Raportul DMPFI - proiecte finalizate si proiecte in implementare

Marti, 27 Ianuarie 2015

Raportul DMPFI - proiecte finalizate si proiecte in implementare
 

Viceprimarul Mircea Malan si directorul Directiei de Management Proiecte cu Finantare Internationala (DMPFI) din Primaria Ordadea, dl. Marius Mos, au prezentat azi, 27 ianuarie 2015, intr-o conferinta de presa, bilantul de activitate al acestei directii pe anul 2014, facând referire la atât la proiectele finalizate, cât si la cele elaborate sau la cele ramase in implementare pentru acest an.

Invitati la conferinta au fost directorul Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, dl. Marcel Bolos, impreuna cu directorul Directiei de Implementare POR, d-na Sanda Catana.

Viceprimarul Mircea Malan a deschis conferinta, spunând: "Am incercat sa ne asiguram ca avem alaturi de noi oameni competenti, care sa ne fie de ajutor la derularea fiecarui proiect in parte, având in vedere ca Oradea deruleaza proiecte dintre cele mai diverse, in domenii care si la nivel national duc lipsa de specialisti. Nu toate lucrurile au functionat insa asa cum ne-am fi dorit. Este vorba de proiectul care vizeaza Pasajul Vulturul Negru, dar cu toate acestea speram ca, pâna la termenul stabilit, lucrarile sa fie finalizate. Anul 2015 este un an foarte greu, pentru ca s-au adunat numeroase proiecte care trebuie incheiate. Imi doresc ca la finalul acestui an sa putem fi cu totii mândri ca am putut face o treaba buna pentru Oradea".

Anul 2015 ne obliga la finalizarea celor 24 de proiecte aflate in implementare

In continuare, directorul DMPFI, dl. Marius Mos, a detaliat cele 5 proiecte finalizate in 2014, toate având o importanta deosebita pentru oras. Este vorba de cele doua blocuri operatorii de la Spitalul Municipal, respectiv Spitalul Judetean Oradea, care impreuna aduc un mare beneficiu serviciului de sanatate din Oradea si judetul Bihor. Un alt proiect important este realizarea Centrului de Reintegrare Sociala, care isi pune serviciile la dispozitia persoanelor defavorizate.

Alte proiecte importante finalizate anul trecut privesc amenajarea Parcului Salca cu cei 11.000 mp si cu lacul artificiat creat acolo, dar si proiectul "Pachet Complex de promovare a turismului cultural: Centrul Istoric Oradea - Arhitectura, cultura, legenda".

In ceea ceea ce priveste cele 16 proiecte elaborate, cea mai mare parte vizeaza reabilitarea sistemului de termoficare si reabilitarea termica a blocurilor de locuinte.

"Directia de Management Proiecte cu Finantare Internationala are in acest moment 24 de proiecte in implementare, valoarea acestor proiecte fiind una uriasa, respectiv 930 milioane lei. Toate aceste proiecte au insemnat mii de pagini redactate si zeci de ore de munca. Dar, in final, adevarata bucurie este sa poti sa vezi lucrurile finalizate", a spus directorul DMPFI, dl Marius Mos.

"Prelungirea unor proiecte nu a fost intotdeauna un lucru rau. S-a intâmplat ca unele proiecte sa sufere intârzieri si din cauza optimizarilor pe care am incercat sa le facem. Astfel, proiectul privind realizarea pistei de biciclete a fost prelungit pentru ca am reusit sa economisim fonduri, crescând in final lungimea pistei stabilite initial. La fel, la Sinagoga Zion, unde economiile au fost redirectionate pentru a restaura pictura interioara, aceasta lucrare nefiind initial inclusa in proiect", a completat directorul Marius Mos.

Detalii privind fiecare proiect in parte se gasesc in atasamentul stirii.

Noutati privind Programul Operational Regional 2014 - 2020

In finalul conferintei, directorul Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, dl. Marcel Bolos a prezentat noutatile pentru anul 2014 - 2020.

"In primul rând, felicit echipa DMPFI pentru portofoliul frumos de proiecte pe care au reusit sa il realizeze. Daca in alte orase din tara proiectele privesc doar domeniul infrastructurii rutiere, la Oradea diversitatea este foarte mare, semn ca a existat o viziune de dezvoltare bine pusa la punct. Totodata, pot sa confirm ca din totalul celor 126 de proiecte depuse la Agentia de Dezvoltare Nord-Vest, 58 de proiecte - adica 47,4% - sunt depuse de municipiul Oradea, cu o valoare de 106 milioane euro. Dintre acestea, 26 de proiecte au fost deja contractate."

Directorul Marcel Bolos a anuntat ca, daca in perioada 2007 -2013 aveam un buget alocat pe regiune de 522 milioane euro, pentru intervalul 2014 -2020 suma alocata este mult mai mare, respectiv 661 milioane euro.

Comisia Europeana a hotarât ca cei mai multi bani vor merge spre domeniul eficientei energetice. Astfel, pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte si a cladirilor institutiilor publice s-a alocat un buget pe regiune de 117 milioane euro, mai mult decât pentru infrastructura rutiera, unde s-au prevazut 92,8 milioane euro.

Directorul Directiei de Implementare POR, d-na Sanda Catana,  si-a anuntat sprijinul pentru ducerea la bun sfârsit a proiectelor aflate in implementare, prin urmarirea planurilor si graficelor de lucrari, precizând in acelasi timp ca proiectele care prezinta situatii de risc vor fi monitorizate in mod special de Ministerul Fondurilor Europene.  


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: