Nu islamismul sau teroristii, RELIGIA ucide!

Joi, 28 Iulie 2016

Am tot citit in ultimul timp faptul ca tot raul din spatele atentatelor este produsul unei singure religii, islamismul. Cei care spun asta uita ca in urma cu cateva sute de ani, religia din care fac parte, crestinismul, ardea pe rug oamenii care gandeau diferit si trecea prin foc si sabie femei si copii doar […]
The post Nu islamismul sau teroristii, RELIGIA ucide! appeared first on Presa Oradea.
 Am tot citit in ultimul timp faptul ca tot raul din spatele atentatelor este produsul unei singure religii, islamismul. Cei care spun asta uita ca in urma cu cateva sute de ani, religia din care fac parte, crestinismul, ardea pe rug oamenii care gandeau diferit si trecea prin foc si sabie femei si copii doar pentru ca erau dintr-o alta parte a lumii.
In fapt, intre salbaticii astia care se detoneaza in public luand cu ei suflete nevinovate si crestinii ,,bine intentionati" care, la costum si cu cafeau in fata, au semnat pentru ingradirea libertatii celor care nu sunt ca ei, este doar o diferenta de cateva sute de ani. Islamistii sunt atat de convinsi ca au dreptate incat sunt in stare sa omoare oameni pentru dreptatea lor.

Crestinii, s-au mai cizelat intre timp, nu ii mai ard pe rug pe cei care sunt diferiti, semneaza petitii on-line si le trimit la Parlament transformand democratia intr-o dictatura a majoritatii. Si unii si altii sunt siguri ca au dreptate, doar ca unii aleg alta metoda. Nu pentru ca ar fi mai deschisi la minte (daca ar fi, ar intelege ca o dictatura a majoritatii nu este democratie), ci pentru ca nu mai vor sa se murdareasca de sange pe maini.
Asta nu inseamna ca nu au manecile suflecate (urmariti pe retelele de socializare cata intoleranta exista la unii dintre acesti giboni, si veti intelege ca daca ar face rost de o centura cu exploziv s-ar detona fara pic de regret in mijlocul unei parade gay).
Este foarte clar ca islamismul este incompatibil cu crestinismul. Nu pentru ca una ar fi superioara celeilalte ci pentru ca ambele stiu ca intoleranta, violenta si impunerea cu forta a formelor proprii este singura cale prin care pot supravietui. In lumea in care noi traim, atat traditionalismul cat si religia ar trebui sa fie deja piese de muzeu.

Aproape tot ce e in cartile de baza ale acestor religii, este impotriva Drepturilor Omului, a principiilor dupa care ne coordonam viata. (Apropo, daca vi se par abominabile crimele facute de teroristi, numarati crimele si atrocitatile care exista in Vechiul Testament, facute in numele binelui)
Nu este vina cartilor si nici a celor care le-au scris, niste luminati de fapt, care au facut ca lumea asta sa existe in forma in care noi o cunoastem (modernitatea, este, intr-o oarecare masura, creatia crestinismului, fie ca ne place sau nu) ca lumea de astazi este total diferita de cea pentru care ele erau niste coduri etice potrivite.
Este vina acestor oameni care nu inteleg ca ele sunt depasite, ca sunt incompatibile, ba chiar odioase pe alocuri, ca locul lor a fost luat de Drepturile Omului si de diferite coduri (penale, civile etc)

Daca va uitati putin in urma, nu aveti cum sa nu vedeti ca lumea asta a evoluat din momentul in care omul s-a ,,rupt" de religie, incepand cu Renasterea. A te ,,rupe" de religie nu inseamna neaparat a renunta total la ea sau a nu vedea importanta ei, inseamna a gandi cu propriul cap, a renunta la traditionalism, a munci, a cauta explicatii, solutii, a-ti folosi imaginatia si creativitatea.
Occidentul a inteles asta si tocmai de aceea este un varf al civilizatiei, pentru ca s-a laicizat lent. Nu a interzis nimanui sa creada, dar a impulsionat cunoasterea, cercetarea care au dus la ,,dezvrajirea" lumii.
Cand ai explicatii pentru fenomenele naturale, spre exemplu, nu le mai atribui niciunei forte superioare ci incerci sa le minimizezi efectele. Cand reusesti deja asta, fiinta superioara a pierdut un atribut. Cand le pierde pe toate sau pe cele mai importante, incepi sa o vezi asa cum e, o plasmuirea a propriei tale frici si a nevoii de a da sens lumii.

Marea provocare a umanitatii cred ca este acum cautarea sensului existentei, pentru ca problema fricii a rezolvat-o. Lipsa sensului existentei este in spatele multor atentate ,,nereligioase". Si asta este singurul mare neajuns al laicizarii.
Dincolo de asta, cred ca laicizarea ramane singura cale prin care oamenii pot depasi diferentele care ii separa. Daca vor intelege ca nu exista niciun Zeu, vor intelege si ca nu exista nimeni in numele caruia sa mori sau sa omori.
Ichim Vasilica
The post Nu islamismul sau teroristii, RELIGIA ucide! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: