Saptamana Stiintifica la Universitatea din Oradea. Premii pentru cei mai buni profesori si studenti!

Joi, 28 Mai 2015

Aula Magna a Universitatii din Oradea a fost marti, 26 mai, de la ora 10.00, gazda Festivitatii de deschidere a celei de-a XXVI-a editii a ,,Saptamanii stiintifice". Pe langa discursuri si ,,osanale", in cadrul evenimentului au fost premiati, pentru rezultate de exceptie, cinci profesori si 25 de studenti. De la prezidiu, in prezenta unei sali […]
The post Saptamana Stiintifica la Universitatea din Oradea. Premii pentru cei mai buni profesori si studenti! appeared first on Presa Oradea.
 Aula Magna a Universitatii din Oradea a fost marti, 26 mai, de la ora 10.00, gazda Festivitatii de deschidere a celei de-a XXVI-a editii a ,,Saptamanii stiintifice". Pe langa discursuri si ,,osanale", in cadrul evenimentului au fost premiati, pentru rezultate de exceptie, cinci profesori si 25 de studenti.
De la prezidiu, in prezenta unei sali pline, le-au vorbit studentilor si profesorilor prefectul Claudiu Pop, presedintele Consiliului Judetean Bihor - Cornel Popa, viceprimarul Huszar Istvan, rectorul Constantin Bungau, presedintele Senatului Universitatii - Sorin Curila, prorectorul Eugen-Victor Macocian si, din postura de invitat de onoare, presedintele filialei Cluj-Napoca a Academiei Romane - Emil Burzo.


,,Astazi oficialitatile sunt alaturi de dumneavoastra. V-o spun si ca fost student al acestei Universitati, rolul nostru ca administratie publica este acela al unui liant intre absolventi si potentialii angajatori. Degeaba exista absolventi daca nu avem si un mediu de afaceri care sa-i absoarba. Cred ca Saptamana stiintifica este un moment bun pentru a demonstra ca institutia dumneavoastra este intr-o dezvoltare continua si dinamica"

a spus viceprimarul municipiului Oradea - Huszar Istvan.

Despre proiectele Universitatii a vorbit Sorin Curila care a spus ca

,,multiplicarea contractelor trebuie sa vizeze cat mai multe repere internationale de specialitate. Este nevoie de o crestere a numarului de articole publicate in reviste ISI si, pe plan local, este de datoria noastra sa ne asumam proiecte de inovare pentru comunitate".

Inainte ca prorectorul Eugen-Victor Macocian sa faca o scurta prezentare a evolutiei proiectelor in institutia oradeana, academicianul Emil Burzo a vorbit despre evolutia stiintei in general, incepand cu trecerea aristotelica de la fizica la metafizica si pana la modul in care este ea valorizata astazi. Despre Universitatea din Oradea a spus ca are o evolutie pozitiva, vizibila in clasamentele internationale si ca este in puterea ei sa continue pe aceasta linie.
Pe merite si pe munca!
A urmat apoi premierea celor mai bune cadre didactice si a studentilor care au adus cinste Universitatii din Oradea.

Premii de excelenta in cercetarea stiintifica au primit prof. univ. dr. Tiberiu Vesselenyi de la departamentul de Mecatronica al IMT, pentru realizarea unui centru de cercetare pentru materiale SMART la scara nanometrica, Ioan Horga de la Relatii Internationale pentru carti si capitole stiintifice publicate la edituri internationale (din categoria A1 pe domeniul Stiintelor Sociale), Georgeta Gavris de la Departamentul de Chimie al Facultatii de Stiinte pentru 11 brevete de inventie si Sergiu Baltatescu de la Facultatea de Stiinte Socio-Umane, pentru articole stiintifice publicate in reviste ISI si carti si capitole stiintifice publicate la edituri internationale (din categoria A1 pe domeniul Stiintelor Sociale).
Premiat si anul trecut, prof. univ. dr. Catalin Pascu Moca de la Departamentul de Fizica al Facultatii de Stiinte a primit premiu de excelenta pentru sase articole stiintifice publicate in zona rosie a mai multor reviste ISI.


,,Articolele au fost publicate in reviste de cercetare americane de fizica unde sunt publicate cele mai importante cercetari la nivel international. In urma cu o saptamana i-a fost acceptat un alt articol in revista mama Nature care este crema revistelor stiintifice la nivel international si unde foarte putina lume reuseste sa ajunga, pentru ca acolo se publica cercetarile care au un caracter de universalitate, cum a fost descoperirea genomului uman"

a spus prorectorul Eugen-Victor Macocian.
Dupa cadrele didactice au mai fost premiati 25 de studenti.
O saptamana cat un an!
Una calda si una rece. Universitatea din Oradea pare a fi constientizat criticile pe care Oradea Press, Crisana si Bihoreanul le-au adus la editia precedenta, si anume ca nu este normal sa pui pe aceeasi treapta profesori cu realizari de exceptie si cadre didactice care sunt ,,la numar", motiv pentru care, anul acesta premiile au fost mai putine si au ajuns la oameni care au avut realizari importante.
In ceea ce priveste lucrurile negative, la fel ca in anii trecuti, ,,Saptamana stiintifica" nici nu dureaza sapte zile si nici nu incepe si se termina la un moment bine definit. Si, ca ceata sa fie totala, activitatile din brosura evenimentului nu au stabilita nici ora de desfasurare si nici locul in care urmeaza sa se desfasoare, motiv pentru care ,,seriozitatea" demersului nu poate fi verificata.

Asa-zisul program este de fapt, o colectie de evenimente adunate de pe parcursul intregului an si puse sub numele ,,Saptamana stiintifica", creand astfel impresia ca Universitatea din Oradea nu are potentialul de a organiza evenimente care sa acopere sapte zile calendaristice. Amuzant este ca, la finalul brosurii, este prezentat si un comitet de organizare, desi nimeni nu poate organiza un eveniment care sa tina un an de zile.
Ar fi fost mult mai ,,de bun simt" ca ,,Saptamana stiintifica" sa dureze o saptamana si sa se rezume la un numar, chiar mai mic, de evenimente. Tendinta de a epata va umbri insa, si de aceasta data, evenimentul!
Ichim Vasilica
The post Saptamana Stiintifica la Universitatea din Oradea. Premii pentru cei mai buni profesori si studenti! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: