Asa merg treburile in capitalism. Te imprumuti, faci lucruri si cand vin banii de la UE, platesti datoriile!

Joi, 25 August 2016

Primaria Municipiului Oradea anunta ca luna aceasta creditul CEC a fost rambursat integral, gradul de indatorare al municipiului urmand sa scada la 18,34%. Imprumuturile au fost facute pentru a asigura cash-flow-ul necesar finalizarii proiectelor aflate in derulare pe fonduri europene, pana la primirea banilor din partea Uniunii Europene. Daca Primaria ar fi stat dupa banii […]
The post Asa merg treburile in capitalism. Te imprumuti, faci lucruri si cand vin banii de la UE, platesti datoriile! appeared first on Presa Oradea.
 Primaria Municipiului Oradea anunta ca luna aceasta creditul CEC a fost rambursat integral, gradul de indatorare al municipiului urmand sa scada la 18,34%. Imprumuturile au fost facute pentru a asigura cash-flow-ul necesar finalizarii proiectelor aflate in derulare pe fonduri europene, pana la primirea banilor din partea Uniunii Europene. Daca Primaria ar fi stat dupa banii UE, nici centrala noua, nici podurile nu ar fi fost construite pana astazi.
Folosit ca tema in campania electorala a pesedistilor, tema care i-a influentat mult pe oradeni (drept dovada candidata PSD a luat 9,5% din voturi, comparativ cu 71% cat a luat actualul primar), gradul de indatorare al Municipiului Oradea va scadea in 2017 de la 54,12% la 18,34%.

Asta pentru ca la finalul saptamanii trecute, Municipiul Oradea a rambursat anticipat soldul de 20,8 milioane lei ramas din creditul CEC Bank.
In luna decembrie 2015, in vederea optimizarii absorbtiei de fonduri europene si in vederea asigurarii cash-flow-ului necesar finalizarii proiectelor aflate in derulare pe fonduri europene, pana la primirea banilor din partea Uniunii Europene, a fost contractata o linie de finantare de maxim 100 milioane lei de la CEC Bank, pe o perioada de un an, cu perioada de gratie pana in iunie 2016 si perioada de rambursare iulie-decembrie 2016.

Au fost folositi 84,85 milioane lei (77 milioane lei in 2015) din aceasta linie de finantare pentru finalizarea celor 24 de proiecte finantate din fonduri europene, aflate in implementare in anul 2015.
In urma finalizarii proiectelor si depunerii cererilor de rambursare, in anul 2016 municipalitatea a incasat cota de finantare a Uniunii Europene, astfel ca a reusit rambursarea anticipata a intregului credit. Totalul dobanzilor platite a fost de 396.502 lei (2 lei/locuitor).
Cat ne-ar fi costat necontractarea imprumutului CEC?
Astfel, ca urmare a masurilor privind datoria publica luate in anul 2016 (renegociere conditii credit ING Bank, rambursare anticipata credit CEC Bank din banii incasati de la Uniunea Europeana), gradul de indatorare a municipiului, estimat in prezent la 54,12%, scade la 18,34% in anul 2017.


,,Se constata inca o data ca unele afirmatii facute in perioada campaniei electorale referitor la gradul mare de indatorare a municipiului si neabsorbtia fondurilor europene au fost contrazise de realitate. Subliniem din nou ca scopul accesarii creditului CEC a fost acela de a asigura banii necesari pentru implementarea proiectelor de investitii mari pe fonduri europene care s-au realizat anul trecut in municipiu, banii fiind primiti ulterior de la Uniunea Europeana si restituiti catre CEC"

a declarat primarul Ilie Bolojan.
Daca municipalitatea oradeana nu ar fi contractat acest credit, 77 de milioane lei din veniturile proprii ale bugetului local din 2016 ar fi trebuit alocati pentru finalizarea celor 24 de proiecte europene.

Acest lucru ar fi insemnat nerealizarea a 80% din planul de investitii al anului 2016 finantat din aceste venituri. In cel mai rau caz exista riscul de a nu reusi finalizarea proiectelor cu finantare europeana si de a returna din aceasta cauza sume importante de bani la UE.
Anul 2015 a fost pentru Oradea deopotriva anul absorbtiei de fonduri europene si anul datoriei publice locale, nivelul atins de ambele fiind superior celorlalti ani. Atragerea de fonduri europene si contractarea de imprumuturi bancare au creat premizele realizarii bugetului de investitii, un buget de 6 ori mai mare decit intr-un an normal. Prioritare in 2015 au fost asigurarea cash-flow-ului necesar implementarii in bune conditii a proiectelor cu finantare europeana si optimizarea utilizarii fondurilor UE, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fara suportul institutiilor bancare.

Astfel, datorita eforturilor administratiei locale si ale bancilor care au sprijinit proiectele prin acordarea finantarilor, Municipiul Oradea se dezvolta intr-un ritm accelerat, fiind pe un trend ascendent in asigurarea pentru locuitorii sai a unui nivel de viata superior celui actual si a unor servicii publice de calitate.

,,Dorim pastrarea acestui ritm de dezvoltare a orasului si in anii urmatori. Prin urmare, in prezent suntem in curs de pregatire a proiectelor in vederea accesarii de fonduri UE in noua perioada de programare (2014-2020). Avand in vedere anvergura si diversitatea de proiecte pe care intentionam sa le derulam in continuare, precum si constrangerile bugetare, vom cauta in continuare cele mai bune solutii de finantare, inclusiv pe piata bancara"

se afirma in comunicatul municipalitatii.
Ichim Vasilica
The post Asa merg treburile in capitalism. Te imprumuti, faci lucruri si cand vin banii de la UE, platesti datoriile! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: