Discoteca anilor `70-`80 la Muzeul Orasului Oradea

Marti, 21 Ianuarie 2020

Discoteca anilor `70-`80 la Muzeul Orasului Oradea
Muzeul Orasului Oradea - Complex Cultural va invita la vernisajul unei expozitii inedite si unice in România, „Discoteca anilor '70-'80". Evenimentul va fi urmat si de o petrecere cu muzica specifica perioadei.

Inaugurarea oficiala a primei expozitii permanente dedicata discotecilor din anii comunismului va avea loc miercuri, 22 ianuarie 2020, de la ora 17.00, Corp A, etaj II, Muzeul Orasului Oradea.

Proiectul expozitional vine sa raspunda câtorva intrebari privind modul in care tinerii din generatia '70-'80 si-au gasit calea pentru a supravietui cotidianului cenusiu al comunismului. „Ce au reprezentat discotecile in anii '70-'80", „Care era atmosfera din discotecile oradene?", „Cum se facea rost de muzica?", „Cum scapai de cenzura?", sunt doar câteva dintre intrebarile la care organizatoarea expozitiei, dr. Cristina Liana Puscas, a cautat raspuns in incercarea de a creiona imaginea unei realitati deloc documentata in România postcomunista. Cercetarea stiintifica a implicat nu doar interviurile cu cei mai cunoscuti DJ oradeni, Dumitru Chifiriuc, Ovidiu Bojan si Varga Stefan, ci si analiza unui amplu fond documentar al Comitetului de Cultura si Educatie Socialista al Judetului Bihor, descoperit la Arhivele Nationale - Serviciul Judetean Bihor.

Conceptul expozitional reuneste o serie de obiecte originale, de la vinilurile celor mai cunoscute formatii, din acea perioada, The Beatles, Boney M, Queen, Modern Talking, ABBA, Phoenix, Metropol, Semnal M etc., greu de procurat in anii de dictatura comunista, dar si aparatura electronica specifica discotecilor, pickup-uri, magnetofoane, boxe, benzi magnetice etc.

O contributie esentiala in constituirea acestui patrimoniu valoros al Muzeului l-au avut numerosii oradeni care s-au implicat activ in campania de donatii „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!". Expozitia este un mod de a multumi oradenilor ca au acceptat sa fie parte activa in salvarea acestor bunuri culturale. De asemenea, unele dintre obiectele expuse apartin si colectionarului oradean Szucs Gheorghe.

Proiectul expozitional isi propune sa trezeasca nostalgii generatiei de tineri ai anilor '70-'80, reprezintând, totodata, si o lectie de istorie pentru actuala generatie. Atmosfera va fi intretinuta de catre DJ Adi Filip.

Va asteptam cu drag la vernisaj si dicoteca care se va organiza dupa vernisaj, respectând si dress code-ul deceniilor '70 si '80 ai secolului trecut. 

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: