Știri Oradea: Ministrul Marcel Boloș, despre reabilitarea reţelelor de termoficare: a??Oradea, un nou model de invidiat pentru ce înseamnă investițiilea??

Joi, 22 Septembrie 2022

Știri Oradea: Ministrul Marcel Boloș, despre reabilitarea reţelelor de termoficare: a??Oradea, un nou model de invidiat pentru ce înseamnă investițiilea??
Aproximativ 20 de milioane de euro sunt investiti in cea de-a treia etapa de inlocuire a retelelor de termoficare din municipiul Oradea. 98% din finantarea proiectului se face din bani europeni, lucrarile urmând sa fie finalizate pâna la sfârsitul anului viitor. In cursul zilei de azi, 16 septembrie, Marcel Bolos, ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene si Florin Birta, primarul municipiului Oradea au efectuat o vizita in teren pentru a vedea stadiul in care se afla aceste lucrari.

La inceputul lunii mai au demarat lucrarile la cea de-a treia etapa de inlocuire a retelelor de termoficare din orasul Oradea. Valoarea proiectului este de 108.033.148,73 lei (fara TVA), aproximativ 20 de milioane de euro, contributia nerambursabila asigurata prin proiect fiind de 98% (85% FEDR+ 13% buget de stat), iar 2% din bugetul local.

Lucrarile au loc in cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbana la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice - Etapa III", LOT I Retele si mini-puncte termice".

Se inlocuiesc aproape 50 km de conducte, pierderile scad de la 40 la 20%

Proiectul propune inlocuirea unor tronsoane din retele termice primare si secundare, precum si puncte termice aferente sistemului centralizat de alimentare cu caldura din Oradea. Vor fi reabilitati 46,2 km de conducte din reteaua termica primara si 2,6 km conducte din retelele de termoficare primara ce inlocuiesc reteaua secundara, 39 de mini-puncte termice si retele de termoficare secundare in lungime de 1,10 km de traseu. 

„Acest proiect este o preocupare a municipalitatii oradene pentru a se putea asigura pierderi cât mai mici si un cost rezonabil pentru energia termica livrata populatiei. Lucrarile vor fi finalizate pâna la sfârsitul anului 2023, in acest moment stadiul lor de finalizare fiind de 35%. Este un proiect foarte important, având in vedere economia de care se discuta in aceasta perioada. Cred ca aceste economii pot fi facute prin investitii. Din 2013, când aveam o pierdere de peste 40%, vom ajunge, la finalul lui 2023, sa coborâm aceste pierderi aproape de 20%. La finalul acestei etape, mare parte din reteaua de termoficare va fi reabilitata. In ultimii in 10-12 ani, in sistemul de termoficare din Oradea au fost pompate aproximativ 200 de milioane de euro pentru modernizarea si reabilitarea conductelor de termoficare", a precizat primarul Florin Birta.

Etapa a III-a va definitiva inlocuirea retelei de transport si va consolida reabilitarea si modernizarea SACET Oradea (Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica) prin reabilitarea de puncte termice si retele de distributie, iar acolo unde este posibil, tehnic si fezabil economic, renuntarea la punctele termice mari, de cvartal si inlocuirea acestora cu mini-puncte termice, la nivel de condominiu.

Peste 10 ani de investitii

Acest proiect este practic o complementare a celor doua etape anterioare care s-au incheiat, iar sursa de finantare o reprezinta Programul Operational Infrastructura Mare, Axa 7 „Cresterea eficientei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare in orasele selectate" - program dedicat ce vizeaza continuarea lucrarilor de reabilitare propuse in Master Planurile sistemelor de incalzire centralizata din municipiile: Bacau, Botosani, Focsani, Iasi, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Timisoara. Proiectul este implementat de Primaria Oradea prin Directia de Management Proiecte cu Finantare Internationala.

Oradea este al doilea oras dupa Bucuresti ca numar de abonati la sistemul centralizat, având peste 77.000 de abonati.

„Cei peste 10 ani de când se investeste in sistemul centralizat de alimentare cu energie termica al municipiului Oradea isi arata roadele in aceasta perioada, când preocuparea tuturor este de a asigura energia necesara pentru populatie la costuri cât mai mici. Faptul ca s-a inceput si continuat acest proces nu poate decât sa ne bucure. Iata un nou model de invidiat pentru ceea ce inseamna investitiile facute cu consecventa si materializate pe parcursul anilor, astfel incât aceasta problema sa treaca aproape neobservata la nivelul municipiului Oradea", a punctat Marcel Bolos, ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene.

Autonomia energetica a satelor

Potrivit acestuia, ministerul pregateste programe de finantare care sa asigure independenta energetica si pentru mediul rural.

„Noi, pe lânga ceea ce inseamna independenta energetica si sustinerea publica de alimentare cu energie termica, lucram pentru a propune comisiei in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta), in noul capitol, RepowerEU, un tip de proiecte pentru sate prin care sa se asigure autonomia energetica a satelor. Printr-o serie de proiecte pilot ne dorim sa poata fi achizitionate panouri fotovoltaice pentru utilizarea energiei solare, sa avem o alternativa de consum la nivelul comunitatilor locale si gospodariilor, dar studiem si problema acestor SACET-uri (Sisteme de Alimentare Centralizata cu Energie Termica) de mici dimensiuni care, utilizând biomasa sau resurse regenerabile in mixaj, sa poata prin cogenerare sa livreze apa calda si caldura necesara populatiei de la sate. Este un concept pe care l-am vazut in Germania si care functioneaza foarte bine."

Potrivit ministrului Bolos, ministerul are in vedere 7 proiecte pilot pe care sa le implementeze prin PNRR, iar modelele sa fie urmate de catre primarii si autoritatile locale astfel incât sa fie asigurata caldura si apa calda, cel putin, din resurse regenerabile. 

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: