Grefierii din Romania anunta proteste

Marti, 13 Martie 2018

Grefierii ameninta cu proteste, datorita faptului ca nu au fost consultati cu privire la noul statut. Asociatia grefierilor din Romania a anuntat ca personalul auxiliar si conex nu a fost consultat in ceea ce priveste elaborarea unui nou statut, conform anuntului de luni a ministrul Justitiei. Astfel, sustin grefierii sustin ca s-a creat o discriminare […]
Post-ul Grefierii din Romania anunta proteste apare prima data in Stiri Oradea.
 Grefierii ameninta cu proteste, datorita faptului ca nu au fost consultati cu privire la noul statut.
Asociatia grefierilor din Romania a anuntat ca personalul auxiliar si conex nu a fost consultat in ceea ce priveste elaborarea unui nou statut, conform anuntului de luni a ministrul Justitiei.
Astfel, sustin grefierii sustin ca s-a creat o discriminare privind modul de salarizare, motiv pentru care acestia ameninta cu proteste.
,,Nu am fost consultati cu privire la elaborarea unui nou statut al personalului auxiliar si conex, demers absolut necesar intr-un stat de drept si democratic. Desi ministrul justitiei a afirmat ca a rezolvat problema eliminarii varstei de pensionare in ceea ce priveste acordarea pensiei de serviciu, nu avem cunostinta de un proiect de act normativ, elaborat in acest sens. S-a creat o stare de discriminare in ceea ce priveste salarizarea personalului auxiliar de specialitate si conex,din cauza pasivitatii ministrului justitiei in ceea ce priveste elaborarea Regulamentului-cadru pentru stabilirea conditiilor de munca, ordonatorii secundari de credite interpretand diferit dispozitiile legale referitoare la modul de calcul al salariilor”, a declarat Asociatia Grefierilor si Sindicatul National al Grefei Judiciare, prin intermediul unui comunicat de presa.
Reactia grefierilor vine dupa ce Tudorel Toader, ministrul Justitiei, a anuntat luni, ca din statutul grefierilor va fi eliminata conditia ca acestia sa aiba varsta de 60 de ani pentru a putea primi pensie speciala, lasand doar conditia de 25 de vechime in munca.
Totodata, ministrul Justitiei a precizat ca aceasta categorie profesionala din justitie ar putea trece in subordinea Ministerului Justitiei, printr-o sectie speciala care va fi infiintata sau in una deja existenta.
,,Statutul lor e aproape gata. Probabil saptamana asta ii dam drumul in circuitul de avizare, respectand propunerile de la Scoala Nationala de Grefieri de la CSM”, a declarat ministrul Toader.
Referitor la nemultimirile grefierilor in ceea ce priveste salarizarea, ministrul Justiei a explicat ca acest aspect nu este stabilit de el, ci de tribunale, curtile de apel sau judecatorii.
,,Aspectele anterior mentionate au generat tensiuni si nemultumiri in randul categoriei noastre profesionale, exprimate, initial, prin purtarea unei banderole albe pe brat, fara a afecta activitatea instantelor si a parchetelor sau programul de lucru cu justitiabilii, insa, daca situatia nu se va rezolva in zilele ce urmeaza, aratam faptul ca suntem dispusi sa apelam la miscari de protest, inclusiv prin intreruperea temporara si chiar totala a activitatii" se mai arata in comunicatul de presa a Asociatiei Grefierilor din Romania
Post-ul Grefierii din Romania anunta proteste apare prima data in Stiri Oradea.



Sursa:     Citeste mai departe »

Comentarii: