100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand si a Reginei Maria la Oradea

Duminica 26 Mai 2019

100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand si a Reginei Maria la Oradea
Cu ocazia implinirii a 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand si a Reginei Maria la Oradea, care a avut loc in 23 mai 1919, in Piata Unirii va fi dezvelita statuia ecvestra a Intregitorului, pe locul in care a fost amplasata initial, in 1924, la propunerea generalului Traian Mosoiu.

Pentru a sarbatori acest moment istoric, Primaria Oradea a pregatit pentru data de 23 mai o serie de evenimente.

De la ora 12:00, la Muzeul Orasului Oradea de la Cetatea Oradea va avea loc deschiderea oficiala a expozitiilor "100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" si "Regina Maria, un veac de inspiratie".

Evenimentele vor continua apoi in Piata Unirii, de la ora 16:30, unde va vaea loc lansare albumului fotografic "1919 - Primavara intregirii. Albumul operatiunilor militare" - Muzeul Tarii Crisurilor Oradea.

Statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelita chiar in ziua implinirii a 100 de ani de la vizita sa in Oradea, respectiv joi, 23 mai, de la ora 17:00, in Piata Unirii. Evenimentul va incepe cu un  moment solemn, respectiv cu intonarea Imnul National al României, dupa care statuia Regelui Ferdinand va fi dezvelita. 

Va avea loc apoi slujba de sfintire, alocutiunile privind semnificatia evenimentului si depunerea de coroane, jerbe si buchete de flori.

Primaria Oradea multumeste pentru buna colaborare Muzeului National de Istorie a României, reprezentat de director general manager dr. Ernest Oberlander Târnaveanu, Muzeului National Peles, reprezentat de director general dr. Narcis Dorin Ion si Muzeului Tarii Crisurilor - dr. Aurel Chiriac.

Mai jos aveti programul complet al evenimentelor.

 PROGRAM 20 - 24 mai 2019 ORALOCATIAEVENIMENTE SPECIALE IN 20 MAI 20191000PRIMARIA ORADEASALA TRAIAN MOSOIUDeschiderea oficiala a expozitiei "Insemnele Regalitatii Românesti", dedicata vizitei istorice la Oradea, in 23 mai 1919, a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria.

Expozitie cu mantia, sceptrul si coroana de otel a Regelui Ferdinand, deschisa publicului pâna in 23 mai 2019, inclusiv.ORALOCATIAEVENIMENTE SPECIALE IN 23 MAI 20191200CETATEA ORADEAMUZEUL ORASULUI ORADEACOMPLEX CULTURALDeschiderea oficiala a expozitiilor "100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" si "Regina Maria, un veac de inspiratie"1630PIATA UNIRIILansare album fotografic "1919 - Primavara intregirii. Albumul operatiunilor militare" - Muzeul Tarii Crisurilor Oradea1700PIATA UNIRIIIntâmpinarea oficialitatilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de lupta si ocuparea locului in dispozitivIntonarea Imnului National al RomânieiDezvelirea Statuii Regelui FerdinandSlujba de sfintire a Statuii Regelui FerdinandAlocutiune privind insemnatatea evenimentului, rostita de:

- invitat al institutiei

- Ilie Bolojan - primarul municipiului OradeaDepunerea de coroane, jerbe si buchete de floriRealizarea dispozitivului de defilareDefilarea detasamentului de onoare si prezentarea onoruluiORALOCATIAEVENIMENTE SPECIALE IN 24 MAI 20191400CETATEA ORADEAMUZEUL ORASULUI ORADEACOMPLEX CULTURALContinuarea expozitiei dedicata vizitei istorice la Oradea, in 23 mai 1919, a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria.

Expozitie cu sceptrul si coroana de otel a Regelui Ferdinand, deschisa publicului pâna in 3 iunie 2019, inclusiv.Incheierea activitatilor dedicate celor 100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand si a Reginei Maria la Oradea, in data de 23 mai 1919 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: