Primarul Ilie Bolojan a prezentat proiectul noului PUG al municipiului Oradea

Miercuri, 27 Iulie 2016

Primarul Ilie Bolojan a prezentat proiectul noului PUG al municipiului Oradea
 

Primarul Ilie Bolojan a sustinut azi, 27 iulie 2016, o conferinta de presa in care a prezentat cel mai important proiect care va fi supus aprobarii in sedinta Consiliului Local din aceasta saptamâna, respectiv proiectul privind aprobarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Oradea.

La conferinta de presa a mai fost prezenta d-na Adriana Lipoveanu - arhitectul sef al Primariei Oradea si arhitectul Tiberiu Ciolacu, reprezentant al firmei care realizeaza PUG al municipiului Oradea.

Pentru ca vechiul PUG al municipiului Oradea a expirat, el având o durata de 10 ani, Primaria Oradea a semnat la inceputul anului 2012 contractul cu un consortiu de firme pentru intocmirea unui PUG nou, acest document important fiind un instrument de dezvoltare a municipiului Oradea.

Etapele parcurse pentru intocmirea noului PUG

Arhitectul Tiberiu Ciolacu a prezentat etapele care au fost parcurse pentru intocmirea PUG, respectiv: analizarea situatiei existente a municipiului Oradea, faza de planificare a strategiilor pe termen lung, directiile de dezvoltare a municipiului Oradea pâna in anul 2030, urmate de realizarea planului de actiune, iar apoi intocmirea efectiva a PUG, pe baza caruia se vor emite autorizatii de constructii pe urmatorii 10 ani.

Astfel, pentru intocmirea PUG s-au analizat tendintele de dezvoltare a orasului, s-au stabilit suprafetele de teren de care dispune orasul pentru construirea de zone industriale, pentru amenajarea de zone verzi, dar si pentru constructii. Astfel, Oradea dispune de 1000 ha pentru amenajarea altor zone industriale. In ceea ce priveste spatiul verde, in Oradea se depaseste suprafata de 26 mp/cap de locuitor, aceasta suprafata minima fiind una recomandata de normele europene in vigoare. Cu toate acestea, un obiectiv important al Primariei Oradea ramâne extinderea in continuare a zonelor verzi ale orasului.

"Reteaua de strazi si de constructii a orasului si reteaua spatiilor verzi trebuie sa conlucreze. Totodata, este importanta realizarea unui inel central de circulatie, care sa functioneze ca o mica centura a orasului si care sa permita traficului intern al municipiului sa ocoleasca centrul istoric, permitând astfel luarea unor masuri de pietonalizare a centrului", a spus arhitectul Tiberiu Ciolacu.

Intravilanul nu se va mai extinde in urmatorii 10 ani

"Un lucru foarte important este ca intravilanul orasului nu se va mai extinde in urmatorii 10 ani. De la 6000 ha intravilan s-a ajuns azi la 8000 ha intravilan, cea mai mare extindere având loc din 2008. Aceasta extindere a intravilanului a insemnat constructii de retele, utilitati, in multe zone acestea nici azi nefiind puse la punct. Din cele 8000 de ha intravilan pe care le avem astazi, 2000 de ha sunt disponibile pentru constructii. O alta tema importanta a PUG este conectivitatea orasului, in acest sens legatura cu autostrada fiind vitala, dar si legatura cu comunele invecinate si extinderea drumului expres catre Episcopia, astfel incât Episcopia sa nu mai fie tranzitata de traficul greu", a spus primarul Ilie Bolojan.

Primarul Ilie Bolojan a explicat ca daca ne dorim un centru istoric care sa nu mai fie o zona de tranzit auto, atunci trebuie inchis inelul central, chiar daca asta ar presupune largirea la patru benzi a strazii Sucevei sau largirea strazii Avram Iancu.

Dezvoltarea orasului se va focusa pe zona de sud

Un alt punct important analizat de PUG este dezvoltarea zonei de sud a orasului, respectiv zona delimitata de coridorul Peta, zona magazinului Auchan pâna la zona Nufarul -  str. Atelierelor. Toata acesta zona urmeaza sa se dezvolte prin construirea salii de sport, dezvoltarea campusului universitar, realizarea cartierului de blocuri de pe strada Ceyrat, a caminului pentru persoane vârstnice care se afla acum in constructie, dar si constructia de noi blocuri ANL.

Extinderea pietonalului si restructurarea zonelor neutilizate

"Un alt obiectiv este dezvoltarea zonelor pietonale ale orasului, precum strazile V. Alecsandri si Aurel Lazar, dar si extinderea zonei pietonale din Piata Unirii catre Universitate. Cei care locuiesc in aceste zone vor intra automat sub aceste reglementari. Totodata, Primaria Oradea doreste restructurarea zonelor neutilizate, precum suprafetele ocupate de fostele uzine: Sinteza, Alumina, Metalica. Avem interesul sa colaboram cu proprietarii acestor zone, incercând sa ii determinam sa faca ceva cu aceste terenuri care afecteaza fata orasului. O sa le dam facilitati ca sa se dezvolte, dar o sa-i si supraimpozitam daca aceste suprafete vor ramâne tot intr-o stare abandonata, " a completat primarul Ilie Bolojan.

Daca noul PUG al municipiului Oradea va fi aprobat in sedinta Consiliului Local de joi, 28 iulie, acesta va intra in vigoare de la 1 octombrie.

Arhitectul Sef al Primariei Oradea, d-na Adriana Lipoveanu, a explicat ca aceasta perioada de timp este necesara pentru ca noul regulament, respectiv noul PUG asa cum este el, trebuie transcris in intregime pe o baza de date, iar acesta procedura necesita un anumit timp.

In atasament gasiti prezentarea arhitectului Tiberiu Ciolacu.

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: