Namaste India 2018 - Oradea


Marti, 3 Jul 2018, ora: 19:00
Oradea, Teatrul Regina Maria, Pia?a Regele Ferdinand, nr. 6

Namaste India 2018 - Oradea
In aceeasi seara, veti putea asculta o fascinanta imbinare a doua instrumente de suflat, clarinetul si flautul de bambus, in interpretarea duetului tata-fiu, Gopal si Bhaskar Das. In a doua parte a serii, Kuchipudi, unul din cele opt stiluri de dans clasic indian, va fi prezentat pentru prima data la noi in tara de maestra Vyjayanthi Kashi, insotita de patru studenti ai scolii de dans Shambhavi, printre care si fiica ei, Prateeksha Kashi.

Dansul Kuchipudi provine din regiunea Andhra Pradesh si este interpretat pe muzica clasica carnatica, specifica Sudului Indiei. Avandu-si originea in dansurile sacre de templu si bazandu-se pe tratatul antic de dramaturgie, Natya Shastra, acest stil captivant se remarca prin frumusetea costumelor, gratia si energia miscarilor, precum si prin demonstratii de acrobatie si de maiestrie tehnica, cum ar fi interpretarea unor batai ritmice cu picioarele asezate pe un platou metalic.

ARTISTII
VYJAYANTHI KASHI este una dintre cele mai respectate interprete de dans clasic din India, cu o cariera ce cuprinde un spectru impresionant de domenii - spectacol, coregrafie, pedagogie, actorie, cercetare si organizare de evenimente. Creatiile sale au fost prezentate in festivaluri nationale si internationale din peste 28 de tari. Vyjayanthi este apreciata nu doar pentru intelegerea ei profunda a artei dansului Kuchipudi, ci si ca actrita de televiziune si teatru si pentru munca ei in calitate de coregraf, profesor si terapeut.

Tatal sau a fost director de teatru si unul dintre pionierii dramaturgiei in limba kannada. Dupa o pregatire initiala in dansul Bharatanatyam si teatru, Vyjayanthi a ales ulterior dansul Kuchipudi, perfectionandu-se cu maestri legendari precum Bharathakala Prapoorarna Korada Narasimha Rao, Padmashree Vedantham Satyanarayana Sharma si C R Acharya.

A coregrafiat peste treizeci de productii de dans si a adaugat in repertoriul solo al stilului Kuchipudi numeroase teme noi, care au castigat atentia presei, aprecierea publicului si a criticilor. A fost distinsa cu prestigiosul premiu Sangeet Natak Academy, cea mai inalta recunoastere oferita artistilor indieni de catre Academia Nationala de Muzica, Dans si Teatru. A fost onorata cu Premiul Rajyothsav din partea statului Karnataka, premiul Kala Shree de la Academia Sangeeta Nritya din Bangalore, Premiul Zee Astitva, oferit de postul de televiziune Zee TV femeilor care se remarca printr-o contributie de exceptie la societate, premiul pentru excelenta profesionala oferit de Rotary International, premiile Arya Bhatta, Alva Nudisiri Puraskar, s.a.

Vyjayanthi este membra a Academiei Sangeet Natak din New Delhi, fost presedinte al Academiei Sangeet Nritya din Karnataka si fondatoarea Scolii de Dans Shambhavi din Bangalore. De-a lungul carierei sale extinse, a sustinut spectacole, workshop-uri si demonstratii in SUA, Australia, China, Italia, Marea Britanie, Israel, Germania, Dubai, Singapore, Japonia si multe alte tari.

PRATEEKSHA KASHI a fost introdusa in arta dansului inca de la frageda varsta de cinci ani. Pe langa talentul nativ in domeniul dansului, pe care si l-a perfectionat sub indrumarea mamei sale, continuand apoi studiile cu sprijinul unei burse nationale si bucurandu-se de recunoasterea juriului la numeroase concursuri, interesele ei se extind si spre alte domenii. A excelat in mediul academic si a obtinut o diploma in ingineria informaticii, a aparut in filme artistice si de televiziune, jucand rolul principal in lung metrajul "Priyamanasam" (2015), al treilea film sanscrit din lume, precum si in filmul kannada "Prakruti" ("Natura"), castigatorul unui premiu national pentru cel mai bun scenariu, in 2013.

Pandit GOPAL DAS este unul din pionierii si rarii interpreti ai muzicii clasice indiene la clarinet, instrument occidental modificat pentru a putea reda emotia stilului Hindustani. Nascut in stravechiul oras Prayag, la confluenta raurilor sacre Ganga, Yamuna si Sarasvati, Gopal a fost introdus in muzica chiar de tatal sau. A studiat cu marele maestru Pandit Bhola Nath Prasanna, profesorul celui mai desavarsit flautist indian contemporan, Hariprasad Chaurasia, si cu Pandit Gouri Shankar, de la care a invatat nuantele subtile ale lui muzicii clasice Hindustani la clarinet.

Recipient al premiului "Sur Mani" oferit in 1981 de Sur Singar Samsad, Gopal Das a participat la numeroase festivaluri de muzica precum Banaras Mahotsav, Lucknow Mahotsav, Taj Mahotsav, Jhansi Mahotsav, Gwalior Mahotsav, Saptak Ahmedabad etc. Pandit Gopal Das a fost pentru multi ani parte din echipa postului national de radio din Allahabad, unde a colaborat cu diversi artisti din toata India.

BHASKAR DAS este unul dintre tinerele talente ale muzicii clasice indiene la instrumentul Bansuri, flautul indian din bambus. Crescand intr-o atmosfera artistica, calatoria lui Bhaskar in lumea muzicii a inceput la varsta de trei ani, tatal sau fiind primul sau guru. La varsta de opt ani, Bhaskar a avut primul concert public, iar pana in prezent a avut numeroase concerte in India si in strainatate, atat ca solist, cat si ca parte a unui grup. Bursier national si detinatorul unei diplome de masterat de la Universitatea din Varanasi, Bhaskar il are a primit indrumare si de la Pt. Udhai Mazumdar, compozitor si interpret la tabla, discipol al renumitului Pt. Ravi Shankar.

Incadrat in lista de artisti ai ICCR (Consiliul Indian pentru Relatii Culturale), Bhaskar a fost recunoscut ca artist de clasa "A" de All India Radio & Doordarshan. A primit, de asemenea, numeroase premii la concursuri nationale de muzica iar in 2017 a avut privilegiul de a concerta in cadrul unui eveniment privat, pentru premierul indian Narendra Modi si regele Philippe al Belgiei. Relocat in Mumbai, Bhaskar continua sa studieze si sa interpreteze muzica clasica, colaborand in acelasi timp cu studiourile de inregistrari si directorii din industria de film.

Nascut la Calcutta, SANDIP BANERJEE, canta la tabla din 1973, fiind recunoscut pentru stilul sau echilibrat si matur de acompaniament, demonstrand o combinatie rara de talent, dedicare si sensibilitate. Artist de clasa A, bursier de stat, Sandip s-a format sub indrumarea maestrilor Pt. Kanai Dutta, Pt. Sanjoy Mukherjee (timp de mai bine de 20 ani) si Pt. Sankha Chatterjee. In prezent, Sandip calatoreste frecvent in Europa pentru concerte si cursuri. Este, de asemenea, autorul cartii "Le Tabla", publicata de editura ID Music, Franta.

DETALII SPECTACOL ORADEA
03 iulie - Teatrul "Regina Maria"
Spectacolul incepe la ora 19:00 si are durata de 2h 30 minute, cu pauza.

BILETE
cat. I - 45 lei
cat. II - 35 lei
cat. III - 25 lei

Biletele pot fi cumparate din libraria Humanitas (str. Republicii 11), de la Casieria Teatrului de Stat Oradea sau online, de pe

EVENTBOOK.ro: https://goo.gl/Y1YuTo
BILETMASTER.RO: https://goo.gl/ZF4Twm

ORGANIZATORI
Eveniment organizat de Centrul Cultural "Rabindranath Tagore", cu sprijinul ICCR (Consiliul Indian pentru Relatii Culturale, Ministerul Culturii din India) si sustinerea Ambasadei Indiei la Bucuresti.

Contact:
0731 659 165
contact@namasteindia.ro
www.namasteindia.ro