Pisica din cuptorul cu microunde si norvegienii cei scarbos de civilizati

Luni, 08 Februarie 2016

Eu cred cu tarie ca indemnul de a nu-ti usca pisica in cuptorul cu microunde a fost trecut in prospect din cauza unor romani. Pe cale de consecinta, la intrarea in Norvegia - si in alte tari mai spalatele decat a noastra - ar trebui sa se imparta fluturasi de folosinta a acelei tari, pentru […]
The post Pisica din cuptorul cu microunde si norvegienii cei scarbos de civilizati appeared first on Presa Oradea.
 Eu cred cu tarie ca indemnul de a nu-ti usca pisica in cuptorul cu microunde a fost trecut in prospect din cauza unor romani. Pe cale de consecinta, la intrarea in Norvegia - si in alte tari mai spalatele decat a noastra - ar trebui sa se imparta fluturasi de folosinta a acelei tari, pentru romani, cu indemnuri: ,,Va rugam AICI nu ne mancati lebedele, nu hacuiti porcul in balcon si nu va snopiti copiii. Pentru ca noi suntem altfel". Daca esti de acord, intri acolo. Daca nu, faci o rasucire spectaculoasa pe calcaie si pleci.
M-as fi tinut departe de cazul familiei Bodnariu daca n-as fi vazut fotografii de la protestul de la Oradea de sambata, 23 ianuarie. Pot intelege ca o mana de oameni cu o anumita agenda, oricare ar fi ea, poate strange o alta mana de oameni sa protesteze pentru diverse, dar mi se pare trist ca am vazut in acel amalgam oameni decenti si cu ganditorul ceva mai aerisit, care nu ar fi trebuit sa fie acolo. Sau oameni cu ganditorul nu prea aerisit, dar macar de buna credinta in cele ale societatii, care n-ar fi trebuit sa fie acolo, iar.
Cer prea mult daca astept de la Oradea sa GANDEASCA inainte de a raspunde la invitatia la un protest? Imi placea sa cred ca nu. Si sunt dezamagita. Dar, cum o groaza de oameni au gasit de cuviinta sa mazgaleasca steagul Norvegiei cu diverse indemnuri sau afirmatii, nu toate intocmai suave, va ofer si parerea mea, aici.
Negociem numarul de palme?
Asadar, o familie din Norvegia, in care e si un roman (cu nume, simtire, buletin sau frasu' stie ce altceva in afara deprinderii de a-si pocni copiii) este despartita de cei cinci copii, pana cand se decide soarta lor. Prin munca unei institutii oficiale, care cu asta se ocupa in Norvegia - cu binele copiilor. Boooooon, si aici intervine corul bocitoarelor, care spune ca nu ai voie sa desparti copiii de parintii lor. Nt, nu e asa. Dar, cum in nomenclatorul meseriilor, bocitoarele tin de capitolul ,,religie", sa vedem povestea asta din unghi religios.
Uneori, lucruri ce par de necurmat, de nedaramat, de neclintit nu mai raman in picioare. Hai, ca tot va place subiectul, sa ne aducem aminte de povestea cu Sodoma si Gomora, si de negocierile pentru distrugerea sau ne-distrugerea sa cu pucioasa si ce mai era disponibil in arsenal. Asadar, cati drepti trebuie sa fie intr-o cetate, ca sa n-o distrugi? Si cat trebuie maltratat un copil ca sa il salvezi din mainile celui care-l maltrateaza?

Veti arunca pe masa vastul domeniu paremiologic al romanului cu pisica uda de mai sus, gen ,,Unde da mama, creste", ,,Eu te-am facut, eu te-omor" si altele. Putem, oare, intelege ca, daca la noi analfabetismul e la ordinea zilei (regret, dar chiar si prin universitati…), unele tari au decis de o vreme ca nu doresc sa ramana in Evul Mediu? Psihologii spun ca dupa o palma vine mereu alta - prapastia e intre ,,o palma" si ,,fara palme", nu intre ,,sase palme" si ,,sapte palme". Desi, vorbind cu voi, astia, abuzatii in copilarie, care considerati firesc ca plodul sa fie batut de parinti, ar fi interesant, macar ca test social, de la cata bataie in sus credeti ca ar trebui sa fie salvat un copil. Da, chiar de parintii sai. Salvat de la bataia parintilor sai. Salvat din Evul Mediu timpuriu romanesc.
,,Ubi bene ibi patria" era sloganul ratacitorilor. Raspunsul cetateanului, fata de cel de pe drum, e ,,La Roma te porti precum Romanii". Ca sa traduc, celor carora le e mai greu de procesat: esti roman, vrei la mai bine - trebuie sa respecti regulile tarii gazda. Nu e vina norvegianului ca bizonul carpatin nu intelege ca regulile sunt altele in Norvegia. Si ca bataia incepe ceva mai repede, ca definitie, decat la noi, in tara ciobanului ce barfeste cu oaia, filosofic, scatoalca degraba-cauzatoare-de-moarte pe care poate-o va primi.

Toti cei care ati iesit urland ca familiile X si Y si Z nu trebuie despartite, ati incurajat agresarea copiilor. Ati sarit peste posibilitatea ca oamenii aia de la Barnevernet chiar isi fac datoria, dupa legile tarii aleia. Ati pus botul la zaharelul cu nerespectarea libertatii religioase - ba chiar la persecutie. Trist. Pentru tura viitoare de proteste va sugerez un car alegoric cu copiii pe care i-ati plasat acum in fata, la protest, si cu niste calugarasi care sa-i biciuiasca. Si, dupa fiecare tura, episcopul anex fiecarui cult sa spuna la microfon: ,,Vedeti? Coafura rezista! Copiii inca rezista! Nu trebuie despartiti de parinti".
,,Ecumenism" mizer…
Pentru ca protestul de la Oradea, care a avut loc in Saptamana Ecumenica de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, a reusit ceea ce sarmana octava ecumenica nu putuse: sa-l scoata chiar si pe episcopul Sofronie Drincec din cotloanele pe care si le statornicise pentru boicotarea ecumenismului oradean. Ce e drept, nu chiar cu vulpile negre in care si-a inmuiat faptura cu ocazia sarbatoririi Unirii Mici. Ciudati oameni - in biserica nu va strangeti impreuna, sa va rugati, dar iesiti la evenimente din astea pe care nici macar consilierii ganditori nu apuca sa vi le explice bine, sa stiti ce va asumati…
Asadar, la indemnul neoprotestantilor, episcopii Sofronie Drincec, ortodox, Bocskei Laszlo, romano-catolic si Virgil Bercea, greco-catolic, au ajuns, insotiti de preotii si calugaritele din anexa, la o chestie pe care o considerau ,,pro vita". Vita cui, domnilor? Langa pancarta cu ,,Familii pentru familie" s-au grupat preotei, chiar cu fonctii si cu titluri, care au ajuns preotei si engolpionati pentru ca nu si-ar fi putut face o familie decat daca Romania ar fi semnat deja legea ce consfinteste casatoriile homosexuale.

A aparut, in zona ,,leaderilor de opinie" si o madama cu rosu de care atarnau mai multe animale jupuite - pentru ca, desigur, ,,noi respectam viata". Si ceea ce nu a putut gazdui nici o biserica, in ultima vreme, a reusit o falsa denuntare a persecutarii crestinilor: cultele au pus-o de-o ecumenica mica, sa nu se spuna ca… nu-s interesati de copii. (Nu, despre pedofilie nu vorbesc aici, chiar daca o inalta fata besericeasca prezenta a reusit sa corupa spre poftele proprii si cativa minori - interesant va fi cine va iesi in strada atunci cand voi scrie despre asta). Interesant e ca s-a asociat cu protestul si Serviciul de Ambulanta Bihor. Cind iesi la meetinguri cu vesta lor pe umar, ii implici. Ma intreb de cei care condus serviciul or fi fost intrebati de vor asta.
Celor care ignora date si fapte
Sa revenim la problema de fond, dincolo de prost-sfatuitorii conducatorilor religiosi din Oradea. Copiilor li s-au administrat corectii fizice de catre parinti - lucru recunoscut si de catre ei, de parinti. Nu s-a pus problema ,,indoctrinarii religioase" si deci nici a ,,persecutarii crestinilor" - vedem ce spune chiar un ziar crestin, aici sau aici, mai pe scurt, in romana, sa inteleaga si ai nostri, mai putin muiati in poligloteala. Si anume ca nu exista baza legala pentru a se lua niste copii unei familii din cauza convingerilor religioase. Dar mai e ceva, la intertitlul ,,The boy who cried wolf" (,,Baiatul care a strigat: ,,lupul!") - atunci cand chiar vor exista persecutii religioase, de vor exista, poate nu va mai crede nimeni…

Ne uitam tot la Vart Land (acelasi ziar crestin) din 15 ianuarie, unde… ia sa vedem cine vorbeste despre lipsa persecutiei asteia religioase… Pai vorbesc chiar leaderii miscarii penticostale de la norvegieni.

,,Apreciem ca autoritatile norvegiene, incluzand aici Serviciul de Protectie a Copilului (ala mult-blamat, pe care romanii, si, din pacate, oradenii, il numeau criminal - N.n.) trateaza diversele grupuri religioase intr-o maniera onesta si profesionista. Nu avem vreun motiv sa credem ca noi suntem tratati diferit decat alte grupuri, din cauza credintei noastre"

au scris seful Consiliului de Conducere al Miscarii Penticostale din Norvegia, Sigmund Kristoffersen, si purtatorul de cuvant, Andreas Hegertun, intr-un comunicat publicat de Vart Land.

,,Daca aceasta este cu adevarat o persecutie religioasa, gasesc ciudat ca noi nu am fost contactati pentru asistenta sau pentru a clarifica aceasta chestiune"

a mai adaugat, pentru aceeasi publicatie, Hegertun, vorbind despre cazul Bodnariu.
Dar sa adaugam acestei peltele sentimental-religioase din care au construit castel civic neoprotestantii din Oradea si glazura raspunsului avocatesc - cel care ii reprezinta pe sotii Bodnaru NU a dat apa la moara legendei cu persecutia religioasa. Cel putin pana la momentul la care fac referire colegii de la acelasi Vart Land (norvegiana mea e putin cam ruginita asa ca m-a bucurat sa pot cita un ziar norvegian cu articole in engleza - bonus: unul crestin).

,,- Indoctrinare crestina? – Nu discutam".


Asadar, avocatul oamenilor nu a dat cu piatra asta, penticostalii din Norvegia sunt bine mersi. In ecuatie nu ramane decat un punct nevralgic - ca penticostalii din Romania se simteau putintel inghetati si au iesit la dezmorteala, in piata proaspat chelita de primarul-drujba al lor, Bolojan, lansand un zvon cat sa ajunga la o vaga urticarie si celelalte culte din oras. Culte cu leaderi dintre care unul este pe faras desi viseaza la prefixe cu ,,arhi", altul a luat deja o diploma pentru cel mai bun dus de nas la manipulare iar al treilea… probabil vine unde si-au anuntat prezenta ceilalti. Doamnelor, domnilor si… Prea Sfintite Drincec, GANDITI, ca nu doare… Inainte de a va conduce enoriasii spre penibil, daca se poate.
Comunicare
Am avut dialoguri decente si pertinente cu cei de la Ambasada Norvegiei din Bucuresti. Chiar daca intelesesem ca au fost deranjati de destui nebuni, zilele acestea, amenintati si tracasati de jucarii plasate, desigur, cu cele mai bune intentii, de manipulatii nostri de servici, in usa cladirii, slujbasii ambasadei nu s-au ferit sa raspunda inca unui ziarist, si sa puna la dispozitie materialul pe care il au la indemana. De ati ajuns pana aici cu cititul fara sa o puneti de-un autodafe in piata de evenimente a lui Bolojan, poate veti gasi interesant sa deschideti si asta.

Oi fi eu mai naiva dar imi place sa cred ca am dreptate cand imi inchipui ca norvegienii chiar au actionat in interesul copiilor. Si ca cei care vor in Norvegia o iau cu civilizatia lor in care nu iti cotonogesti copilul in numele unui zeu sau al toanelor tale de moment. Ca multi parinti (si profesori) cu mancarimi in palma se vor gandi de doua ori inainte sa ridice mana asupra altui copil, de acum inainte. Si ca cei care doreau binele, la Oradea, un bine ca o bula de soare, cu floricele pe margine, vor sparge macar trei nuci, in gand, sa se aseze pe coaja lor, cateva minute, pentru a nu-si uita deprinderile din copilarie si a plati, astfel, ca lipsa lor de judecata a dus in eroare si alti oradeni…
Pro-vitele, drogurile va plac?
Tot legat de griji pe care n-ar trebui sa le avem e si cazul Gologan, unde carausul de droguri roman prins cu alta pisica (neagra) in Malaezia tocmai a fost condamnat definitiv la moarte. Daca nu am fost destul de clara mai sus, sa reluam: tari diferite de a noastra au legislatii diferite de a noastra. Nu, nu o sa va spun ca Malaezia e in urma noastra sau a Norvegiei, pentru ca pedeapsa cu moartea cred ca e util societatii sa se foloseasca in anumite circumstante. O sa va spun, insa, iar, povestea cu romanii: La Roma… stiti.
Asadar, daca domnul respectiv a gasit de cuviinta a calca pe bec, mi se pare absolut firesc sa suporte consecintele. Stiti, vechiul citat: ,,Ubi bene ibi patria". S-a dus la bine, binele banilor obtinuti prin droguri (nu mai intru aici in povestea cu declaratia sa hilara de dezvinovatire, aveti google), nu i-a iesit – ghinion. Nu inteleg de ce s-a creat toata aceasta alta tevatura mediatica - apropo, oradeni, exista piata de evenimente, nu iesiti si pentru Gologan? - cand cel in cauza trebuie doar sa-si primeasca pedeapsa. A, pro-vitele? Nu, nu tine, decat la retarzi. Drogurile omoara viata. Ca nu de flori de mar e pedepsita, asa, treaba asta, in tara respectiva.

Cum sentinta definitiva - pe care o mai poate contrasemna doar domnul sultan al locului - a fost facuta publica in 26 ianuarie, am dorit sa aflu cateva lucruri de la Biroul de Presa al Ministerului Afacerilor Externe, considerand ca, in materialul cu norvegienii, avem loc pentru inca un amestec in treburile altui stat, pentru comani care nu inteleg unde se afla si cum nu trebuie tratata pisica. Am primit si raspuns.

,,- Cazul Gologan – cum de face MAE eforturi pentru a interveni in deciziile unui alt stat? Sigur, vorbim de un cetatean roman. Dar acel cetatean a nesocotit legile unei alte tari. Cum de MAE considera firesc sa se foloseasca resurse dincolo de, eventual, ajutorul in comunicare, in ce il priveste pe acel om?
Din comunicatul dv. nu se intelege de aveti semnale cum ca acea posibila schimbare de legislatie va fi de abolire a pedepsei cu moartea pentru asemenea cazuri. O alta varianta ar fi scurtarea timpului pana la executie. Imi dati detalii, asadar?
Ati primit din partea omologilor tarii in cauza sugestia ca va amestecati in treburile lor interne, stipulate de legislatia lor?
MAE are cumva o alta parere decit ca un cetatean roman aflat pe teritoriul altui stat trebuie sa respecte legislatia de acolo sau sa suporte consecintele?"

………………………………………………………………………………………………………………………….

,,- Referitor la solicitarea dumneavoastra, precizam urmatoarele:
MAE intreprinde demersuri de asistenta la nivel diplomatic si consular in cazul cetateanului roman condamnat la pedeapsa capitala in Malaysia, intrucat dreptul la viata este consacrat ca un drept inalienabil de catre Constitutia Romaniei. In consecinta, pedeapsa cu moartea contravine sistemului de valori juridice si sociale fundamentale, recunoscut si promovat de statul roman, si este inacceptabila in orice situatie, inclusiv in cazul in care o astfel de pedeapsa ameninta sa aduca atingere dreptului la viata al unui cetatean roman aflat in strainatate.
De altfel, MAE acorda sprijin in orice situatie care pune in pericol viata si integritatea cetatenilor romani aflati in strainatate.
Se impune precizarea ca asistenta MAE in cazul din Malaysia vizeaza exclusiv salvarea vietii cetateanului roman si nu inlaturarea raspunderii penale a acestuia pentru faptele savarsite.
Revizuirea legislatiei penale din Malaysia presupune introducerea unei pedepse privative de libertate pentru infractiunile avand ca obiect traficul de droguri, ca pedeapsa alternativa condamnarii la moarte.
Demersurile de sprijin din partea MAE roman s-au realizat cu respectarea stricta a legislatiei locale. In practica internationala, numeroase state, inclusiv din cadrul Uniunii Europene, acorda asistenta similara propriilor cetateni pasibili de condamnare la pedeapsa capitala in strainatate, iar MAE roman a consultat la nivel diplomatic statele respective.



Respectarea legislatiei statului de resedinta reprezinta o obligatie a fiecarui cetatean roman aflat in strainatate, aspect promovat de MAE inclusiv in cadrul campaniei publice de informare ,,Drogurile iti schimba destinatia", organizata impreuna cu Agentia Nationala Antidrog, care urmareste constientizarea cetatenilor romani asupra pericolelor la care se expun prin incalcarea legislatiei altor state cu privire la traficul de droguri, cu precadere in cele care sanctioneaza aceasta infractiune cu pedeapsa capitala.
Directia Purtator de Cuvant si Comunicare"

Ce e drept, mi se pare onest din partea MAE ca a introdus linkul acesta in comunicarea pe cazul Gologan. Pentru ca altfel chiar suna ca la Oradea, unde manifestantii puneau in zodia firescului batutul copiilor. Dar nu, cei de la MAE au facut bine ca nu au vrut ca, prin demersul lor, sa fie asociati cu ideea ca e admisibil sa transporti droguri pentru vanzare.
Asta, cu norvegienii si cu malaezienii e ca la sah. Un sah unde piesele sunt sculptate din drobul de sare al manipularii, al ingustimii de spirit, al cecitatii. Al gandirii la nivelul unei singure mutari de aici inainte. Dar exista si mutarile doi si trei, la care, ca leaderi ai societatii, trebuie sa va ganditi - refuz sa cred ca sunteti de acord cu bataia aplicata copiilor sau cu drogurile distrugatoare de vieti, chiar de aveti consilieri prosti, ticalosi sau nu cautati decat imagine…
PS: Cer scuze, pe aceasta cale, vanzatorului de la care am cumparat o ciocolata cu orez, acum doua saptamani, in zona Salii Olimpia din Timisoara, si caruia i-am stricat seara dupa ce m-a abordat din senin, pe tema Bodnariu, dupa ce mi-a dat restul de bani, raspunzandu-i ca NU, eu, ca profesor, NU am ridicat vocea la elevii mei, asa cum spunea el ca e firesc la orice parinte sau profesor. Sunt o nemernica. Nu merit decat sa fiu trimisa in Norvegia. Pentru ca urasc frigul. Dar… iubesc civilizatia. Si stiu ca pisica nu se usuca in cuptorul cu microunde niciunde pe glob - nici chiar aici, in tara asta trista si necajita.
Ramona Balutescu
Foto: Ciprian Iovan
The post Pisica din cuptorul cu microunde si norvegienii cei scarbos de civilizati appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: