ACTIVITATI SI CONSILIERE PENTRU TINERII DIN CENTRUL DIGNITAS

Joi, 22 Aprilie 2021

ACTIVITATI SI CONSILIERE PENTRU TINERII DIN CENTRUL DIGNITAS
La Centrul Social Dignitas din cadrul Directiei de Asistenta Sociala Oradea a avut loc o activitate de grup cu beneficiarii centrului, cu scopul imbunatatirii relatiilor sociale.

Daca in urma cu câteva zile au gatit gogosi, pe care le-au savurat impreuna la o mica "sueta" cu mult entuziasm, la initiativa psihologului centrului, d-na Ioana Cimpan, au participat la activitati de dezvoltare a imaginii de sine.

Centrul social cu destinatie multifunctionala "Dignitas" este o unitate de asistenta sociala destinata tinerilor cu vârsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, care au parasit sistemul de protectie a copilului, nu au locuinta si nu dispun de mijloacele financiare necesare inchirierii sau cumpararii unei locuinte

Cladirea centrului Dignitas este proprietatea municipiului Oradea si are o capacitate optima de cazare de 28 de persoane, fiind structurata pe 2 unitati de cazare, oferind conditii de trai la standarde europene, fiind dotata si utilata corespunzator nevoilor tinerilor.

Directia de Asistenta Sociala Oradea ofera prin personalul specializat servicii sociale beneficiarilor centrului, in mod gratuit: programe de integrare sociala, profesionala si consiliere de diferite tipuri, urmarind pregatirea tinerilor pentru o viata independenta, acumularea deprinderilor si elementelor necesare autogospodariri, autointretinerii, implinirea nevoilor sociale urgente si permanente, suport in gasirea si mentinerea unui loc de munca, stimulare pentru a-si continua studiile, clarificarea situatiei juridice (acte de identitate, studii) si medicale (prin medicul de familie).

Din 2014, de la inceputul proiectului si pâna in prezent, au fost cazati un numar de 50 beneficiari. In urma pregatirii cu succes a tinerilor pentru o viata independenta, prin invatarea deprinderilor sociale de baza, cum ar fi: managementul banilor, dezvoltarea deprinderilor de luare personala a deciziilor, identificare, obtinerea si pastrarea unei locuinte, ingrijire personala, stabilirea si planificarea viitorului, 36 de beneficiari au parasit Centrul „Dignitas" pentru a incepe o viata independenta, fara a mai avea nevoie de asistenta sociala. In prezent sunt cazati un numar de 14 beneficiari, 11 dintre acestia fiind angajati, iar 3 tineri, care au lucrat in domeniul HoReCa, grav afectat de pandemie, sunt in prezent in cautarea unui loc de munca.

Scopul functionarii Centrului social cu destinatie multifunctionala „Dignitas" este dobândirea deprinderilor pentru o viata independenta, dobândirea unor abilitati psihosociale care sa le permita tinerilor sa duca o existenta fara a depinde de asistenta din partea societatii. Alaturi de colegii din DASO si din cadrul centrului incercam sa ii indrumam si sa ii integram pe tinerii nostri, ne bucuram pentru fiecare reusita a lor, atât profesionala cât si personala, si suntem increzatori ca vor deveni oameni de baza in societatea noastra", a declarat Anca Grama, directorul Directiei de Asistenta Sociala Oradea.

Pâna in luna februarie 2021 a functionat si Centrul Social Candeo, pentru tinerele provenind din sistemul de protectie a copilului, centru care s-a desfiintat pentru ca beneficiarele, cu sprijinul asistentilor sociali din centru, au reusit sa se integreze in societate si au parasit centrul.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: