Cetatea Oradea gazduieste vernisajul expozitiei ''Konstant 07''

Miercuri, 22 Februarie 2017

Cetatea Oradea gazduieste vernisajul expozitiei ''Konstant 07''
Muzeul Cetatii si Orasului Oradea, in colaborare cu Galeria Konstant din Oradea, organizeaza in aceasta saptamâna expozitia de grup a artistilor plastici: Adrian Chirila, Teodora Bicescu si Zoltan Jedlicska.

Expozitia "Konstant 07" se doreste a fi o expozitie cu caracter aniversar al Galeriei Konstant, infiintata in anul 2010 de catre Constantin Costea impreuna cu Adrian Chirila.

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 23 februarie 2017, ora 19, in salile 12 si 13, Corpul B, etaj 1, Palatul Princiar. La deschidere vor lua cuvântul directorul muzeului Angela Lupsea, criticul de arta Ramona Novicov si curatorul expozitiei Constantin Costea.*Orientat in incercarea de a depasi anumite bariere ale unei societati decadente datorata unui interimat care se pare ca devine interminabil, Adrian Chirila picteaza obsesiv lucrari de un realism aparte, interioare sinistre populate de tineri dezorientati, aflati intr-o incerta cautare de autodefinire. Preocupat de efectul transformator al cliseelor gen animatie, realizeaza efecte picturale de transfigurare, transformare, schimbare de identitate, un proces dureros dar care trebuie sa fie cât mai rapid si de o eficacitate bine definita pe termen scurt, uneori nefondata din cauza unor perceptii eronat intelese. Nascute intre ruine de un gri abundent, personajele pictate trebuie sa parcurga niste procese, cai initiatice dureroase sau chiar se gasesc in imposibilitatea de a traversa traseele propuse de artist.Surprinderea corpului in aer prin fotografiere si transpunerea in pictura reprezinta o preocupare mai veche a Teodorei Bicescu. Acesta este fotografiat exact in punctul cel mai inalt, adica in „punctul mort", producând senzatia de decorporalizare. Este secunda de eliberare a corpului de constrângerile cotidiene, fortele fizicii, atractia gravitationala. Surprinde momentul  de evadare pe care acesta reuseste sa il „fure" din traiectoria pe care o executa prin saritura, momentul in care corpul si mai ales anatomia umana este practic transpusa intr-o stare amorfa. Acest timp poate fi asemuit foarte simplu cu timpul mort al pistonului unui motor cu ardere interna, timpul scurt in care acesta asteapta ca bujia sa aprinda gazul pentru a-l misca din nou.Lucrarile lui Zoltan Jedlicska contin imagini seducatoare, atemporale, care degaja o unitate interioara, cautari care simuleaza ritualuri comune, provocând privitorul la interpretari contextuale, favorizând o deschidere spre elogierea unei lumi plastico-metaforice, a unui narcisism conceptual care inlesneste traseul ideatico-plastic pe care si-l croieste artistul. Ecranarea unor sentimente prin oglindire si in acelasi timp fracturarea unor detalii subminând conventionalul provoaca privitorul la completari metaforice - o oscilare intre camuflarea si fragilizarea unor trairi, intre realism si inexorabilitate la nivelul pasajelor plastice distantata in nebulos. (C. Costea) 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: