Calcule, la final de stagiune, la Timisoara

Vineri, 28 Iulie 2017

Unul din teatrele cele mai mari din tara, Teatrul National Timisoara, a ajuns la final de stagiune, la mijlocul acestei luni, precum si la un moment de analiza a activitatii ultimului an. Cum se prezinta, acum, aceasta institutie? ,,Teatrul National din Timisoara este un teatru activ, orientat spre comunicare, un teatru care isi propune sa […]
The post Calcule, la final de stagiune, la Timisoara appeared first on Presa Oradea.
 Unul din teatrele cele mai mari din tara, Teatrul National Timisoara, a ajuns la final de stagiune, la mijlocul acestei luni, precum si la un moment de analiza a activitatii ultimului an.
Cum se prezinta, acum, aceasta institutie? ,,Teatrul National din Timisoara este un teatru activ, orientat spre comunicare, un teatru care isi propune sa participe prin tot ceea ce face la o dezvoltare sanatoasa, creativa a societatii. Teatru contemporan, texte clasice recitite in cheie moderna, adaptari pentru teatru ale unora dintre textele esentiale ale literaturii romane si universale, spectacole care traduc in limbaj teatral cercetari sociologice si serii de interviuri, toate acestea reprezinta  marci de identitate ale Nationalului in stagiunea 2016-2017."

Cifrele iti au locul lor, cand creionam activitatea unei institutii care ,,da ceasul", in cultura, in vestul Romaniei. Astfel, in cifre, cei peste  44.000 de spectatori care au participat la cele 202 reprezentatii din cele 3 spatii de joc ale Teatrului - Sala Mare, Sala 2 si Studio ,,Utu Strugari"  – in cele 10 luni ale stagiunii 2016-2017 (acestora adaugandu-se peste 10.000 de spectatori ai spectacolelor din modulul Outdoor al FEST-FDR2016 si 2017), au cercetat, alaturi de artistii Nationalului timisorean, teme cum ar fi ubicuitatea si permanenta discriminarii si a rasismului in societatea contemporana, au pus in discutie complexitatea relatiilor interumane si mecanismele comunicarii, au explorat  multiplele dimensiuni ale spiritului fata in fata cu istoria.  Patru premiere au fost scoase la rampa in aceasta stagiune: Controversa de la Valladolid de Jean-Claude Carrière, in regia lui Radu Jude,  Frati de Dave Williams, in regia lui Florin Piersic jr., De ce iubim femeile dupa Mircea Cartarescu, regia Mihaela Lichiardopol si Rambuku de Jon Fosse, regia Mihai Maniutiu.
Sa ne ramintim si ca o institutie de cultura nu este un spatiu aseptic, si ca e firesc ca relatiile cu alte teatre sa aduca un plus de valoare spectacolelor prezentate in Timisoara. Parteneriatele si coproductiile internationale reprezinta o alta directie pe care Teatrul National a dezvoltat-o in stagiunea care tocmai s-a incheiat. Astfel, in luna decembrie, publicul a putut viziona spectacolul Copii rai (Sales Gosses) de Mihaela Michailov, o coproductie a Teatrului National din Timisoara si a CDN - Théatre de la Manufacture din Nancy, un spectacol intens, avand ca tema violenta in scoli.  Sase luni mai tarziu, Teatrul National a programat o serie de reprezentatii cu spectacolul Gypsies, o creatie werkgruppe2, un spectacol  cu profunde implicatii sociale, avand la baza o cercetare realizata in Franta, Germania si Romania. Intregul proiect a fost realizat in coproductie de catre Braunschweig Staatstheater (Germania), CDN- Théatre de la Manufacture din Nancy (Franta) si Teatrul National din Timisoara.
Stagiunea 2016-2017 a insemnat , de asemenea, finalizarea proiectului Say it now!, un parteneriat al Teatrului National din Timisoara cu Compania B. Valiente din Oslo, proiect finantat printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei. Realizatorii proiectului si-au propus sa exploreze problemele tinerei generatii, intr-o maniera care ii reprezinta cu adevarat pe protagonisti, cautand sa acopere faliile de comunicare atat de adancite de noile realitati.

Un lucru aparte al acestei stagiuni este organizarea a doua editii ale Festivalului European al Spectacolului Timisoara - Festival al Dramaturgiei Romanesti, intre 25-30 septembrie 2016, respectiv in perioada 14-25 mai 2017. Ambele editii au concentrat directiile spectacologiei romanesti contemporane pe text de teatru romanesc, asamblandu-le in contextul teatral european al momentului.
De asemenea, stagiunea 2016-2017 a fost marcata de participarea mai multor spectacole ale Teatrului National din Timisoara la importante festivaluri de teatru: Festivalul National de Teatru (Meteorul, Prin vis si Scene dintr-o casnicie), Festivalul International de Teatru Sibiu (Controversa de la Valladolid), Festivalul de Teatru Tanar Iasi (Hamlet), Festivalul de Teatru Clasic Arad  (Hamlet) si Festivalul International de Teatru Tanar Arad (Vorbeste cu mine!). De asemenea, in urma cu cateva zile, spectacolul Rambuku a fost selectionat sa participe la Festivalul National de Teatru,  programat in luna octombrie a acestui an.
In sfarsit, un alt eveniment deosebit care a avut loc in aceasta stagiune il reprezinta organizarea la Teatrul National din Timisoara a Galei UNITER. Editia aniversara a Galei UNITER a marcat si recunoasterea in plan national a valorii Teatrului National, precum si a pozitiei si a rolului sau in cultura romaneasca. Teatrului National i-au fost acordate premiul special pentru proiecte inedite si realizari remarcabile, privind realizarea Salii 2, actrita Irene Flamann Catalina a fost recompensata cu premiul pentru intreaga activitate, iar Mariana Voicu a fost, de asemenea, onorata cu premiul pentru intreaga activitate pentru critica si istorie literara.

Nu pot sa spun ca nu ma vazut, in aceasta stagiune, si spectacole care ma faceau sa ma intreb de ce aplauda oamenii de langa mine si, mai ales, de ce se ridica atunci cand o fac, la spectacole de duzina. Dar am vazut si puneri in scena la care am ras, am plans si am respirat in acelasi timp cu actorii, in care am apreciat scenografia si am perceput tot ce a venit dinspre scena ca un spectacool complet. Aici vorbesc atat de productii ale Nationalului timisorean, dar si de spectacole invitate, in acdrul festivalurilor. Dincolo de toate, Teatrul National din Timisoara ramane o institutie serioasa intr-o mare de diletantism cultural banatenesc. Un pariu cu care poti castiga aproape sigur, des.
Fotografii: Adrian Piclisan
Ramona Balutescu
The post Calcule, la final de stagiune, la Timisoara appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: