Colaborare intre spitalele oradene si Universitate

Luni, 15 Septembrie 2014

Colaborare intre spitalele oradene si Universitate
 

In cursul zilei de azi, 15 septembrie 2014, la Primaria Oradea, managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea, dl. Gheorghe Carp si decanul Facultatii de Stiinte, d-na Sanda Filip, au sustinut o conferinta de presa cu privire la colaborarea dintre spitalele oradene si universitate, in vederea formarii de specialisti. Având in vedere ca in ultimii ani s-a achizitionat aparatura moderna in spitale, acest fapt necesita si specialisti care sa lucreze cu aparatura moderna, fizicieni medicali care pe lânga notiunile teoretice au posibilitatea sa faca practica si sa lucreze in spitalele oradene pe aparatura.

Cu aceasta ocazie, doamna decan a anuntat o noua sesiune de admitere pentru toamna anului 2014, pentru ciclul de studii de licenta si studii universitare de master. Ambele specializari sunt acreditate, fiind vorba despre specializarea de fizica medicala si fizica explorarilor si terapiilor biomedicale. Conform spuselor dnei Filip, forma de invatamânt in ambele specializari este de zi, de 3 respectiv de 2 ani, in ambele cazuri existând inca atât locuri bugetate cât si locuri cu taxa.

Inscrierea candidatilor se face pâna in 20 septembrie, zilnic, la secretariatul facultatii in sala C107, cu posibilitate de prelungire pâna in 22 septembrie.

Taxa de inscriere la concursul de admitere este de 150 lei, iar cei care sunt studenti la o alta specializare sau au terminat o facultate la Universitatea Oradea pot beneficia de reducere de 50% din taxa de scolarizare.

Legat de acest subiect, domnul Carp a mentionat ca in Oradea este o nevoie foarte mare de fizicieni medicali, deoarece spitalele sunt obligate prin lege sa angajeze fizicieni pentru supravegherea aparatelor medicale. "Fizica medicala este o specialitate noua, care este foarte cautata in Europa si in România, iar prin colaborarea exemplara dintre Spitalele Oradene si Universitatea din Oradea, cei care au terminat Facultatea de Stiinte beneficiaza de o pregatire intr-un domeniu interdisciplinar de vârf si de practica adecvata in centrele de imagistica medicala si radioterapie cu care facultatea are conventii de colaborare. Aceste domenii au fost neglijate, dar noi aici am inceput o colaborare si pregatim specialisti pentru centre de radioterapie, ne dorim sa dezvoltam scoala de fizica medicala in Oradea, fapt avantajos atât pentru absolventii care vor avea locuri de munca, cât si pentru sistemul medical, deoarece ii permite sa se dezvolte", a mentionat dl Carp.

Managerul de spital i-a indemnat pe toti cei care sunt interesati de acest domeniu sa aleaga Facultatea de Stiinte din Oradea si sa se inscrie la cursurile organizate de aceasta, deoarece exista o cerinta mare de fizicieni medicali atât pe piata din România, cât si in strainatate.

 

 


Sursa: Primaria Oradea    Citeste mai departe »

Comentarii: