Universitatea din Oradea pe locul 2.204 in lume, in Clasamentul Scimago!

Vineri, 05 Decembrie 2014

La sfarsitul lunii trecute a fost publicata a sasea editie (2014) a clasamentului international Scimago, realizata pe baza productivitatii stiintifice a universitatilor si institutelor de cercetare din lume. Conform acestuia, Universitatea din Oradea este pe locul 2.204 in lume si pe locul 18 in clasamentul pe tara. Scimago are la baza prestigioasa baza de date […]
The post Universitatea din Oradea pe locul 2.204 in lume, in Clasamentul Scimago! appeared first on Presa Oradea.
 La sfarsitul lunii trecute a fost publicata a sasea editie (2014) a clasamentului international Scimago, realizata pe baza productivitatii stiintifice a universitatilor si institutelor de cercetare din lume. Conform acestuia, Universitatea din Oradea este pe locul 2.204 in lume si pe locul 18 in clasamentul pe tara.
Scimago are la baza prestigioasa baza de date Scopus si publicatiile indexate de aceasta. Dupa criteriul ,,output", adica numarul de articole publicate, Universitatea din Oradea s-a clasat, ca si anul trecut, pe locul 18 (16 printre universitati). In schimb, la nivel mondial a reusit sa urce in clasament 9 pozitii, de la 2.213 la 2.204.
Dupa criteriul de excelenta (excellence), determinat de procentul articolelor publicate in cele mai citate 10% de articole pe nivel mondial (output stiintific de nivel inalt), Universitatea Oradea ocupa locul 16 pe nivel national (12 printre universitati).

Daca luam in considerare criteriul ,,leadership and excellence", adica numarul de studii de excelenta demarate de catre cadrele didactice ale Universitatii din Oradea in calitate de coordonator principal, institutia se clasifica pe locul 8 (a 7-a ca universitate), foarte aproape de universitatile romanesti de prestigiu.
Prima in tara, Politehnica din Bucuresti
La nivel national, la criteriul ,,output", primele trei locuri sunt ocupate de Universitatea Politehnica din Bucuresti (locul 517 la nivel mondial), Academia Romana (locul 800 la nivel mondial) si Universitatea Babes Bolyai (locul 868 la nivel mondial).
Dupa Universitatea din Oradea, urmeaza Universitatea Ovidius din Constanta (2.451 la nivel mondial), Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (2.565 la nivel mondial) si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca (2.721 la nivel mondial).

Pe acelasi criteriu (output), cea mai buna universitate din lume este Centre National de la Recherche Scientifique din Franta, urmata de Chinese Academy of Sciences si Russian Academy of Sciences.
Clasamentul Scimago ia in considerare mai multe criterii, cum este numarul de articole publicate in reviste cotate Scopus, numarul de citari, colaborarea internationala, diversitatea domeniilor de cercetare, daca autorii principali apartin institutiei, criterii de excelenta, etc.
Editia 2014 a clasamentului cuprinde peste 5100 de universitati si institute de cercetare din intreaga lume. Din Romania au fost incluse in ierarhizare in total 23 de institutii din care 19 sunt universitati.
Ichim Vasilica
The post Universitatea din Oradea pe locul 2.204 in lume, in Clasamentul Scimago! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: