Carnavalul Florilor - editia 50 la Debrecen, a 14-a la Oradea

Marti, 13 August 2019

Carnavalul Florilor -  editia 50 la Debrecen, a 14-a la Oradea
Luni, 12 august 2019, in orasul Debrecen a avut loc o conferinta de presa cu privire la editia din acest an a Festivalului „Carnavalul Florilor". La conferinta au participat Florin Birta - viceprimarul Oradiei, Komolay Szabolcs - viceprimarul orasului Debrecen, Pásztor Sándor - presedintele Consiliului Judetean Bihor, Pajna Zoltán - presedintele Consiliului Judetean Hajdú-Bihar, dna Edit Bódor - directorul F?nix Event Organiser SRL.

Conferinta de presa a fost deschisa de viceprimarul orasului Debrecen Komolay Szabolcs, gazda evenimentului, care a prezentat in detaliu modul de desfasurare a festivalului in orasul Debrecen, precum si semnificatia evenimentului pentru locuitorii orasului.

„Carnavalul florilor din Debrecen este la o editie aniversara: implinim 50 de ani de existenta. Primul eveniment de acest gen a avut loc in anul 1966; sarbatorind acest lucru, ne-am pregatit in mod special, am organizat peste 100 de evenimente, in intervalul 14-21 august peste 500 de programe urmând sa fie organizate in Debrecen. Acesta este doar un numar aproximativ, deoarece sunt planificate evenimente majore precum: Festivalul pentru copii Galiba (6 zile), Gradina de bere ceha (1 saptamâna), Danseaza orasul (4 zile), o multitudine de programe culturale vor sta la dispozitia celor interesati, majoritatea evenimentelor fiind gratuite.

10 grupuri din Ungaria, 17 grupuri din strainatate cu aproximativ 2000 de participanti vor defila la carnaval. Vor veni dansatori din toate partile lumii, incepând din Japonia pâna in Columbia sau Italia, reprezentând in totalitate 14 natiuni.

Cu mare bucurie pot sa va anunt ca vom continua si traditiile legate de orasul Oradea, pentru a 14-a oara vor ajunge carele alegorice in municipiu si pentru a doua oara locuitorii judetului Bihor vor putea admira si ei aceste statui florale", a mentionat viceprimarul Komolay.

La rândul sau, viceprimarul Oradiei Florin Birta a declarat: "Ma bucur mult ca si in acest an putem fi parteneri la acest minunat eveniment. Cu siguranta orasul nostru, ca si orasul Debrecen, beneficiaza in urma acestui eveniment cultural important si consider ca astfel de evenimente, organizate intre doua orase infratite, au rolul si au menirea sa ne uneasca si mai mult.  In 21 august aceste care alegorice minunate vor veni la Oradea, din pacate din cauza lucrarilor de infrastructura carele nu vor putea face turul orasului, dar vor fi prezente de la ora 12 la ora 19 in Piata Unirii, unde toti cei care vor dori vor putea sa le admire. Am decis ca, incepând de anul acesta, sa mutam evenimentul Zilelele Culturale Maghiare in aceasta saptamâna, o data cu Carnavalul Florilor, deoarece dorim  pe aceasta cale sa intarim si mai mult relatia dintre Oradea si Debrecen. Dorim ca cetatenii români de etnie maghiara sa beneficieze de aceste evenimente din plin si dorim ca intre România si Ungaria sa nu existe granite, cel putin culturale."

La rândul lor, presedintii celor doua consilii judetene au prezentat programul Carnavalului Florilor in judetul Bihor. Astfel, dupa ce carele alegorice vor putea fi admirate in Oradea, in data de 22 august vor defila ajungând la Sacueni, oprind in localitatile Biharia, Tamaseu, Rosiori, Diosig, Sacueni. Carele alegorice vor poposi in fiecare localitate aproximativ 30 de minute, urmând ca in Sacueni sa aiba loc si un spectacol de la ora 16.

In acest an vor fi prezente 6 care alegorice la Oradea, respectiv in Valea Ierului: carul cu Coroana Sfântului Stefan, carul comun Oradea-Debrecen, care va reprezenta valorile culturale ale celor doua orase, simbolizate de doi dansatori populari din zona Beiusului respectiv din zona Debrecen, carul comun al celor doua consilii judetene, care se numeste "Pâinea noastra de toate zilele", carul comun al oraselor Tojama (Japonia) si Debrecen, carul care il simbolizeaza pe regele Sf. Ladislau, care a defilat si cu ocazia vizitei Papale in Miercurea Ciuc, precum si cel realizat de centrul comercial Forum din Debrecen.

La finalul conferintei de presa s-a facut si o vizita in atelierele de lucru, unde carele sunt deja in pregatire pentru defilare.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: