Drone, roboti si alte minuni ale stiintei, la Noaptea Cercetatorilor 2014, la Oradea!

Marti, 16 Septembrie 2014

La finele saptamanii viitoare, pe 26 septembrie, Oradea va fi gazda editiei din 2014 a Noptii Cercetatorilor. Cei care iubesc stiinta si vor sa afle ultimele noutati si tendinte de pe piata o vor putea face cu incepere de la ora 17.00 la Universitatea din Oradea. Cercetatori, ingineri, exploratori si inventatori isi dau intalnire in […]
The post Drone, roboti si alte minuni ale stiintei, la Noaptea Cercetatorilor 2014, la Oradea! appeared first on Presa Oradea.
 La finele saptamanii viitoare, pe 26 septembrie, Oradea va fi gazda editiei din 2014 a Noptii Cercetatorilor. Cei care iubesc stiinta si vor sa afle ultimele noutati si tendinte de pe piata o vor putea face cu incepere de la ora 17.00 la Universitatea din Oradea.
Cercetatori, ingineri, exploratori si inventatori isi dau intalnire in campusurile universitare sau zonele centrale ale oraselor: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Suceava, Bacau, Arad, Sibiu, Piatra Neamt, Tulcea, Oradea si Targu Jiu. Calatoria in lumea stiintei va incepe devreme, la ora 17.00, in toate orasele. Vizitatorii vor putea admira in cadrul evenimentului: drone, roboti, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitatie, metale lichide, observatii astronomice sau prin microscop, calatorii virtuale prin Sistemul Solar si alte experimente inedite.



Si anul acesta, in cadrul evenimentului, va fi amenajata o zona speciala destinata celor mici, plina de jocuri care sa le stimuleze creativitatea si gandirea critica, dar si sa-i binedispuna. Cei mai mari vor putea lua parte la dezbateri si conferinte pe teme de interes in cercetare.
Organizatorii editiei din 2014 ii provoaca totodata pe curajosi sa isi testeze inovatia si creativitatea in universul stiintific, prin participarea la doua concursuri organizate inainte de eveniment. Un concurs de videoclipuri intitulat ,,Vreau sa fiu cercetator", dedicat pasionatilor de stiinta indiferent de varsta.



Inscrierile se pot face pana miercuri, 17 septembrie 2014, prin incarcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezinta in maxim 2 minute conceptia personala cu privire la activitatea de cercetare.
Si o competitie de desene ,,Cercetatorii si laboratoarele lor" la care se poate inscrie orice elev sau grup de maxim 5 elevi, precum si orice persoana pasionata de stiinta care insa nu desfasoara activitate de cercetare, pana pe 19 septembrie 2014 inclusiv.
Premiile se vor decerna in seara de 26 septembrie, cand va avea loc o tombola pentru participanti, precum si alte concursuri cu premii.



Organizatorii vor amenaja in cadrul evenimentului si o zona dedicata Uniunii Europene, cu concursuri de cunostinte generale si o tombola cu premii si alte surprize.
Do you speak science?

Ca noutati, editia din acest an a Noptii Cercetatorilor propune doua abordari complementare. Prima este ,,#Researchers4Humanity", pe scurt ,,#R4H", propune o noua abordare a interactiunii dintre publicul larg si lumea cercetatorilor prin activitati si informatii legate de modul in care cercetarea stiintifica contribuie la progresului umanitatii.
A doua abordare se numeste ,,#doyouspeakscience" si reaminteste faptul ca stiinta uneste oamenii dincolo de granitele lingvistice sau geografice si organizeaza activitati pentru a dezvalui noutatile care ne inconjoara intr-un limbaj pe intelesul tuturor.



Noaptea Cercetatorilor se inscrie in seria evenimentelor Marie Curie, la nivelul Uniunii Europene, si isi propune sa arate publicului larg ce inseamna sa fii cercetator si cat de interesanta poate fi munca de cercetare.
Primul eveniment european Noaptea Cercetatorilor a fost organizat in 2005 si a atras pana acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul ofera oamenilor de stiinta sansa de a intra in legatura cu publicul, iar publicului sansa de a descoperi universul stiintei si oamenii din spatele experimentelor. Editia 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori in Romania.
Ichim Vasilica
The post Drone, roboti si alte minuni ale stiintei, la Noaptea Cercetatorilor 2014, la Oradea! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: