Modernizarea Pietei Unirii, in linie dreapta

Marti, 27 Martie 2012

Modernizarea Pietei Unirii, in linie dreapta
Primarul Ilie Bolojan a anuntat azi ca in cursul zilei de ieri, 26 martie, la sediul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord Vest a semnat contractul de finantare pentru reabilitarea si modernizarea Pietei Unirii.

Acest proiect este finantat prin intermediul Programului Operational Regional 2007-2013, fiind de o importanta majora pentru investitiile oradene initiate de municipalitate.

In urma proiectului, va creste calitatea vietii in Oradea prin reabilitarea infrastructurii urbane, se vor imbunatati conditiile de transport si mobilitatea populatiei, crescând totodata si atractivitatea turistica a ansamblului urban si a Centrului istoric din municipiu.

Prin intermediul proiectului „Reabilitare, modernizare si refacere scuaruri in Piata Unirii" se va reabilita integral imbracamintea rutiera si a suprafetelor pietonale si vor fi inlocuite elementele constitutive ale mobilierului urban - toate compatibile artistic cu centrul istoric. Gratie acestui proiect, va fi redata circulatiei pietonale o suprafata de cca. 9700 mp prin extinderea suprafetelor destinate exclusiv pietonilor si se va incuraja transportul alternativ in zona Pietei Unirii prin crearea a aproximativ 300 metri de piste de bicicleta. Proiectul preconizeaza scaderea poluarii mediului cu 25% si fluidizarea traficului prin reconfigurarea circulatiei auto in Piata Unirii, diminuarea semnificativa a circulatiei autovehiculelor si eliminarea parcarilor.

Ansamblul decorativ arhitectural-sculptural, proiectat in 1926 de arhitectul Duiliu Marcu, va fi conservat. Vor fi restaurate elementele componentelor artistice, spatiile verzi vor fi remodelate si se va realiza un iluminat ambiental specific. Totodata, prin constructia a 5 fântâni arteziene si valorificarea obiectivelor de for public din interiorul pietei, se va reda o ambianta proprie atmosferei istorice a pietii.

Valoarea totala a proiectului este 21.034.742 RON, din care contributia nerambursabila este de 16.658.673,08 lei.

„Contractul de finantare fiind semnat, in perioada imediat urmatoare vom trece la organizarea licitatiilor necesare pentru a demara cât mai repede lucrarile. Având in vedere faptul ca perioada de implementare a proiectului este intre martie 2012 si septembrie 2013, intentionam ca anul viitor sa avem Piata Unirii reabilitata si modernizata", a declarat primarul Ilie Bolojan.

In atasament gasiti mai multe detalii legate de acest proiect.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: