In Piata Unirii a fost dezvelita statuia ecvestra a Regelui Ferdinand

Sambata, 25 Mai 2019

In Piata Unirii a fost dezvelita statuia ecvestra a Regelui Ferdinand
Cu ocazia implinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand si a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc in 23 mai 1919, in Piata Unirii ieri, 23 mai 2019, a fost dezvelita statuia ecvestra a Intregitorului, pe locul in care a fost amplasata initial, in 1924, la propunerea generalului Traian Mosoiu.

Festivitatea de dezvelire a avut loc in prezenta oficialitatilor si a numerosi oradeni. Evenimentul a inceput cu un  moment solemn, respectiv cu intonarea Imnul National al României, dupa care placa cu mesajul "Ferdinand Intâi Intregitorul, Rege al României, 1914 - 1927" de pe soclul statuii Regelui Ferdinand a fost dezvelita de catre sculptorul Florin Codre, cel care a realizat statuia.

A urmat slujba de sfintire, statuia fiind sfiintita de P.S. Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, alaturi de un sobor de preoti, dupa care a luat cuvântul Alteta Sa Regala Principele Radu, care a multumit in numele Casei Regale.

Principele a mentionat: "Sunt astazi aici reprezentând pe majestatea Sa, Custodele Coroanei Române si pentru a va spune tuturor ca nu gasim cuvinte pentru a marturisi emotia si admiratia pe care o avem fata de comunitatea dumneavoastra, pentru extraordinarul gest pe care-l faceti astazi. Nu numai ca puneti la loc statuia Regelui Ferdinand chiar in ziua in care acum 100 de ani intra pe poarta acestui important oras al tarii, dar si pentru ca o faceti dând un exceptional exemplu de patriotism si de memorie unor vremuri care sunt aproape complet lipsite de aceste virtuti. Prin acest gest nu reparati doar istoria, ci aduceti omagiul dumneavoastra fiecarui locuitor in parte al orasului Oradea. Aceasta ultima suta de ani din istoria noastra a costat poporul român mai mult sânge si mai multe vieti decât a facut-o oricare alt secol din istoria noastra bimilenara.

Asadar, incepând de astazi, mai ales tânara generatie din municipiul Oradea nu are nici un dubiu atunci când, trecând prin Piata Unirii sau prin fata statuii Reginei Maria, sa inteleaga care sunt adevaratele modele românesti, care sunt adevaratii lideri spre care ar trebui sa tinda cu mintea si cu sufletul lor. Ati pus a temelie pentru România de mâine."

Insemnatatea evenimentului a fost prezentata de istoricul Nicolae Noica, nepotul filosofului Constantin Noica, care a vorbit despre imaginea regelui, cel caruia i-a fost prevestit „ori sa se incoroneze la Alba Iulia, ori sa moara pe câmpia de la Turda".

Profesorul Noica a mentionat ca, dupa amenajarea Pietei Unirii, in centrul ansamblului Duiliu Marcu a fost amplasata in 1924 statuia ecvestra a Regelui Ferdinand, indepartata dupa cedarea Transilvaniei de Nord. "Dupa 1989, noua putere, ostila regalitatii, nu putea fi de acord cu amplasarea statuii Regelui Ferdinand in centrul orasului", a aratat istoricul, care a mentionat ca " din pacate ne-au trebuit 30 de ani pentru a incepe sa intelegem istoria si a cauta sa reparam nedreptatile trecutului".

A luat apoi cuvântul primarul Ilie Bolojan, care si-a inceput discursul prin a multumi tuturor celor care au contribuit la realizarea si amplasarea statuii Regelui Ferdinand in Piata Unirii.

Primarul a explicat si necesitatea amplasarii statuii ecvestre in municipiu:

"Pentru români, cel mai important moment din istoria noastra nationala este Marea Unire din 1918. Tot ce este astazi este o cauza a ceea ce s-a intâmplat atunci si puteam noi oare sa marcam Centenarul fara ca cei care au pus o piatra de temelie la România moderna sa aiba locul lor care se cuvine inclusiv in orasul Oradea?!" Primarul i-a evocat pe Ionel Bratianu, Iuliu Maniu, episcopii Roman Ciorogariu si Radu Demetriu, Aurel Lazar, numindu-i "bastioane ale demnitatii si ale neamului românesc in aceasta parte de tara", spunând ca ei toti au o statuie in Oradea, astfel se cuvenea ca si Ferdinand Intregitorul sa aiba locul ce i se cuvine in orasul nostru, in piata care poarta numele Marii Uniri: Piata Unirii.

De asemenea, Ilie Bolojan a amintit si ca, tot pentru a marca Centenarul, adminsitratia locala a lucrat, in acesti ani si la o altfel de sarbatoare, 100 de proiecte de investitii, ,,pentru ca nu trebuie sa ne respectam doar trecutul, ci trebuie sa construim viitorul pentru copiii oradenilor, in asa fel incât sa nu plece in strainatate, sa ramâna in tara si atunci cred ca este normal ca atunci faci o piata, când faci un pod sa poti sa-i atribui o denumire, sa poti sa pui o statuie care inseamna un ax central al orasului".

Primarul a continuat: "Dumneavoastra sunteti onorati ca sunteti aici, in acest moment istoric pentru orasul nostru, iar orasul ramâne cu statuia demnitatii noastre, cu o statuie care ne aminteste de România europeana, de România demna, de România valorilor si sunt convins ca armata celesta defileaza astazi, ostasii, generalul Mosoiu - ii vedeti acolo? - ei defileaza. Ne putem supara pe unii sau pe altii, pe un Guvern sau pe altul, dar pe tara noastra nu ne vom supara niciodata. Ne putem supara pe un om trecator, intr-o functie sau alta, dar pe Armata Româna nu ne vom supara niciodata. Ea defileaza.

Dragii mei, am facut ceea ce trebuie in anul Centenarului, in 5 octombrie va fi urmatorul eveniment, primul liceu românesc, infiintat de Consiliul Diligent al Transilvaniei, a fost actualul Colegiu National Emanuil Gojdul. In 5 octombrie, vom sarbatori inca o data, amplasând statuia lui Emanuil Gojdu in perimetrul liceului si sunând adunarea celor care au terminat acel liceu. La multi ani, Oradea, la multi ani, România, Dumnezeu sa aiba in paza tara noastra. Doamne ajuta!", a conchis Ilie Bolojan.

Ceremonia a mai cuprins un moment muzical sustinut de corul Voces, dupa care cei prezenti au depus coroane si flori la statuia Regelui Ferdinand.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: