Expozitie la Muzeul Orasului Oradea: ,,Un veac de feminitate"

Marti, 19 Noiembrie 2019

Expozitie la Muzeul Orasului Oradea: ,,Un veac de feminitate
In premiera, la Muzeul Orasului Oradea, vor putea fi admirate piese vestimentare specifice perioadei Belle Epoque, ce au apartinut Ottiliei Michail-Otetelesanu, pictorita a Casei Regale si protejata - pe linie artistica -  a Reginei Elisabeta.

Expozitia „Un veac de Feminitate" creeaza contextul intoarcerii intr-un timp istoric in care designul, atentia pentru detaliu, stilul, rafinamentul si-au pus amprenta asupra pieselor vestimentare si accesoriilor. Toate exponatele provin din colectia Iulia Gorneanu, sunt piese originale din perioada 1850-1950, cu exceptia unora catalogate ca apartinând primei jumatati a secolului XIX. Expozitia prezinta palarii, posete, umbrelute de soare, vestimentatie, bijuterii, podoabe, ceasuri, evantaie, sticlute de parfum, carnetele de bal, dantela, fotografii, reviste de moda, reprezentative pentru epoca in care au fost create.

Totodata, expozitia va include o sectiune intitulata „Rafinament si intimitate in Belle Epoque si Interbelic", in care vor fi expuse, in premiera, piese de lenjerie. Idealul de frumusete a experimentat schimbari majore de-a lungul timpului, oscilând uneori intre extreme de la o epoca la alta si conducând la ceea ce astazi lenjeria incununeaza cu succes: celebrarea feminitatii. Creata initial pentru remodelarea trupului in spiritul esteticii vremii, de la corsete restrictive si pâna la dantele elaborate ce decorau lenjeria doamnelor din perioada Belle Epoque, acest tip de vestimentatie - devenit obiect muzeal - continua sa inspire designeri si case de moda. Exponatele din aceasta sectiune a expozitiei provin din România, pe câteva piese ce au apartinut unei doamne din inalta societate putându-se admira broderii traditionale realizate cu fir de matase, ajururi si cusaturi inspirate de cele traditionale. Colectia ilustreaza perioada 1890-1930.

Vernisajul expozitiei va avea loc marti, 19 noiembrie 2019, ora 17.00, la Muzeul Orasului Oradea. 

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: