Europarlamentarul Emilian Pavel, cere Comisiei Europene sa isi exprime pozitia fata de documentele aparute in presa

Joi, 22 Martie 2018

In cazul ultimei probleme aparute in presa, eurodeputatul bihorean Emilian Pavel cere Comisiei Europene exprimarea unei pozitii fata de documentele aparute in spatiul public Comisia Europene a adresat in octombrie 2012, o scrisoare ce a fost transmisa Ministerului Justitiei din Romania, prin intermediul careia erau cerute solicitari concrete in ceea ce priveste anumite cauze penale […]
Post-ul Europarlamentarul Emilian Pavel, cere Comisiei Europene sa isi exprime pozitia fata de documentele aparute in presa apare prima data in Stiri Oradea.
 In cazul ultimei probleme aparute in presa, eurodeputatul bihorean Emilian Pavel cere Comisiei Europene exprimarea unei pozitii fata de documentele aparute in spatiul public
Comisia Europene a adresat in octombrie 2012, o scrisoare ce a fost transmisa Ministerului Justitiei din Romania, prin intermediul careia erau cerute solicitari concrete in ceea ce priveste anumite cauze penale si anumite persoane cercetate penal pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie si de abuz in serviciu.
Europarlamentarul bihorean Emilian Pavel, membru al Comisiei de Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne, a cerut Comisiei Europene sa isi exprime pozitia fata de documentele aparute in presa, si potrivit acestuia nu va accepta o eventuala scuza ca informatiile nu ar fi publice.
Pavel este de parere ca ceea ce s-a intamplat reprezinta ,,o atitudine periculoasa si este un fapt grav, iar ingerintele in justitie, indiferent de cine sunt facute, submineaza intregul sistem". Totodata, eurodeputatul bihorean considera ca aceste criteriidupa care Comisia Europeana a intocmit acea lista trebuie de urgenta explicate.
,,Referitor la cazul celebrei, deja, Infograme nr. 8355 / 10.10.2012, doresc – in calitate de membru al Parlamentului European si membru al Comisiei de Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne, sa transmit romanilor pozitia mea.
In primul rand, Comisia Europeana isi exprima si trebuie sa isi exprime pozitia fata de documentele aparute in presa. Scuza ca acestea nu sunt publice nu are temei, cu atat mai mult cu cat in numeroase alte cazuri – de exemplu scandalurile Panama sau Paradise Papers, Comisia a luat nu doar atitudine ci si initiativa.
Imi exprim de asemenea speranta ca, in actuala componenta, Comisia Juncker nu va repeta greselile Comisiei Barroso – un domn intrat atat in atentia Comisiei Europene cat si a Parlamentului European pentru activitatile sale de dupa pierderea functiei in 2014, activitati aflate in zona gri si platite cu bani grei de diverse corporatii.
Prim vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prezent de curand la Bucuresti, a fost foarte clar in ceea ce priveste faptul ca obiectivul Comisiei nu este si nu poate fi acela de a se erija in judecator, si tocmai de aceea trebuie sa stim daca, in alte ocazii, aceasta institutie esentiala a Uniunii noastre si-a depasit nu doar atributiile – cercetand cazuri particulare, dar si-a viciat inclusiv rolul.
Este extrem de important de explicat si de inteles interesul manifestat de Comisia Europeana in 2012, cel putin, fata de evolutia unor cazuri particulare, pentru ca el poate fi extrem de lesne interpretat - si este, ca si o forma de presiune sau de indicare a unei posibile directii pentru justitie, fapt incacceptabil.
Personal, am citit de mai multe ori celebrul document, cu toata bunavointa posibila si imi este totusi greu sa inteleg rostul interesului particular al Comisiei Europene fata de anunite persone, in conditiile in care instantele isi faceau deja datoria. Este o atitudine periculoasa si este un fapt grav. Ingerintele in justitie, indiferent de cine sunt facute, submineaza intregul sistem! De asemenea, criteriile dupa care Comisia Europeana a intocmit acea lista trebuie de urgenta explicate!

Eu nu pot sa accept ca exista oameni care sa nu isi doreasca eradicarea coruptiei. De rezultatul acestei lupte depinde bunastarea noastra a tuturor. Nu exista dubii in acest sens si nu am, ca deputat European, nicio rezerva in a sustine aceasta lupta.
In acelasi timp insa, justitia trebuie sa fie independenta, inclusiv fata de Comisia Europeana.

Imi pare rau, dar citind acel document nu putem intelege decat o conditionare a ridicarii MCV de "rezolvarea", intr-un anumit sens, a unor cazuri de rasunet. Iar aceasta nu mai este jusitie si nici lupta impotriva coruptiei. Generatia mea nu poate accepta astfel de practici in acest secol, in Romania si deci in Uniunea Europeana.
Din aceste motive, cer la randul meu, in primul rand in calitate de cetatean, explicatii clare si complete privind rostul punctului 20 din partea a treia a Infogramei citate de presa.

Avem in fata un exemplu concret - la fel cum a fost si in cazul celebrelor scandaluri Panama si Paradise Papers, al rolului esential al presei in apararea democratiei. Fie ca suntem de acord cu ei, fie ca nu, jurnalistii - toti, fara exceptie, trebuie protejati si aparati de orice inluenta nefasta, exact la fel cum magistratii, chiar si cand este cazul ingerintelor Comisiei Europene, trebuie sa isi poata face datoria exclusiv conform legii", se arata in mesajul transmis de Emilian Pavel, deputat in Parlamentul European.
Post-ul Europarlamentarul Emilian Pavel, cere Comisiei Europene sa isi exprime pozitia fata de documentele aparute in presa apare prima data in Stiri Oradea.



Sursa:     Citeste mai departe »

Comentarii: