Oameni cu suflete mari. Aparate care salveaza vieti, donate Spitalului Municipal din Oradea!

Vineri, 27 Martie 2015

In ultimii ani, in Oradea, tot mai multe ONG-uri, fundatii si asociatiile se implica in viata comunitatii punand umarul la tot mai multe proiecte sociale. Un exemplu il reprezinta Clubul Rotary care, din 2000, sprijina aproape anual spitalele din judet. Ultima donatie, aparatura in valoare de 86.000 de lei, a fost facuta Spitalului Municipal ,,Dr. […]
The post Oameni cu suflete mari. Aparate care salveaza vieti, donate Spitalului Municipal din Oradea! appeared first on Presa Oradea.
 In ultimii ani, in Oradea, tot mai multe ONG-uri, fundatii si asociatiile se implica in viata comunitatii punand umarul la tot mai multe proiecte sociale. Un exemplu il reprezinta Clubul Rotary care, din 2000, sprijina aproape anual spitalele din judet. Ultima donatie, aparatura in valoare de 86.000 de lei, a fost facuta Spitalului Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu".
Clubul Rotary a adunat banii necesari prin organizarea a doua evenimente caritabile, la care s-a adaugat si o donatie substantiala primita din partea firmei Benvenuti. Primul proiect, in cadrul caruia s-au strans 11.000 de lei, a fost concertul de caritate organizat in colaborare cu Filarmonica din Oradea. Cu ei s-a renovat, modernizat si dotat spatiul destinat scolarizarii si recreerii copiilor internati pe o perioada mai indelungata, la sectia de neuropsihiatrie a Spitalului Municipal.


,,In recuperarea neuropsihiatrica nu ajunge doar terapia medicamentoasa, asa ca avem trei colegi pe sectie, psiho-pedagogi, care fac zilnic diferite activitati cu copiii. Era mare nevoie de dotarea acestui spatiu poentru ca avem 70-100 de internari pe luna, iar volumul de munca este foarte mare"

a spus, in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc ieri, la Spitalul Municipal, Delia-Ioana Tegzes de la compartimentul de neurologie si psihiatrie pediatrica.
Microscop Leica de 45.000 de lei!
Al doilea proiect important finantat de Rotary a fost achizitionarea unui Microscop Leica dotat cu set de obiective, camera foto digitala si soft aferent. Banii necesari, 45.000 de lei, au fost stransi prin intermediul Balului de caritate, organizat pe 13 decembrie 2014.

,,Impactul acestui microscop este foarte mare pentru laboratorul nostru. Se poate face o captare a imaginilor si o analizare pe monitor, de catre mai multi specialisti, ceea ce duce la un diagnostic mai precis. Conteaza si impactul pedagogic fiind un suport direct pentru cei care vor sa invete"

a spus Florin Nicoriciu, medic la Laboratorul de Analize Medicale.


,,Ne bucuram mult ca s-a gandit cineva si la dotarile din laborator, care sunt extrem de importante. Pana acum lucram cu lamele pe care, dupa ce le analizam, le puneam la pastrare. Daca voiam sa vedem cum a evoluat situatia trebuia sa cautam din nou acele lamele si sa le reanalizam. Ele erau reanalizate pe rand, de mai multi specialisti. Acum lamela e vizualizata pe un ecran si trei colegi o analizeaza in acelasi timp.
Mai mult, imaginea poate fi trimisa direct la colgii de pe sectii si poate fi stocata pentru viitoarele comparatii. Daca e un caz mai dificil poate fi trimis la alti specialisti in alt spital sau in alta tara. Am scapat de acele zeci de kilograme de sticle, de lamele, pe care trebuia sa le depozitam. Beneficiarii acestui microscop nu suntem doar noi, medicii, ci si pacientii nostri".

a declarat dr. Gabriela Miculschi de la Sectia Clinica de Pediatrie a Spitalului Municipal.
Aparat ultraperformant de ventilatie asistata
Si medicii care lucreaza la sectia Pneumologie - TBC au un motiv de bucurie. Cu ajutorul unei sponsorizari de 30.000 de lei, facuta de firma Benvenuti, Clubul Rotary a achizitionat si a donat Spitalului un aparat ultraperformant de ventilatie asistata, de ultima generatie.


,,Suntem printre primele spitale din tara care beneficiaza de un astfel de aparat. Bolnavul nu mai este intubat ca inainte ci este ventilat cu ajutorul unei simple masti. Astfel, pacientul nu mai ajunge la terapie intensiva reducandu-se mult riscul de complicatii. Sunt situatii in care sectiile de terapie sunt pline iar un aparat de acest fel salveaza vietile celor cu insuficienta respiratorie. De el vor beneficia minim 150 de persoane pe luna"

a spus dr. Andrada Diana Florian, specialist in pneumologie.
Clubul Rotary spera ca in urmatoarea perioada sa stranga bani pentru un al doilea aparat, intrucat este nevoie de mai multe.
Managerul Spitalului Municipal, Elena Moldoveanu, le-a multumit, la randul ei, reprezentantilor Rotary.
Ichim Vasilica
The post Oameni cu suflete mari. Aparate care salveaza vieti, donate Spitalului Municipal din Oradea! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: