Tehnologie revolutionara la Oradea. Canalizare reparata fara oprirea circulatiei si spargerea asfaltului!

Vineri, 28 August 2015

O noua tehnologie dupa un patent japonez, folosita in Europa de 15-20 de ani, este implementata in premiera si la Oradea, prin firma Gavella. Aceasta permite ca lucrarile de reabilitare a conductelor de canalizare realizate pe Calea Aradului, sa se faca doar in dreptul capacelor de canalizare, fara a se sparge asfaltul si a se […]
The post Tehnologie revolutionara la Oradea. Canalizare reparata fara oprirea circulatiei si spargerea asfaltului! appeared first on Presa Oradea.
 
O noua tehnologie dupa un patent japonez, folosita in Europa de 15-20 de ani, este implementata in premiera si la Oradea, prin firma Gavella. Aceasta permite ca lucrarile de reabilitare a conductelor de canalizare realizate pe Calea Aradului, sa se faca doar in dreptul capacelor de canalizare, fara a se sparge asfaltul si a se opri circulatia.
Viceprimarul Mircea Malan a sustinut joi, 27 august, o conferinta de presa in teren, in cadrul careia a prezentat noua tehnologie de reabilitare a canalizarii fara sapatura, care se efectueaza in premiera in Oradea, pe Calea Aradului. La conferinta a fost prezent si directorul Companiei de Apa Oradea, Ovidiu Gavra.

Viceprimarul Mircea Malan a prezentat aceasta noua tehnologie prin comparatie cu metoda clasica de reabilitare a conductelor de canalizare, prin spargerea asfaltului si saparea de santuri. Astfel, s-a putut face o comparatie clara intre lucrarile de reabilitare clasica a canalizarii, desfasurate pe strada Constantin Brancoveanu, unde strada a fost sparta si circulatia blocata, fiind nevoie sa se sape la o adancime de 4 metri, si cele efectuate prin noua metoda, pe Calea Aradului, unde se lucreaza doar in dreptul capacelor de canalizare, fara a se sparge asfaltul si fara oprirea circulatiei.
Aceasta noua tehnologie se realizeaza dupa un patent japonez, prin firma Gavella. Ea se foloseste in Europa de 15 - 20 de ani, insa este aplicata pentru prima oara la Oradea. Lucrarile de reabilitare a canalizarii se efectueaza fara sapatura, prin camasuire, realizata de roboti in interiorul vechii conducte. Metoda prezinta mai multe avantaje, prin faptul ca nu presupune nici un fel de inconvenient creat de distrugerea asfaltului, saparea in adancime, zgomotul, afectarea vegetatiei existente (arbori), perturbarea traficului, durata intinsa de executie etc.

,,Acesta este primul contract din cadrul proiectului APAREGIO, in care folosim aceasta noua tehnologie. Ea va fi folosita pe 9 strazi din Oradea, pe o lungime totala de 2,6 km.



Initial contractul a fost adjudecat cu tehnologia veche, dar am intervenit pe langa finantator si pe langa firma care asigura consultanta ca sa folosim acesta noua tehnologie, care pe langa faptul ca nu mai presupune niciun deranj, prezinta o eficienta mult mai mare, putandu-se reabilita pe zi 60 de metri liniari de canalizare, fata de 10-12 metri, cat se putea face cu vechea metoda, prin sapare"

a spus viceprimarul Mircea Malan.
Viceprimarul a explicat in ce consta noua tehnologie de reabilitare a conductelor de canalizare prin camasuire:

,,In prima etapa are loc curatarea si spalarea conductei din beton cu solutii speciale, dupa care robotul face o inspectie video pentru a se constata starea conductei. Apoi robotul elimina, cu ajutorul unui disc, asperitatile gasite. Camasuirea consta in construirea dintr-un material special a unei noi conducte in interiorul conductei vechi.
Cand operatiunea de camasuire ajunge in capatul canalului, prin taierea firelor, conducta noua se expandeaza pe peretii conductei vechi. In partea de jos se introduce un ciment special. La finalul operatiunii, se face decuparea in dreptul fiecarui racord, iar un alt robot executa lipirea."


Cele noua strazi a caror canalizare va fi reabilitata prin acesta metoda sunt: Calea Aradului, Parcul Traian, Andrei Saguna, Moscovei, Teatrului, George Baritiu, Postavarului, Paraului si George Cosbuc.
Urmeaza ca acesta metoda de reabilitare a conductelor de canalizare se va folosi si pe strazile George Enescu, Mihai Viteazul, Traian Mosoiu, Piata 1 Decembrie, Aurel Lazar.
Ichim Vasilica
The post Tehnologie revolutionara la Oradea. Canalizare reparata fara oprirea circulatiei si spargerea asfaltului! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: