Chirurgia hemoroizilor

Publicat la: 07 Oct 2016

Chirurgia hemoroizilor si alte Metode de Tratare

Contrar opiniei majorității, hemoroizii fac parte din anatomia umană! Ei sunt compuși din pernuțe vasculare și vene care favorizează eliminarea scaunului, protejează mucoasă anala și contribuie la recunoașterea materiei adăpostite în rect, fie că este gaz, lichid sau materie solidă. În schimb, boala hemoroidala apare atunci când aceste pernuțe vasculare se dilată în contextul unor factori favorizanți.

Aproape jumătate din populație suferă de unele simptome asociate cu hemoroizii și procentul celor care necesită intervenție medicală pentru problemă lor ajunge pană la 10%. Cunoscând mai bine această afecțiune atât de silențioasă și incomodă, putem să ne îmbunătățim calitatea vieții.


Hemoroizii sunt alcătuiți dintr-un țesut situat în interiorul anusului, constând din numeroase vase de sânge și fibre elastice care ajută aparent să-l țină închis. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că hemoroizii nu sunt varice”, spune doctor Luis Capitán, specialist în Chirurgie generală și Aparatul Digestiv de la Spitalul Victoria Eugenia de Sevilla, al Crucii Roșii din Spania. Boală hemoroidală este extrem de frecventă: aproape jumătate din populație suferă anumite simptome legate de hemoroizi. Incidența cea mai mare a bolii are loc între 45 și 65 de ani și o prevalență ridicată, cuprinsă între 30 și 50%, se întâlnește la populația adultă. Între 5% pană la 10% dintre cei care suferă de această afecțiune, vor necesita la un moment dat vreo intervenție. Nu există nici o dovadă că hemoroizii predispun la cancer, chiar dacă au simptome similare cu acesta. Există diferite grade de boală hemoroidală, de la hemoroizi interni mici cu sângerare minimă și prolaps scăzut, până la cele mai avansate stagii, în care apare un prolaps hemoroidal permanent. În cazul în care prolapsul hemoroidal sângerează mult, devine umflat, greu și dureros, poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală.

Despre chirurgia hemoroizilor

Chirurgia hemoroizilor este adesea efectuată în sala de operație din spital. În cele mai multe cazuri, puteți merge acasă în aceeași zi. Tipul de intervenții chirurgicale efectuate va depinde de simptomele, localizarea și dimensiunea hemoroizilor. Înainte de intervenția chirurgicală, medicul va amorți zona, astfel încât pacientul să poată sta treaz, dar să nu simtă nimic. Pentru anumite tipuri de intervenții chirurgicale, se poate administra anestezie generală. Acest lucru înseamnă că nu veți simți nimic în timpul intervenției chirurgicale.

Soluții chirurgicale pentru hemoroizi

  • Procedura PPH care folosește un stapler (capsator) circular cu ajutorul căruia, printr-o singură mișcare, excesul de mucoasă ieșită în afara anusului este tras în interiorul dispozitivului și excizat. Restul de țesut hemoroidal este suturat cap la cap folosindu-se agrafe de titan care se vor elimina spontan pe măsură ce țesutul se vindecă.
  • Tehnica Hal-Doppler RAR, folosește Doppler-ul pentru a evidenția artera hemoroidală, pe care o transfixiază/ligaturează chirurgical. Folosirea doppler-ului reduce hemoroizii în dimensiune pană la dispariție.
  • Hemoroidectomia (sau operația clasică de hemoroizi) - medicul realizeazǎ o incizie ingustă pentru a elimina atȃt hemorozii interni cȃt și pe cei externi. Această procedură este de succes ȋn 95% din cazuri și are o ratǎ scǎzutǎ de complicații, ȋnsǎ poate fi dureroasǎ.Se realizează sub anestezie și pacientul trebuie să ia analgezice după operație.

Complicații sau riscuri după intervențiile chirurgicale

Practica medicală a demonstrat că metodele de înlăturare a problemelor cauzate de boala hemoroidală sunt sigure, însă, în foarte puține cazuri pot apărea complicații după intervențiile chirurgicale pentru hemoroizi.

  • Hemoragia - poate surveni după câteva ore de la operație. Până la cicatrizarea completă ce survine în câteva săptămani de la operație (2-3) este posibil să persiste o mică sângerare, mai ales la scaun.
  • Infecția - apare rar și se previne cu tratament antibiotic.
  • Incontinența anală - este rară și apare doar după o sfincterectomie pentru o fisură anală asociată. În cele mai multe cazuri este limitată la o incontinență pentru gaze și este rapid trecătoare.
  • Stenoza anală - este tot o complicație rară (în 4-5% din cazuri). Poate fi prevenită prin tactul rectal postoperator realizat cu ocazia controalelor ambulatorii, în prima lună după operație.
  • Recidivarea - apare la mai puțin de 1% din cazuri, mai ales la pacienții cu hemoroizi voluminoși, circumferentiali.

Intervenții nechirurgicale

  • Injectarea unei substanțe chimice într-un vas de sange pentru micșorarea hemoroizilor.
  • Coagularea sau cauterizarea. Cu o sondǎ electrică, sau cu laser medicul aplicǎ un tratament ce are ca scop coagularea sau cauterizarea hemoroidului. Aceastǎ procedură este utilǎ ȋn special pentru hemoroizii ȋn prolaps.
  • Ligaturarea cu o bandă elastică de cauciuc în jurul masei hemoroidale pentru blocarea fluxului sanguin, ceea ce va duce la micșorarea dimensiunii hemoroizilor. Aceste benzi elastice au rolul de a întrerupe circulația la nivelul hemoroidului tratat, declanșând procesul de fibrozare și implicit de micșorare a masei hemoroidale.

Metode de profilaxie

Cea mai bună metodă de tratare a hemoroizilor este aceea de a preveni apariția acestora. Ori, singura măsură preventivă împotriva hemoroizilor este aceea de a obține un scaun moale care nu va irita mucoasa anală. Care sunt metodele de urmat?

  • O dietă bogată în fibre (care poate înrăutăți situația dacă nu este însoțită de un consum de lichide pe măsură).
  • Beți mai multă apă.
  • Evitați constipația. Nu uitați! Constipația favorizează hemoroizii! Luați laxative când nu se poate altfel.
  • Nu mâncați lucruri picante sau iritante, evitați pe cât posibil băuturile cu cafeină, băuturile carbogazoase și alcoolul.
  • Exercițiu fizic de 3 ori pe săptămană pentru a îmbunătăți tonusul venos (dar nu sunt indicate genoflexiunile).
  • A se evita șederea pe scaun perioade lungi de timp.
  • Evitați zgârierea hemoroizilor cu hârtie igienică pentru a preveni infecțiile; mai bine folosiți șervețele umede speciale pentru toaletă sau din cele pentru copii.
  • Nu stați prea mult timp pe toaletă, deoarece aceasta duce la congestie pelvină și hemoroizi.
  • Băi de șezut cu musețel în apă doar puțin călduță, timp de 15 minute după defecare. În cazul în care masa hemoroidală este foarte umflată, puteți aplica comprese reci timp de 10 minute de 4 ori pe zi.
  • Mergeți la medic încă din faza incipientă a problemelor.

Un mod de viață echilibrat, adică fără excese de niciun fel și în care urmăriți repere sănătoase, vor contribui cu siguranță, la prevenția, ameliorarea sau după caz, vindecarea hemoroizilor.

Articol scris de Semida