estimativa a proiectului suportat din bugetul Ministerului Mediului si Padurilor este de aproximativ 20 milioane lei, din care 18 milioane este contributia ABA Crisuri, proiectantul lucrarilor fiind Sc Aquaproiect SA.

Legat de acest proiect, care se realizeaza prin colaborarea dintre ABA Crisuri si Primaria Oradea, dl. Dume a mentionat ca reabilitarea si amenajarea malului Crisului Repede reprezinta o buna practica a colaborarii dintre cele doua institutii, deoarece in ultimii ani au derulat mai multe proiecte, iar din punctul de vedere al ABA Crisuri este foarte importanta in primul rând functionalitatea acestei lucrari hidrotehnice, aspectul ecologic precum si aspectul arhitectual si incadrarea acestei lucrari in peisajul arhitectural al centrului orasului."Fiind o zona istorica, vrem sa incadram aceasta lucrare impreuna cu ceea ce se va realiza in perioada urmatoare in municipiul Oradea, astfel ca lucrarile hidrotehnice care vor fi efectuate sa se imbine cu arhitectura orasului Oradea", a declarat Dorel Dume.

In ceea ce priveste contributia administratiei locale la acest proiect, viceprimarul Malan a subliniat ca pentru Primaria Oradea este foarte importanta calitatea amenajarii malului, in special in zona centrala a orasului, mai ales pentru componenta arhitecturala, astfel incât primaria se va ocupa de arhitectura si designul proiectului. "Pâna in primavara anului viitor, speram ca ABA Crisuri sa finalizeze lucrarile care tin de dânsii. In ceea ce priveste contributia Primariei Oradea, pâna in toamna anului 2018 vom finaliza parcarea de pe Independentei, vom finaliza platoul deasupra acestei parcari si vom continua pe sub pod promenada pâna la podul care se va construi in locul actualului pod pietonal. Dintre aceste lucrari, ceea ce este efectiv amplasat in albia Crisului Repede tine de ABA Crisuri, si ei vor largi acest element din beton pentru a aceasta promenada sa fie mai generoasa, si tot ceea ce tine de lucrarile de finisaj a ceea ce face ABA Crisuri pe de o parte, restaurarea intregului zid, stâlpi, restaurarea balustradei si a stâlpilor proiectati de fratii Vago, inclusiv pavarea cu piatra a trotuarului pâna la carosabil este ceea ce urmeaza sa fie realizat de catre Primaria Oradea. Aleea astazi nefunctionala va fi largita prin realizarea unei console peste malul Crisului, probabil cu mici balconase, iar in partea stânga, in taluzul amenajat in mod corespunzator, vor fi montate din loc in loc banci. Administratia locala lucreaza momentan la definitivarea proiectului, iar in primavara anului viitor vom fi gata cu licitatia pentru executia lucrarilor finalizate, astfel incât in momentul in care ABA Crisuri va finaliza lucrarile, noi sa putem continua si sa terminam, asa cum ne-am propus, pâna in toamna anului viitor. Tinem ca acest proiect sa se incadreze in ceea ce inseamna lucrarile de calitate pe care incercam sa le facem in zona centrala si din punct de vedere arhitectural sa fie corelat atât cu ceea ce s-a facut in Piata Unirii, cu podul reabilitat, dar si cu proiectul de reabilitare a pietei Ferdinand", a explicat viceprimarul Mircea Malan.

Atasat gasiti proiectul de amenajare prezentat.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: