Inca un an de realizari la ASCO

Duminica 07 Februarie 2016

Inca un an de realizari la ASCO
Directorul Administratiei Sociale Comunitare Oradea, d-na Arina Mos, a prezentat azi, 28 ianuarie 2016, raportul de activitate al institutiei pe anul 2015. In deschiderea conferintei, directorul ASCO a multumit colegilor si echipei de lucru care a muncit in vederea realizarii obiectivelor impuse.

Conform precizarilor d-nei director Arina Mos, 2015 a fost un an plin de realizari, in luna aprilie lansându-se campania de informare publica "SINGURI ACASA - ai grija de copiii tai oriunde te afli!", al carei scop a fost  constientizarea de catre parinti a riscurilor asumate prin plecarea lor la munca in strainatate. In urma prezentarii facute de catre directorul ASCO, la Bucuresti, in cadrul sedintei Comitetului Coordonator al Corpului Profesional al Specialistilor in Servicii Sociale, s-a decis, in unanimitate, promovarea campaniei la nivel national.

„Ne mândrim cu faptul ca aceasta campanie promovata de catre ASCO, la nivel local, a reusit sa se extinda in toata tara si ne dorim ca, la finalul acesteia, sa inaintam autoritatilor centrale propuneri in vederea sustinerii unor programe care sa sprijine familia", a precizat Arina Mos. In cadrul campaniei au fost diseminate pliante, flyere, iar videoclipul campaniei, realizat de catre trupa Voltaj, a fost prezentat in mai multe institutii de pe raza municipiului Oradea, dar si in fiecare unitate de invatamânt.

In ceea ce priveste eficientizarea Centrului de Ingrijire si Educatie Timpurie - Crese, una dintre investitiile majore la nivelul acestuia a fost reabilitarea integrala si dotarea la standarde europene a Cresei nr. 2 „Picioruse Vesele", a carei activitate a fost reluata in luna septembrie. Conform declaratiei Arinei Mos, "in Oradea, momentan, orice solicitare a parintilor care doresc sa isi inscrie copilul la cresa, sa beneficieze de serviciile oferite in cadrul acestora, este solutionata favorabil, in toate cele 13 crese fiind acoperite toate necesitatile specifice copilului de vârsta anteprescolara, dezvoltarea sferei cognitive, stimularea si dezvoltarea comunicarii, dezvoltarea psihomotricitatii si abilitatii manuale, formarea deprinderilor de interactiune sociala si dezvoltarea autonomiei personale". In anul 2015 au fost inscrisi la cresele publice oradene 580 de copii, cu vârste cuprinse intre 10 luni si 4 ani.

Compartimentul Cabinete Medicale Scolare din cadrul Serviciului Programe Sociale a asigurat in anul 2015 asistenta medicala preventiva si curativa pentru prescolarii, elevii si studentii care frecventeaza cele 44 de gradinite, 37 de scoli si licee publice din municipiul Oradea si facultatile din cadrul Universitatii din Oradea.

In cursul anului trecut, ASCO a asigurat functionarea in cele mai bune conditii a celor doua unituri dentare din cele doua cabinete stomatologice din cadrul Colegiului National Mihai Eminescu si a Liceului Teoretic Aurel Lazar, acestea deservind toti elevii din unitatile de invatamânt de pe raza municipiului Oradea. Astfel, s-au efectuat 8.146 consultatii si tratamente stomatologice, 1.353 activitati profilactice si 10.395 activitati preventiv-profilactice in scoli.

In luna octombrie a avut loc predarea apartamentelor catre beneficiarii selectati pentru cele doua Centre de cazare temporara, nr. 2 si 3, situate pe str. Atelierelor nr. 13, in urma reabilitarii si modernizarii lor. "Familiile care locuiesc in centrele de cazare temporara beneficiaza de servicii sociale: consiliere individuala si de grup, educatie sanitara, formarea abilitatilor necesare unei relationari eficiente cu institutiile furnizoare de servicii sociale, precum si de sprijin in integrarea in munca a chiriasilor, sprijin in obtinerea unei locuinte, ceea ce in mod cert le va ajuta sa-si intemeieze un viitor", a declarat Arina Mos.

In cadrul Centrelor sociale cu destinatie multifunctionala, Dignitas si Candeo, au beneficiat de servicii de cazare si de consiliere psiho-sociala individuala 69 de persoane.

Pe lânga  cele mentionate mai sus, ASCO a derulat anul trecut si alte programe: a distribuit ajutoarele alimentare provenite din stocurile de interventie comunitare prin programul POAD, a organizat  Ziua Persoanelor Vârstnice, in cadrul careia au fost serviti cu o masa calda aproximativ 100 de vârstnici, iar in cadrul actiunii "Prânzul pe roti pentru oamenii strazii", in perioada decembrie 2014 - martie 2015, au fost impartite 800 de portii de hrana calda si ceai persoanelor fara adapost. Totodata, in anul 2015 au fost acordate 8 subventii in baza Legii nr. 34/1998 asociatiilor si fundatiilor care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala in Oradea. Cu ocazia Zilei Veteranilor de Razboi, in luna februarie, Administratia Sociala Comunitara Oradea a daruit celor 53 de veterani de razboi diplome de recunostinta si pachete cu fructe si dulciuri.

„Administratia Sociala Comunitara Oradea isi propune pentru anul 2016, alaturi de continuarea acestor programe, cresterea calitatii serviciilor sociale care sa determine cresterea gradului de independenta a beneficiarilor, dezvoltarea unor servicii sociale in comunitate, in centrele multifunctionale din cartierele de blocuri, in colaborare cu organizatiile neguvernamentale din domeniul social, cresterea calitatii serviciilor sociale acordate persoanelor fara adapost cazate in azilul de noapte, dezvoltarea unor programe de sanatate care au ca scop prevenirea unor afectiuni cu incidenta crescuta in rândul copiilor de vârsta scolara, precum si dezvoltarea dialogului cu sectorul ONG care activeaza in plan social", a declarat Arina Mos in cadrul conferintei.

Raportul prezentat in cadrul conferintei privind activitatea ASCO in anul 2015  poate fi vizualizat in atasamentul stirii.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: