Reabilitarea cladirilor de patrimoniu din Oradea continua cu alte trei imobile

Marti, 21 Februarie 2017

Reabilitarea cladirilor de patrimoniu din Oradea continua cu alte trei imobile
Primaria Oradea, prin Directia Patrimoniu Imobiliar, va propune in sedinta de consiliu de joi, 23 februarie, aprobarea indicatorilor tehnico-economici privind reabilitarea fatadelor pentru inca trei imobile din municipiu, respectiv Vasile Alecsandri nr. 3 (Casa Roth), Vasile Alecsandri nr. 7 si Piata Regele Ferdinand nr. 3.

„Cele doua imobile de pe strada Vasile Alecsandri care urmeaza sa fie reabilitate sunt valoroase din punct de vedere arhitectural, fiind reprezentative pentru stilul secession si stilul eclectic", a declarat Adriana Lipoveanu, director executiv al Institutiei Arhitectului Sef.

Anul acesta municipalitatea are ca tinta reabilitarea tuturor cladirilor de pe Vasile Alecsandri, strada urmând sa devina pietonala si sa lege Piata Unirii, recent reabilitata si Parcul 1 Decembrie, Piata Emanuil Gojdu si Cetatea Oradea.

Imobilul de pe Vasile Alecsandri nr. 3 este cunoscut sub denumirea de Casa Roth si a fost edificat in anul 1912, având destinatia actuala de locuinte si spatii comerciale la parter. Printre lucrarile care urmeaza sa se realizeze aici amintim: desfacerea tencuielilor ce nu au aderenta cu peretele, curatirea suprafetelor de caramida decapate de tencuieli, reparatii tencuieli exterioare, repararea si finisarea ancadramentelor, desfacerea si refacerea glafurilor si copertinelor, desfacerea invelitorilor din tigle, repararea burlanelor decorative, repararea ferestrelor si obloanelor de lemn de la etaj, vopsirea lemnariei exterioare, repararea portii de acces din lemn dupa modelul original, desfacerea cablurilor montate de pe fatade, demontarea signalisticii etc.

Valoarea estimata a investitiei este de 271.370,92 lei + TVA, durata de realizare fiind de 12 luni.

Imobilul de pe Vasile Alecsandri nr. 7 este cunoscut sub denumirea de Casa Munk, si este o „casa de trecere", in sensul ca se intinde pâna in strada paralela General Traian Mosoiu nr. 6, având astfel acces din doua strazi. Imobilul a fost construit in anul 1894, iar in prezent are destinatia de locuinte si spatii comerciale la parter, aripa spre strada Vasile Alecsandri. Printre lucrarile prevazute a se executa amintim: desfacerea tencuielilor (exclusiv ancadramente si decoratii), curatirea suprafetelor de caramida decapate de tencuieli, realizarea reparatiilor si tencuielilor exterioare speciale, repararea si finisarea ancadramentelor si ornamentelor, executarea de profiluri noi, desfacerea invelitorilor din tabla, ignifugarea lemnului sarpantei aferente cladirii amplasate la strada, desfacerea burlanelor si jgheaburilor existente si inlocuirea lor cu burlane si jgheaburi din tabla de zinc, racordarea burlanelor la reteaua de canalizare pluviala, restaurarea grilajelor metalice ornamentale, demontarea portilor metalice si inlocuirea cu usi exterioare din lemn stratificat, desfacerea cablurilor montate pe fatade, demontarea signalisticii etc.

Valoarea estimata a investitiei este de 169.874,58 lei + TVA, durata de realizare fiind de 12 luni.

Imobilul situat in Piata Regele Ferdinand nr. 3 este alipit la Casa Poynar, care a fost reabilitata anul trecut, având la parter spatii comerciale si la etaj locuinte. In timp, acest imobil a avut parte de reparatii si de modifcarea culorilor fatadelor, insa aceste reparatii s-au facut neorganizat si in prezent culorile dau un aspect inestetic cadirii. Lucrarile propuse a se realiza sunt reparatii si schimbarea invelitorii, reparatii si reabilitarea fatadei situate spre Piata Ferdinand si revizuirea tâmplariilor si balustradelor la fatada dispusa spre piata. Daca pe timpul executiei lucrarilor se va constata existenta unor elemente degradate din structura sarpantei, se vor lua masuri de consolidare.

Valoarea estimata a investitiei este de 265.676,10 lei + TVA, durata de realizare fiind este de 12 luni

„Prioritar petru noi in urmatorii 2-3 ani este reabilitarea cladirilor din zona centrala, pentru a le reda frumusetea de odinioara si pentru a scoate si mai mult in evidenta patrimoniul arhitectural al orasului nostru. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea turismului de patrimoniu, care este o componenta importanta a turismului cultural", a spus Lucian Popa, directorul executiv al Directiei Patrimoniu Imobiliar.

In 28 februarie 2017 va avea loc si deschiderea ofertelor depuse pentru reabilitarea celor trei cladiri pentru care au fost aprobati indicatorii tehnico-economici in sedinta de consiliu din 26 ianuarie, respectiv cele doua cladiri situate la intrarea pe partea pietonala a strazii Republicii, având intrarea pe str. Iosif Vulcan nr. 2 (Casa Kolozsvary) si nr. 4-6, precum si cladirea de pe strada Republicii nr. 31 - imobilul aflat vizavi cu Serviciul de Evidenta a Populatiei, astfel incât in primavara acestui an sa poata incepe lucrarile. 

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: