Primaria va amenaja 8 hectare de spatii verzi

Marti, 27 Ianuarie 2015

Primaria va amenaja 8 hectare de spatii verzi
Primarul Ilie Bolojan a sustinut azi, 26 ianuarie 2015, o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat doua proiecte importante ale Primariei Oradea, care privesc cresterea semnificativa a spatiului verde din municipiu.

"Daca anul trecut am amenajat 5 hectare de parcuri (Salca I, Xenopol-Onestilor, Ion Bogdan), anul acesta urmeaza sa realizam inca 8 hectare de spatii verzi, care vor fi distribuite astfel: 4,5 ha Parcul Ciuperca, 1,4 ha Parcul Arena, 2,2 ha Parcul Salca II si 1 ha Parcul Adona, toate aceste lucrari având ca termen de finalizare fie toamna acestui an, fie cel târziu primavara anului 2016", a spus primarul Ilie Bolojan.

Parcul Arena - un nou spatiu verde in santul Cetatii Oradea

Parcul Arena va avea o suprafata de 1,4 ha si va fi amenajat in santul de sud al Cetatii Oradea, pe partea dinspre strada Grivitei. Valoarea totala a lucrarii este de 2.717.471 lei cu TVA si se va realiza din resurse financiare nerambursabile.

Parcul va avea o suprafata amenajata cu gazon de peste 5000 mp. Pe lânga aceasta, vor fi amenajate suprafete cu gard viu, cu arbusti, se vor amenaja alei pietonale cu pietris si piatra cubica.

Parcul Arena are prevazut un tarc circular pentru manej, care va permite organizarea de activitati interactiv/educative si sportive cu cai, ponei, expozitie cu animale de companie, expozitii demonstrative.

Lucrarile de amenajare cuprind si amplasarea de banci de odihna, panouri de informare, cosuri de gunoi, rezervoare de apa, fântâni de apa potabila, toalete ecologice, stâlpi de iluminat, retea de irigat.

Parcul este prevazut cu un spatiu multifunctional de forma circulara, destinat spectacolelor de muzica, fanfara, dans, teatru, jocuri sportive, lupte medievale. Pe acest spatiu se va putea amplasa oricând o scena mobila. Cei care vor vizita parcul se vor putea bucura si de un labirint medieval, ce va avea amplasat in mijloc un foisor cu rol de observator.

Arhitectul Ernest Pafka, cel care a realizat documentatia acestui proiect, a precizat: „Parcul Arena va fi un spatiu cu dubla functie. Pe de o parte, el va fi un parc urban care va raspunde nevoii de recreere a locuitorilor, dar va fi si o zona care se va preta foarte bine organizarii unor evenimente cum sunt Serbarile Cetatii Oradea sau altele de acest gen. Parcul este prevazut cu un pod-belvedere din lemn, asezat pe piloni din zidarie de caramida aparenta, care va marca zona centrala a parcului, destinata organizarii unor diverse evenimente."

Parcul Salca II va avea si un pârâu

Amenajarea Parcului Salca continua conceptia amenajarii peisagistice din prima etapa.

Proiectul parcului prevede realizarea unui pârâu cu o suprafata de 72 mp, care se va deversa in lacul existent in Pârâul Salca I si care, cu ajutorul unei pompe, va fi recirculat.

Parcul Salca II va cuprinde alei pietonale asfaltate, o pergola pe stâlpi de zidarie de caramida aparenta, trei locuri de joaca destinate copiilor, o cascada pe doua parti - una care se prelinge pe suprafata peretelui, orientata spre locul de odihna si cealalta ca o cascada ingusta, cu cadere spre un lac mic, care face legatura cu lacul realizat in prima etapa, dar si un amfiteatru in aer liber, dezvoltat in jurul unei scene circulare.

Totodata, parcul va fi dotat cu panouri de informare, fântâni cu apa potabila, o fântâna cu apa pentru câini, toalete ecologice, banci de odihna, cosuri de gunoi, stâlpi de iluminat, corpuri de iluminat incastrate in pavaj, doua poduri pentru traversarea pârâului existent, retea de irigat.

Valoarea totala a lucrarilor este de 3.194.422 lei cu TVA.

Un nou parc in zona strazii Liszt Ferenc

Având in vedere ca in zona strazii Liszt Ferenc nu este amenajat niciun loc de joaca pentru copiii de la blocurile din zona, respectiv pentru cei de la zona de case particulare, Primaria Oradea a decis amenajarea unui loc de joaca destinat copiilor prescolari, dar si amenajarea unui teren de fotbal.

Noul parc este prevazut cu alei pietonale, banci de odihna, sistem de iluminat public, sistem de irigatie.

Valoarea totala a lucrarilor pentru acest parc este de 275.000 lei.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: