Bataia de joc din transplantul romanesc ramane la cote alarmante

Miercuri, 18 Iulie 2018

Doamna ministru, ministru la Sanatatii, va intreb, acum, de v-ati gandit sa va dati demisia. Toti, dintre cunoscutii mei, care va stiu, spun ca sunteti om fain - si am multi cunoscuti medici, si nu medici de azi, de ieri. Asadar, va intreb ca pe un om fain, care a facut (voit, din nestiinta, fortat) […]
The post Bataia de joc din transplantul romanesc ramane la cote alarmante appeared first on Presa Oradea.
 Doamna ministru, ministru la Sanatatii, va intreb, acum, de v-ati gandit sa va dati demisia. Toti, dintre cunoscutii mei, care va stiu, spun ca sunteti om fain - si am multi cunoscuti medici, si nu medici de azi, de ieri. Asadar, va intreb ca pe un om fain, care a facut (voit, din nestiinta, fortat) o greseala urata, daca puteti merge mai departe cu ea pe constiinta. Ma refer la ce se intampla cu Agentia Nationala de Transplant, prioritar.
Sigur, problemele din sistemul care v-a ajuns pe mana, spre conducere, sunt multe si grave. Dar ma intereseaza feliile pe care le cunosc, ca ziarist, feliile in care stiu neasezarile nu dupa comunicate de presa sau din barfe ce mi-ar ajunge la urechi, tangential, ci pentru ca am respirat ani de zile aerul oamenilor astora, medici si pacienti, am sarit nopti, cu ei, am plans cu ei, la refuzuri sau morti, m-am dat, impreuna cu ei, cu capul de toti peretii, sa gasim rezolvari, i-am acompaniat la bucurie, in momente aniversare, si, spre diminetile ce urmau momentelor aniversale, le-am ascultat si povestile ascunse, pe muchia asa de subtire dintre lege si disperare.
Cum ati ajuns, doamna Sorina Pintea, sa numiti oameni care nu se pricep, sa conduca Agentia Nationala de Transplant?… Sa incercam cateva raspunsuri posibile: ca oamenii sunt in partidul care trebuie, sau agreati de el, ca se culca exact cu cine trebuie, ca sunt rude ale unor prieteni care ar fi fost fain sa fie serviti? Bun, sa vedem pana unde sunt de urmat aceste cai, atunci cand se fac numiri.
Chestiile cu sexul si cu prietesugul sunt doar intrebari pentru constiinta dumneavoastra, pentru ca mi se pare putin nedemn, chiar de contextul asta exista, sa pierd timp cu a imi strange dovezi pentru tribunale, din asa ceva. Sa vorbim, insa, de politica.

Un ministru se numeste, de regula, politic. Dar vine de undeva, altundeva decat din spuma marii, se pricepe la felia incredintata - la macar o feliuta din felia mare. Nu va pot cere dumneavoastra sa va pricepeti la transplantologie. Dar… cum de ati ajuns, totusi, sa numiti oameni care nu se pricep, sa conduca agentia asta?… Asa vi s-a dictat politic? Este acesta un lucru util? Este un medic de o specialitate ce nu are legatura cu transplanturile, un om care poate, peste noapte, sa invete ce se intampla in povestea asta, sa inteleaga problemele, sa aiba o viziune pentru rezolvarea lor, un plan managerial? Doar pentru ca, daca nu baletam mai mult pe primele doua piste, este un ,,agreat politic"?…
Doamna Pintea, om fain ce sunteti, dumneavoastra v-a spus cineva de ce nu se intampla transplanturi la noi? Ca eu am scris despre asta. V-a explicat cineva cum medici din diverse specialitati mint in legatura cu compatibilitatile pentru transplant, ca sa-si promoveze afacerile lor? Ca eu am scris despre asta. Vi s-a spus de ce refuza donarea apartinatorii potentialilor donatori de organe? Pentru ca - ati ghicit, deja - eu am scris despre asta… Ati spus, cand l-ati schimbat pe Radu Deac, ce a condus, pana nu demult, agentia, ca nu va indoiti de bunele lui intentii. Sau asa ceva. Dar v-a spus cineva de ce au fost refuzate INIMI BUNE, folosibile, de catre Radu Deac, pe cand zgaria la portile Ministerului, la alt ministru, cum ca sa i se dea sefia inapoi, la Targu Mures, pentru ca ,,nu poate lucra fara ea"? Ma tem ca nu de bunele sale intentii ar trebui sa va ingrijiti, ci de un contact bun la procuratura, sa se cerceteze aceste refuzuri. Pentru ca au murit oameni, doamna ministru. Si s-au dus fix la dracu' organe care puteau salva vieti, refuzate de Deac ca ,,nefiind folosibile". Erau. Mintea.
Exista om priceput
Si mai e ceva. Aici nu o sa va intreb daca stiati. Pentru ca stiati. Vi s-a spus. Si nu dintr-o singura sursa. Stiati ca exista macar un om care cunoaste de ani de zile toate aceste chichite ale drumului de la moartea cerebrala, la organul de transplantat si pana la transplant. E Carmen Pantis, anestezista de la Oradea, cel mai eficient coordonator de transplant al Romaniei. In timp ce dumneavoastra erati panicata de moartea lui Calin Farcas, cel care nu a mai ajuns la transplantul de plamani, care moarte parea ca va scoate lume-n strada, si, deci, trebuia sa oferiti repede CEVA, o schimbare, asa cum sugereaza orice manual de Relatii Publice, Carmen Pantis era in Madrid, sa-si ridice premiul ,,2018 Unsung Hero Award", pentru dezvoltarea transplantologiei. Vi s-a spus ca e cea mai buna. De ce n-a contat?

S-o facem mai simplu, daca tot apucam itele si mai de jos: da, o cunosc pe Pantis. Da, o apreciez. Nu, nu scapa de impunsaturile mele, atunci cand ma irita ceva din zona ei de zoon politikon, sau a credintei. Dar, doamna, dincolo de astea, dincolo de faptul ca ea e in PNL iar dumneavoastra ati fost numita de PSD, stiati ca e cea mai buna. De unde incepe sa nu mai conteze?
La Agentia Nationala de Transplant a mai fost sef care a intrebat "unde sunt frigiderele cu organe"… Nu sunteti medic, intrebati ce inseamna asta. Doamna Pintea, n-o sa ma pun acum sa va vorbesc despre compatibilitate HLA sau despre timp de ischemie la rece, desi pana si astea au fost ignorate de medici care au ajuns - trist - sa se exprime in zona transplanturilor. Am sa va spun, doar, ca povestea asta nu este doar despre ce partid face sa vina banutul.
Este despre armonizare cu legislatia tarilor ceva mai spalatele decat a noastra, in ce priveste donarea de organe si transplantologia (apropo, cu cine vreti sa schimbati legislatia - tot cu nepriceputi, cum aud?), de parghii de control, de anchete ceva mai tintite pe mizeriile din sistem (si da, s-au vandut si cumparat organe - una din fetele care mi-au devenit, in timp, prietene, dintre pacientii transplantati, mi-a promis ca imi da voie sa-i public povestea de capa si spada, despre cum si-a cumparat rinichiul, pentru ca a fost pasata la spital, legat de compatibilitati, pentru ca nu decartase cui si ce trebuie), de mizeriile dintre doctori, de listele de asteptare pitite mai ceva ca asasinii lui Kennedy, de felul in care isi baga picioarele in job si pleaca din sistem coordonatorii de transplant, de motivele pentru care apartinatorii refuza donarea, de competentele pe care le au toti cei care au legatura cu sistemul, de costul transporturilor, de colaborarea cu tarile invecinate, de razboiul dintre cei privati si cei de stat - si multe altele. Ati invatat cuvantul magic "Spania", cand e vorba de legislatie de urmat. Dar e nevoie de mult mai mult.

Eu sunt ziarist, doar ziarist, doamna Pintea, si totusi, o parte din ce a ars in mine in ultimele doua decenii a ars pentru ca tara asta sa nu ramana bananiera, intr-ale transplantului, ci sa poata sa ajunga (reajunga, eventual) in randul lumii… Si, cu toate ca sunt doar ziarist, va spun ca oamenii numiti de dumneavoastra, DACA vor avea timpul si bunavointa sa invete punctele nevralgice ale povestii, din care nu am numit decat vag, cateva, o vor face pe timpul si pe vietile pacientilor. Intelegeti asta?… Nu este ca atunci cand pui un chirurg (sau chiar economist) ministru, si trebuie sa invete repede cate ceva si despre cum merge ortopedia (da, da, stiu, e tot specialitate chirurgicala, dar…) Ministrul e una bucata. De ce Dumnezeu nu ati pus un om competent la Agentia asta, deja asa de mult batuta de soarta, daca tot il aveati? Pentru ca este in PNL?
Profesionalism, chiar agreat politic
V-ati pus vreodata problema daca medici eminenti, ca Raed Arafat sau Dorel Sandesc, pe care ii cunoasteti, fosti secretari de stat, au "fraudat" sistemul, prin specialitatea lor pe O (una) ramura medicala anume? Eu cred ca nu au facut-o. Dar ei erau  secretari de stat, aveau competente deosebite in felia lor, si, in primul rand, acolo au incercat sa aseze lucrurile. Se spune ca au si reusit. Si nu doar acolo. Au fost agreati de oamenii cu carnete PSD, dar ei insisi nu au avut carnet. Cat a contat? Cat mai conteaza profesionalismul? Cat puteti duce, dintr-o decizie in care ati suntat (apropo, exista o carte deosebita, tradusa in romana, despre transplantul de ficat, a lui Thomas Starzl, unde "sunt" este cuvant cheie, dar CA PROCEDURA MEDICALA, nu ca sulfarie) cel mai competent om pe care il are tara asta, ca sa puneti doua bucati de oameni din… altceva. Nu inteleg. Unde ramane omul ala fain? Nu se puteau face favoruri in un domeniu cata… benign? Ati fost fortata? Si ati acceptat? Si nu v-ati gandit la demisie?…
Inca nu stiu cum stam cu etica, intr-o tara in care se moare de lucruri mult mai putin sofisticate decat transplantul, dand bani si aici. Dar, daca tot o facem, nu ar fi bine ca deciziile de impartire a banilor, precum si strategia generala sa ajunga pe mana unor oameni care se pricep? Chiar ar deranja atata de mult chestia asta, ca unul/doua posturi din medicina sa ajunga, uneori, din cand in cand, la oameni competenti?…
Ii aud de ani si ani de zile pe coordonatorii de transplant, legat de problemele lor. Ii stiu pe cei care fac transplant. Cu luminile lor. Cu mizeria lor. Cu dramele lor. Cu santajele lor. Cu mortile lor dosite, despre care, macar despre unele, am scris. Am scos o carte despre donarea de organe si transplant, cu altceva decat cu comunicate de presa - cu oameni care au facut istorie, aici si in lume, cu dureri, cu sange. Carte care se ingroasa, de la o editie la alta, din pacate. Doamna ministru, sa va spun ceva ce mi-e si penibil ca ma locuieste, ca gand: cred ca si eu as fi reusit sa conduc agentia asta ceva mai bine decat un medic nestiutor… Dar eu nu-mi doresc asta - e bine sa existe, mereu, cineva cata in afara povestii, cu ochii treji, si care sa nu poata fi platit cu nimic, cumparat cu nimic. Si, dupa tot efortul, la care am pus si eu umarul, in felul meu, ca magareata asta cu donarea/transplanturile sa mearga mai bine, sunt asa de mahnita ca, iar, inclusiv pe mana unui om fain, nu s-a intamplat ca Agentia Nationala de Transplant sa intre intr-o zodie mai buna…

Ii stiu pe coordonatori, chirurgi, anestezisti, personal medical, stiu din pacientii care au primit organe, stiu din familiile care au donat, ii stiam pe unii dintre cei care azi nu mai sunt. E ca un bonsai de iad, doamna, e atata speranta strivita, atata disperare, si atata - pe de alta parte - curvasarie, si mizerie, ca niste neaveniti, chiar imaculati de ar fi, nu pot decat sa strice, pentru inca o vreme. Le dati dumneavoastra, din buzunarul actualmente ministerial, vremea asta, celor care-si asteapta viata? Unii mor, doamna. Da, ar muri si mai multi, poate, cu un alt ministru, care nu e nici macar "fata faina", ca dumneavoastra… Dar de ce trebuie sa vina inca o dezamagire, si pe mana unui om de la care am avut, toti, asteptari?…
Ar fi fost destul de neplacut, pentru partidul dumneavoastra, daca, la conducerea Agentiei Nationale de Transplant ar fi ajuns cineva in urma unui concurs, nu-i asa? Pentru ca n-ati mai fi putut s-o sariti asa usor pe Pantis. Dar n-a contat sa existe experienta, sa existe viziune, sa vina cineva care asta face, de ani de zile, zi si noapte: respira in donarea de organe si in transplantologie.
Unul dintre institutele care mor
Apropo, ca tot lucrez pe axa Oradea -Timisoara. Stiti ca si la Institutul de Chirurgie Cardiovasculara din Timisoara s-a facut, candva, transplant de cord? Daca nu stiti, atunci sigur v-ati luat dupa istoria transplantului romanesc, publicata de Radu Deac in Revista Chirurgia, in 2010, unde transplantul efectuat de Ioan Socoteanu, aici, nu exista? Si, ca tot il pomenim pe Socoteanu, sa amintim explicatia uneireclame la alcool: "Prietenii stiu de ce". Doar ca, dincolo de nume, meschinarii ale momentului si incercarile unora de a rasuci istoria intr-un mod convenabil lor, istoria chiar exista. Altfel.

La Timisoara s-a transplantat si inima. Si, cu niste decidenti, pe sus, pe la Bucuresti, care ar fi vrut, s-ar fi continuat, ca avea cine. Doar ca, atunci cand s-ar fi dorit ultima tura de acreditare, nu mai era cu ce. Spitalul este cu greu la linia de plutire, cu nu mai mult de o singura nara afara din… derizoriu. Una din institutiile care au fost de top ale tarii, unde Serban Bradisteanu il plimba pe Ion Iliescu, la inaugurare, acum mai bine de doua decenii, a ramas… cam cu dotarile de pe vremea lui Bradisteanu, si acum. Si sunt depasite.
Sigur, spitalul are un manager. Baiat bun, de-al dumneavoastra, din PSD, care nu deranjeaza cu cereri de bani, si alte mizilicuri d-astea. (Desi se pare ca politica asta, de noli me tangere, va lua sfarsit, si dinspre el). Dar, dincolo de el, aveti si niste memorii ale lui Marian Gaspar, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara, de aici, ultimul din 31 mai, prin care omul se plange de situatia urata din acest spital. Bine, intr-o ordine a punctelor oarecum originala, dar sa vedem, ca importanta, cum socotiti ca e daca aici "Statia de Sterlizare Centrala - este ridicola, un singur aparat Gettinge, vechi de 17 ani, functioneaza reparat mereu, intr-un spatiu de 21 mp, langa Blocul operator si asigura sterlizarea pentru:  4 opertii de cord/zi, 10-15 proceduri de Cateterism Cardiac/zi, 7 implantruri de pace-maker la Electrofiziologie/zi,  truse de pansat la Terapiile Intensive, Coronarieni, Sectii, Ambulante. Este problema noastra cea mai mare, intrucat nu mai sunt sigure procesele de sterlizare, se defecteaza din cand in cand. Atunci facem sterlizarea la Spitalul Judetean. Si toate acestea in timp ce avem o cladire noua, Corpul C,  terminat in 2012, unde exista 2 sali de operatie, mari, 56 pm,  cu filtru operator corespunzator, dar care de 6 ani stau goale si se deterioreaza."?
Si sa mai vedem un punct din memoriu: "Clima laminara - din cele 2 sali de operatie pentru cord, este veche de 20 de ani si defecta. Vara am avut temperaturi de 29*C, acum sunt 25*, cand este frig afara. Nu se pot face operatii pe cord la temperaturi asa de mari, fara clima".
Ia sa vedem, aveti idee cine a avut interes sa scoata institutul asta de pe harta celor de top ale Romaniei? Exact asa, cu "baieti buni", si care tac, sa nu faca valuri?

Suntem abstracti, unii altora. Cultivam asepsie, in relatiile interumane, mai ceva decat ar trebui sa existe intr-un bloc operator in care nu e puscata clima. Facem raul, senini. Mortile intra la statistici. Atunci cand nu ies mai aparte din anonimat, ca a lui Calin Farcas, care v-a facut sa apelati la tertipuri de imagine, la forme fara fond.
Si inca ceva. Imi respect prietenii si colaboratorii care va lauda. Dar, macar dupa ce am citit discursul dumneavoastra de la "Ziua donatorului de organe" - l-am gasit intr-o publicatie, intre ghilimele, sper ca nu vi s-au pus cuvinte-n gura - eu nu mai cred in povestea cu "omul fain". Pareti mult prea tematoare pentru postul dumneavoastra, si vorbiti despre donarea de organe amestecand nepermis generalul cu particularul, aratand ca pisica neagra e altundeva decat e, si sugerand ca tocmai i-ati pus lesa pe gat. Si nu este asa. Discursul e absolut gretos. Si daca "nu stiti ce s-a intamplat" ca "activitatea de donare a scazut mult", cum ati declarat, va asigur ca altii, medici si chiar si ziaristi, stiu.
Si nu va astept raspunsul: cred, dupa deductiile mele, analizandu-va faptele si declaratiile, ca nu, nu v-ati gandit la demisie, macar in ceea ce tine de treaba cu transplanturile. Ati aruncat niste fumigene si va ascundeti in spatele lor. Se spune ca fiecare medic are un cimitir in spate - al dumneavoastra, ca economist printre medici, cred ca tocmai a crescut simtitor.
Ramona Balutescu
The post Bataia de joc din transplantul romanesc ramane la cote alarmante appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: