Primaria Oradea vine in sprijinul unitatilor scolare prin achizitia de dotari IT

Joi, 29 Octombrie 2020

Primaria Oradea vine in sprijinul unitatilor scolare prin achizitia de dotari IT
Având in vedere faptul ca incepând de marti, 27 octombrie, Oradea a intrat in scenariul rosu si elevii trebuie sa invete de acasa, precum si profitând de oportunitatea oferita de Programul Operational Competitivitate - axa prioritara 2 - Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru o economie digitala competitiva, primarul Florin Birta a anuntat ca administratia locala va depune un proiect de aproximativ 5 milioane de euro pentru achizitia de dotari pentru cele 35 de unitati de invatamânt preuniversitar de stat, aflate pe raza municipiului Oradea.

Conform spuselor primarului aceste scoli vor fi dotate cu dispozitive IT, adica fiecare sala de clasa va fi dotata cu o tabla inteligenta, un laptop, un router wireless si vor fi achizitionate tablete in functie de numarul de clase  pe fiecare scoala, in medie de 100-150 tablete/scoala, urmând ca directorul scolii, in functie de necesitati, sa se ocupe de distribuirea acelor tablete copiilor care au nevoie de ele.

„Constributia municipiului Oradea la acest proiect este de 100 mii de euro, din valoarea totala de 5 milioane euro. Va fi probabil o lupta strânsa pentru a accesa aceste fonduri. Apelul va fi deschis incepând cu data de 2 noiembrie 2020 si sunt disponibili pentru mediul urban 60 de milioane euro pe aceasta axa, iar pentru mediul rural 40 milioane de euro. Ne-am gândit la aceste dotari, care sa poata fi folosite inclusiv dupa ce Oradea va iesi din acest scenariu rosu si vom scapa de pandemie, urmând ca aceste aparate sa fie folosite de copii si atunci când vor merge fizic la scoala si vor folosi salile de clasa", a declarat Florin Birta.

In momentul de fata, in Oradea sunt 1100 de sali de clasa, astfel incât Primaria Oradea va achizitiona tot atâtea table, laptopuri si routere wireless.

Primarul Florin Birta a mentionat ca s-a purtat o discutie initiala si cu reprezentantii Inspectoratului Scolar, deoarece atât inspectoratul cât si scolile erau eligibile sa depuna proiecte, astfel incât ar fi fost 35 de cereri, dar cele doua institutii au preferat ca Primaria Oradea sa depuna un proiect centralizat in valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

Dupa ce Consiliul Local va aproba indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect, Primaria Oradea va depune cererea de finantare in data de 2 noiembrie si va da drumul la licitatie, chiar daca va avea o clauza suspensiva, in functie de obtinerea banilor din finantare, urmând ca in 3-4 luni aceste obiecte IT sa ajunga in scolile oradene.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: