Statiunile de Cercetare ale Universitatii ar putea intra sub tutela Academiei!

Miercuri, 01 Aprilie 2015

Saptamana trecuta (vineri, 27 martie), cu ocazia sarbatoririi a 80 de ani de la infiintarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), eveniment care a avut loc la Bucuresti, universitarii oradeni Cornel Domuta si Radu Brejea au inaintat Academiei o adresa prin care solicita infiintarea unui ,,Centru de Cercetari pentru Agricultura si Protectia Mediului Crisana", […]
The post Statiunile de Cercetare ale Universitatii ar putea intra sub tutela Academiei! appeared first on Presa Oradea.
 Saptamana trecuta (vineri, 27 martie), cu ocazia sarbatoririi a 80 de ani de la infiintarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), eveniment care a avut loc la Bucuresti, universitarii oradeni Cornel Domuta si Radu Brejea au inaintat Academiei o adresa prin care solicita infiintarea unui ,,Centru de Cercetari pentru Agricultura si Protectia Mediului Crisana", sub tutela acesteia.
Gazda aniversarii celor 80 de ani de la infiintarea AOSR a fost Biblioteca Centrala Universitara ,,Carol I" din Bucuresti.
In cadrul evenimentului, prof. dr. ing. Cornel Domuta si conf. dr. ing. Radu Brejea au inaintat conducerii Academiei o adresa semnata de rectorul Universitatii din Oradea, Constantin Bungau, prin care se solicita ca, in cadrul acesteia, sa functioneze ,,Centru de Cercetari pentru Agricultura si Protectia Mediului Crisana". Acesta se va realiza in cadrul Facultatii de Protectia Mediului a Universitatii din Oradea si va fi condus de Cornel Domuta - director si Radu Brejea - secretar stiintific.

Membrii centrului vor fi cadre didactice oradene cu activitate de cercetare in agricultura si protectia mediului: Ioan Chereji - decanul Facultatii de Protectia Mediului, Gheorghe Bandici - director al departamentului de Agricultura si Horticultura, Viorel Scheau, Maria Sandor, Nicolae Csep, Elena Bucurean, Gheorghe Sarca, Daniel Mierlita, Cristian Domuta, Ioana Borza, Alina Samuel, Manuel Gitea, Mihai Carbunar, Eugen Jude, Mariana Bei, Marius Osvat si Adrian Vuscan. Din centru va mai face parte si prof. dr. ing. Pepo Peter de la Universitatea din Debrecen, care a fost ales de curand membru de onoare al AOSR.

Obiectivele centrului de cercetare vor fi: elaborarea de tehnologii de ameliorare a solurilor poluate antropic din nord-vestul Romaniei, studiul relatiilor din sistemul sol-apa-planta-atmosfera si elaborarea de noi tehnologii adaptate schimbarilor climatice pentru o dezvoltare durabila a zonei de nord-vest a Romaniei, elaborarea de tehnologii durabile in zootehnie, ameliorarea migdalului si extinderea culturii in zone nespecifice in conditiile incalzirii globale si reconstructia landsaftului pe terenurile poluate.
Planul de activitati al centrului de cercetare cuprinde 23 de teme de cercetare si 4 simpozioane si workshopuri pe an.

Acordul secretarului stiintific al AOSR, dr.ing. Doru Delion reflecta faptul ca deplasarea celor 2 universitari la Bucuresti a fost una fructuoasa, intrucat existenta unui centru de cercetare al Universitatii din Oradea in cadrul Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania inseamna recunoasterea valorii cercetarii agricole si de mediu din Facultatea de Protectia Mediului, dar si din Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Oradea (fosta SCAZ) si din Statiunea Pomicola Oradea.
Ichim Vasilica
The post Statiunile de Cercetare ale Universitatii ar putea intra sub tutela Academiei! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: