A fost desemnat castigatorul concursului pentru realizarea statuii lui Riman

Luni, 20 Ianuarie 2020

A fost desemnat castigatorul concursului pentru realizarea statuii lui Riman
Primaria Oradea a finalizat la sfârsitul anului 2019 concursul de selectie pentru realizarea monumentului de for public „Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán Jr.", care va fi amplasata in zona Bisericii Romano-Catolice „Pogorârea Sf. Spirit", situata pe strada Dunarea nr. 1. Dintre cele trei oferte depuse, juriul l-a declarat câstigator pe sculptorul Alexandru Pasat, a carui creatie artistica a intrunit cel mai mare punctaj. Valoarea de realizare a statuii este de 400.000 lei, suma cuprinzând si serviciile de proiectare.

Rimanóczy Kálmán Junior (1870-1912) a fost unul dintre cei mai importanti arhitecti oradeni. Desi a trait numai 42 de ani, in scurta lui cariera de 20 de ani (1892-1912) a avut numeroase comenzi pentru cladiri publice si particulare. S-a afirmat si ca antreprenor, urmând exemplul tatalui sau, care era constructor.

Arhitectul se remarca prin numarul mare de imobile construite, prin proiectarea unor cladiri publice reprezentative pentru oras, dar si a cladirilor destinate locuirii si realizate in diverse maniere stilistice. Printre cele mai importante cladiri proiectate se numara Primaria, Palatul Finantelor Publice, Baroul Oradea, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Episcopiei Greco-Catolice si Biserica Romano-Catolica „Pogorârea Sfântului Spirit".

Programele de arhitectura pe care le abordeaza sunt foarte variate, bine rezolvate din punct de vedere functional chiar si atunci când cladirile, in marea lor majoritate, au functiuni mixte, grupând institutii, spatii comerciale si spatii destinate locuirii. Rimanóczy Junior se incadreaza in arhitectura 1900 (Secession) prin unele dintre proiectele sale (case si imobile de raport), dar totusi ramâne un arhitect de formatie eclectica, realizând constructii al caror limbaj plastic este foarte variat.

Primaria municipiului Oradea intentioneaza sa inaugureze aceasta statuie in data de  1 mai 2020, când se vor aniversa 150 de ani de la nasterea marelui arhitect.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: