RCS-RDS devine stapana pe cablurile din Oradea!

Miercuri, 23 Iulie 2014

Primarul Ilie Bolojan intentiona de mult timp sa gaseasca o solutie pentru a scapa de peisajul dezolant al zecilor de cabluri imprastiate prin tot orasul. Solutia la care s-a ajuns in acesta saptamana este cea a ingroparii lor si a inchirierii, in schimbul unei sume de bani, a terenului folosit pentru aceasta operatiune. Buna pentru […]
The post RCS-RDS devine stapana pe cablurile din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
 Primarul Ilie Bolojan intentiona de mult timp sa gaseasca o solutie pentru a scapa de peisajul dezolant al zecilor de cabluri imprastiate prin tot orasul. Solutia la care s-a ajuns in acesta saptamana este cea a ingroparii lor si a inchirierii, in schimbul unei sume de bani, a terenului folosit pentru aceasta operatiune. Buna pentru turism, masura s-ar putea dovedi a fi una paguboasa pentru oradeni.
Saptamana aceasta a avut loc negocierea directa pentru concesionarea unei suprafete de 100.000 mp de teren, proprietatea publica a Municipiului Oradea, in vederea realizarii unei canalizatii subterane pentru amplasarea retelelor de comunicatii electrice si electronice.
In urma negocierii cu firma SC RCS&RDS SA, s-a adjudecat o redeventa de 60.005 euro pe an catre municipalitate, pe o perioada de 40 de ani.



Pentru aceasta concesiune au mai fost organizate doua licitatii, deschise in data de 29.04.2014 si 03.06.2014. Deoarece la fiecare dintre ele a fost depusa o singura oferta, si anume SC RCS&RDS SA, acestea au trebuit anulate, fapt care a permis organizarea negocierii directe.
O data cu proiectele de reabilitare a Pietei Unirii si a fatadelor cladirilor din centrul istoric, municipalitatea si-a anuntat intentia de a cobori in subteran cablurile de comunicatii electronice care au aglomerat stalpii si cladirile din zona centrala si de pe principalele artere.
Cine plateste?

Privita la rece, realizarea unei canalizatii subterane pentru amplasarea retelelor de comunicatii electrice si electronice pare a fi buna. Iar daca din toata aceasta operatiune Primaria Oradea mai si castiga bani, atunci lucrurile par a fi si mai bune.



Ramane insa un semn de intrebare cu privire la taxele pe care cei care vor administra aceste retele subterane (RCS-RDS) le vor percepe de la cei care le vor folosi, pentru a-si scoate banii pe care trebui sa-i dea la Primarie. Iar daca o firma cum e Electrica va avea de platit bani firmei RCS-RDS pentru utilizarea retelei, s-ar putea sa creasca si ea tariful pentru factura pe care o plateste oradeanul de rand.
Investitia urmeaza sa fie executata in maxim 24 de luni, respectiv realizarea a 150 km de canalizatie.
Ichim Vasilica
The post RCS-RDS devine stapana pe cablurile din Oradea! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: