Proiect de reabilitare a malului stang al Crisului Repede, in zona centrala

Miercuri, 28 Septembrie 2016

Proiect de reabilitare a malului stang al Crisului Repede, in zona centrala
Viceprimarul Mircea Malan, directorul tehnic al Administratiei Bazinale de Apa Crisuri, Claudiu Oros si Adriana Brehoiu, proiectant la firma Aquaproiect au prezentat in conferinta de presa de azi, 28 septembrie, proiectul de amenajare a malului stâng al Crisului Repede, pe tronsonul dintre podul Sf. Ladislau si pasarela de la Centrul de Calcul Informatica.

Proiectul vine in continuarea amenajarilor si regularizarilor anterioare efectuate in Oradea pe diferite portiuni ale Crisului Repede, având in vedere si faptul ca o parte din lucrarile existente au suferit degradari si distrugeri in timp.

Zona mentionata mai sus va fi in continuarea zonei pietonale amenajate in avalul podului Dacia, in zona podului Intelectualilor, iar lucrarile vor consta in suprabetonari elevatie zid existent pe o lungime de 625 metri, grinda din beton, prism din anrocamente, refacerea aleilor pietonale pe coronamentul zidurilor, inclusiv montarea balustradelor noi, refacerea protectiei prin inierbare taluze, respectiv realizarea de rampe si scari pentru asigurarea accesului pietonal la zona de promenada.

Dna Brehoiu a mentionat ca la realizarea proiectului de reabilitare si amenajare a malului s-a tinut cont si de reabilitarea podului Sf. Ladislau, de amenajarea zonei centrale a municipiului Oradea precum si de modul de amenajare a zonelor de promenada in celelalte portiuni ale malului.

In ceea ce priveste contributia administratiei locale la acest proiect, viceprimarul Malan a subliniat ca pentru Primaria Oradea este foarte importanta calitatea amenajarii malului, in special in zona centrala a orasului, mai ales pentru componenta arhitecturala, astfel incât primaria se va ocupa de arhitectura si designul proiectului. "Dorim sa asiguram o stare de tihna si siguranta pentru toti cei care vor merge in aceasta zona. Pentru a realiza acest obiectiv, pe sub podul Sf. Ladislau se va trece pietonal, iar in zona in care acum exista un element de beton se va realiza un trotuar care va avea 2,5 metri latime si trei trepte de 60 cm latime fiecare, pe care vor putea sa stea toti cei care doresc sa se bucure de luciul de apa. Proiectul mai presupune lucrarile eventuale de consolidare si restaurare a stâlpilor realizati de fratii Vago si reabilitarea trotuarului de la pod pâna la Bancpost. Vor fi doua rampe de acces, o rampa va exista in amonte, inainte de podul Sf. Ladislau si unul in apropierea bancii, iar in continuare pâna la pasarela pietonala se va amenaja intreaga zona, se va iesi in consola cu partea de trotuar pe promenada, se va anula trotuarul din partea de sus, se va reface acel taluz inierbat si se va mentine vegetatia. Dorim ca la final sa avem un mal al Crisului Repede amenajat in mod corespunzator", a explicat viceprimarul Mircea Malan.

Valoarea estimativa a proiectului este de aproximativ 25 milioane lei, din care 18 milioane este contributia ABA Crisuri, celelalte 7 milioane fiind contributia Primariei Oradea.

Legat de acest proiect, care se realizeaza prin colaborarea dintre ABA Crisuri si Primaria Oradea, dl. Claudiu Oros a mentionat ca reabilitarea si amenajarea malului Crisului Repede reprezinta o buna practica a colaborarii dintre cele doua institutii, deoarece in ultimii ani au derulat mai multe proiecte, iar din punctul de vedere al ABA Crisuri este foarte importanta in primul rând functionalitatea acestei lucrari hidrotehnice, aspectul ecologic precum si aspectul arhitectual si incadrarea acestei lucrari in peisajul arhitectural al centrului orasului.

Propunerea de proiect va fi discutata in comisia de Urbanism, iar Primaria Oradea asteapta propuneri din partea cetatenilor legat de acest proiect. Dupa realizarea expertizelor necesare, lucrarile ar urma sa inceapa anul viitor si vor dura maximum un an.

Atasat gasiti proiectul de amenajare prezentat.


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: