OTL - 110 ani de transport public cu tramvaie electrice in Oradea

Luni, 23 Mai 2016

OTL - 110 ani de transport public cu tramvaie electrice in Oradea
In aceste zile, Oradea Transport Local sarbatoreste 110 ani de transport public cu tramvaie electrice in Oradea.

Cu aceasta ocazie, OTL a organizat o serie de evenimente care sa marcheze aniversarea celor 110 ani. In cursul zilei de ieri a avut loc o conferinta aniversara, iar azi, 13 mai 2016, de la ora 10, oradenii au aut posibilitatea sa admire tramvaie de epoca in depoul OTL. Totodata, reprezentantii presei au participat la o conferinta de presa in cadrul caruia a avut loc o prezentare de tramvaie si un tur al orasului cu un tramvai nou, fabricat in Arad, care se afla pâna luni in testare la Oradea.

Directorul Csuzi Istvan a mentionat ca, in toamna anului 1897, doua societati s-au angajat sa realizeze reteaua de cale ferata electrica a orasului. Iluminatul electric al strazilor orasului a inceput la 15 decembrie 1903 apoi, la inceputul anului 1904, el a fost extins si la institutiile publice, la scoli si la fabrica de gheata. La 11 iulie 1905, pe strada Clujului s-a dat prima lovitura de târnacop, care a marcat inceperea lucrarilor de asezare a liniei ferate electrice.

In primavara anului urmator, la 1 martie 1906, seara la ora 20, pe traseul dintre actualele strazi Primariei si Independentei, primul tramvai a efectuat cursa de proba. La 11 aprilie 1906, a avut loc supervizarea tehnica a tramvaiului oradean, cu participarea reprezentantilor constructorului, ai municipalitatii si ai politiei. S-a demonstrat ca tramvaiul având viteza maxima de 26 km la ora poate fi oprit in cele mai bune conditii pe o distanta de numai 12 m, ceea ce s-a apreciat a fi o performanta. Astfel ca, in data de 25 aprilie 1906, a pornit tramvaiul oradean, iar  la 27 aprilie au inceput cursele normale si pe strada Clujului.

Totodata, Csuzi Istvan a anuntat ca, in acest an, OTL va scoate in circuit un mijloc de transport de epoca. Este vorba despre un Siemens electric de la inceputul secolului trecut, donat de un muzeu de specialitate din Viena, care va circula in Oradea dupa obtinerea autorizatiilor. Tramvaiul va putea fi utilizat atât de oradeni, cât si de turistii care vor sosi in Oradea.

Csuzi Istvan a mentionat ca tramvaiul - aflat in perfecta stare de functionare - ar putea sa inceapa sa circule prin Oradea din luna iunie, iar calatorii ar putea sa aiba surpriza de a fi intâmpinati in acest tramvai de persoane imbracate in haine de epoca.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: