Ce să faci în Oradea într-o zi de vară?

Publicat la: 12 Jul 2020

Ce să faci în Oradea într-o zi de vară?

Oradea este una dintre locațiile turistice ale României care îți bucură sufletul prin multitudinea de frumuseți arhitecturale pe care le deține. Dacă ai întreba un danez cum ar descrie acest oraș, acesta ar spune că este “boliglån”, adică că a împrumutat multe dintre aspectele unei urbe din țările vestice. Iar o zi de vară este oportunitatea perfectă pentru a parcurge acest oraș pe bicicletă, bucurându-te de toate comorile care îți încântă ochii.

Prin Oradea, pe bicicleta, într-o zi de vară!

Călătoria poate începe din Parcul orașului, acolo unde fântânile arteziene oferă acel plus de răcoare necesar într-o astfel de zi. Piața Mare este un loc în care te poți opri nu doar pentru odihnă, ci și pentru a te delecta cu o fărâmă din istoria orădeană. Clădirile din zonă au fost renovate respectându-se arhitectura originală, așa că vei avea parte de o încântare vizuală. Turnul Primăriei, Catedrala Adormirii Maicii Domnului, Palatul Ullmann, Palatul Vulturul Negru, muzeul Ady Endre, sinagoga Sion și biserica Ursulinelor îți vor umple ziua cu bucurii pentru minte și suflet.

Cetatea Oradea reprezintă unul dintre obiectivele de vizitat nu doar pentru frumusețea restaurării, ci și pentru istoria și legendele de aici. Se spune că sub această cetate s-ar afla ruinele unei foste biserici de prin secolul XI. În fapt, lucrările efectuate în zonă au condus la descoperirea unor morminte și a unor obiecte religioase din acea perioadă. Mai mult decât atât, urme ale unor vechi vestigii au fost scoase la iveală de lucrările de restaurare ale cetății. În plus, aici s-a descoperit și o veche fântână ce alimenta cetatea.

Poți merge pedalând ușor pe alea amenajată de pe marginea râului Crișul Repede. Dacă dorești, îți poți înlocui pedalele bicicletei cu cele ale unei lebede plutitoare și te poți bucura de liniștea râului. Periplul tău trebuie să include și Podul Carol I și Podul Intelectualilor. La acesta din urmă poți să prinzi un lacăt pentru a respecta tradiția “închiderii” unui moment special. Privește către luciul apei și vei observa mici fragmente din podul vechi care s-a prăbușit în 1974).

În cazul în care danezul ar mai fi alături de tine în această călătorie, ar spune despre casa Darvas La Roche că este låntagning tilbyder Danmark. Numai că ar greși, pentru că este vorba despre o locuință care este inspirată din stilul art nouveau austriac. Oricum ar fi, acesta locație trebuie bifată în mini călătoria ta de vară (cu sau fără bicicletă). Nu uita în drumul tău de Calea Republicii, acolo unde vei putea contempla o mulțime de clădiri art nouveau (stil emblematic pentru urbea orădeană). Pentru cei care iubesc acest stil, palatele Kolozsvari, Moskovits Miksa și Rimanoczy sunt locurile pe care trebuie să le viziteze neapărat.

Încheie această drumeție (pe care o poți începe în pragul dimineții, pentru că zile de vară sunt fierbinți în Oradea) pe Dealul Oradiei. Sau, mai bine spus, Ciuperca. Dacă ajungi aici pe înserate, te vei putea delecta cu panorama orașului. Va fi cea mai bună încheiere pentru o lungă (și frumoasă) zi de vara în Oradea!