Merita o incercare. Primii pasi pentru copiii care vor sa invete IT!

Joi, 20 Aprilie 2017

Asociatia Smart Learning Center invita parintii si copiii la o ,,Lectie demo de informatica", pe 03 mai 2017, de la orele 17.30 la sediul din Str. Gh Doja nr.5, in cadrul Prestige Business Center (un spatiu de lucru modern si elegant, cu dotari noi, ideal pentru activitati educationale). Clubul de Informatica pentru copii este un […]
The post Merita o incercare. Primii pasi pentru copiii care vor sa invete IT! appeared first on Presa Oradea.
 Asociatia Smart Learning Center invita parintii si copiii la o ,,Lectie demo de informatica", pe 03 mai 2017, de la orele 17.30 la sediul din Str. Gh Doja nr.5, in cadrul Prestige Business Center (un spatiu de lucru modern si elegant, cu dotari noi, ideal pentru activitati educationale).
Clubul de Informatica pentru copii este un program derulat de Asociatia Smart Learning Center din Oradea care consta in cursuri de programare pentru copii intre 7 si 15 ani.  Inscrierile au inceput deja iar activitatea este structurata in mai multe grupe, in functie de varsta, pregatire si de interesul copiilor.

Prima grupa, Scratch - incepatori se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani.  Organizatorii isi propun sa faca primii pasi in programare cu ajutorul  ,,Scratch"  un mediu de dezvoltare special conceput pentru a-i invata pe copii sa utilizeze rationamente logice, sa experimenteze  programarea prin joaca, intr-un mod distractiv, facil si foarte potrivit pentru orice nivel de varsta scolara. Cu Scratch, cei mici invata sa isi programeze propriile jocuri, povesti sau animatii interactive, invata sa gandeasca creativ si sistematic, sa lucreze colaborativ – lucruri esentiale intr-o lume a informatiei si a tehnologiei.
Grupa de Web-Development (11-14 ani) are ca scop familiarizarea cu cele mai cunoscute  tehnologii  (HTML, CSS si JavaScript) destinate dezvoltarii site-urilor de Internet, copiii vor finaliza proiecte care constau in pagini de Web cu numeroase link-uri, imagini, efecte de tranzitie, formulare, harti si interactivitate cu utilizatorul.
Introducerea in Algoritmica (11-15ani) si in programarea de nivel inalt se face in cadrul grupei de Python, un limbaj de programare extrem de popular in ultimii ani si de flexibil, unde tinerii cursanti pot face cunostinta pentru prima oara cu gandirea structurata, cu algoritmii si cu structurile logice, cu functii, biblioteci, clase, metode etc. Acest limbaj de programare ,,predat" in mod intuitiv si interactiv este modalitatea cea mai placuta si eficienta de a patrunde in lumea cu adevarat competitiva a programarii calculatoarelor, un pas inestimabil pentru o posibila viitoare cariera.

O alta grupa, dar care necesita cateva nivele prealabile de cunostinte (cum ar fi limbajul Python) se va concentra asupra elementelor de Robotica si automatizare, programarea senzorilor de temperatura, de umiditate, de gaze sau de detectie miscare, stocarea datelor achizitionate, accesul si controlul acestora prin Internet. Aceasta grupa va utiliza echipamente de ultima generatie destinate  in mod special activitatilor educationale, cum ar fi Raspberry Pi sau Arduino.
O fereastra deschisa
Smart Learning Center isi doreste sa fie prima scoala creativa non-formala  din domeniul IT pentru copiii din Oradea.

,,Noi promovam invatarea pe baza de ,,proiect",  invatarea prin joaca si invatarea cu drag (ceea ce mai greu gasesti in scoala). Dar noi nu ne jucam pe calculator aici, noi cream jocuri! Mentorii nostrii sunt fie profesionisti cu experienta indelungata in domeniul IT, fie tineri entuziasti, dar care deopotriva au dovedit pricepere si daruire in lucrul cu copii, au obtinut chiar excelenta nu mai departe decat anul trecut la Concursul International de la Dublin, ,,Coolest Projects 2106" organizat de CodeDojo de unde o tanara oradeanca de numai 12 ani si cu doar 6 luni de ,,experienta" in JavaScript si HTML, sub indrumarea unuia dintre mentorii nostri,  a obtinut premiul ,,Best International Project" Dorim sa atragem in aceste activitati si alti voluntari, tineri cu varste intre 16 si 19 ani, care au deja cunostintele de baza in IT si care isi doresc o carte de vizita valoroasa printr-un voluntariat adevarat, in domeniul educational.
Ceea ce construim noi aici este in primul rand increderea in sine, o incredere bazata pe munca si seriozitate dar si pe curiozitate si interogare, inconjurati de cele mai moderne metode de invatare, prin incurajarea descoperirii individuale, a intrebarilor directe, a spiritului de echipa, a formarii gandirii logice, deprinderea respectului reciproc, toate acestea intr-un mediu non-formal, prin activitati care imbina in mod fericit dorinta de joaca cu cea de cunoastere.
Acesta este locul unde copiii vor invata sa utilizeze tehnologia de varf in mod creativ si responsabil, in care imaginatia, inteligenta nativa si bucuria de a invata le vor fi stimulate si incurajate in fiecare clipa!



Sir Ken Robinson, un binecunoscut  expert britanic in domeniul educatiei afirma ca limitele si adesea esecul sistemului traditional de invatamant (nu doar in Romania, ci aproape peste tot in lume) sunt determinate de ignorarea si chiar sufocarea a trei dintre principiile fundamentale care permit inflorirea fiintei umane: diversitatea, curiozitatea si creativitatea. Copiii se nasc cu darul nativ de a invata iar rolul profesorului ar fi acela de a stimula diversitatea tipurilor de inteligenta, de a incuraja  un invatamant bazat pe diversitate nu pe conformitate, unori chiar apeland la jocuri, o nevoie umana fundamentala care stimuleaza invatarea, ajutand elevii sa aiba incredere in sine, sa fie creativi, sa identifice modele inspirationale"

se afirma in comunicatul organizatorilor, semnat de coordonatorul proiectului, Rodica Ardelean.
Ichim Vasilica
The post Merita o incercare. Primii pasi pentru copiii care vor sa invete IT! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: