Bihorul este pe locul doi in tara la numarul cazurilor de Hepatita B si C!

Marti, 29 Iulie 2014

Desi sunt in scadere fata de anii trecuti, hepatitele A, B si C raman totusi o problema in Bihor. Conform Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor, in 2013 au fost inregistrate 125 de cazuri noi, judetul fiind pe locul doi la nivel national la numarul de cazuri de Hepatita B si C. De Ziua Mondiala […]
The post Bihorul este pe locul doi in tara la numarul cazurilor de Hepatita B si C! appeared first on Presa Oradea.
 Desi sunt in scadere fata de anii trecuti, hepatitele A, B si C raman totusi o problema in Bihor. Conform Directiei de Sanatate Publica (DSP) Bihor, in 2013 au fost inregistrate 125 de cazuri noi, judetul fiind pe locul doi la nivel national la numarul de cazuri de Hepatita B si C.
De Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hepatitei, la DSP Bihor a avut loc o conferinta la care au fost prezenti, directorul executiv adjunct al institutiei, Zoia Bitea, dr. conf Ciprian Brisc, dr. Elisabeta Tarau, dr. Mariana Fericean, precum si specialisti de la DSP Bihor, dr. Dorel Tirt, biolog Carmen Dinescu si sociolog Adina Lazar.

Conform specialistilor bihoreni, cele mai multe cazuri inregistrate in Bihor, 86, au fost de Hepatita acuta virala de tip A. Dintre acestea, 63 au fost inregistrate in mediul rural si 23 in mediul urban. Fata de 2012, numarul de cazuri depistate a scazut la jumatate (de la 171 la 86), municipiul Oradea avand cel mai mare procent de imbolnaviri, 35%. Cei mai afectati de aceasta forma de hepatita au fost copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 9 ani.
,,S-a intervenit in 18 focare de infectie si s-au administrat 13 doze de vaccin hepatic A pentru adulti si 221 pentru copii. Trebuie precizat ca la aceasta reducere drastica a cazurilor de Hepatita A a contribuit interventia rapida si colaborarea cu sectiile de infectioase ale spitalelor, motiv pentru care nu am mai avut, ca in anii precedenti, cazuri secundare"
a spus Zoia Bitea.
Infectati cu Hepatita in spitalele din Bihor!
 
In ceea ce priveste hepatita acuta virala de tip B, judetul Bihor este al doilea pe tara la numarul de cazuri descoperite. Asta nu inseamna neaparat ca numarul este mult mai mare ca in alte judete ci mai degraba ca aici se face o documentare mai riguroasa a cazurilor.

,,In 2013 am avut 17 cazuri de Hepatita B, cele mai multe, 10, in Oradea. Aproape toate au avut ca si cai de transmitere, cea sexuala, nosocomiala si manevre stomatologice. Chiar daca din 2005 suntem pe un trend descrescator anul trecut au fost identificate mai multe cazuri decat in 2012 si 2011.
Cele mai multe cazuri au fost in Oradea (59%) si cele mai multe persoane au avut varsta cuprinsa intre 35 si 44 de ani, adica persoanele cele mai active din punct de vedere sexual. Au fost identificate 15 focare, cele mai multe, 5 fiind cu transmitere nosocomiala si 5 cu transmitere sexuala. Au fost aplicate 227 de doze de vaccin"
a spus dr. Mariana Fericean.
La Hepatita C, Romania este pe un loc fruntas in Europa iar pana in 2012, judetul Bihor a fost primul din tara, fiind ,,detronat" de Buzau. In 2013 au fost inregistrate 15 cazuri de Hepatita C, din care 6 in Oradea (40%). Cele mai multe persoane au fost aici in categoria de varsta 45-54 de ani, toate cazurile fiind transmise nosocomial (postoperatorii, posttratament injectabil efectuat in spital, postmanopere medicale invazive).

Toate cele 15 cazuri au fost inregistrate in cele doua spitale din Oradea, mai pe intelesul tuturor, au fost persoane care s-au internat sau au mers la o consultatie cu o problema si s-au trezit cu Hepatita C.
,,Este regretabil ca se intampla aceste lucruri dar exista anumite infectii care nu pot fi evitate in spitale. Sunt mai multe cazuri de acest fel in tari dezvoltate, cum sunt America sau Olanda. Important este ca aceste cazuri sa fie repede depistate si sa nu ajungem la cazuri multiple"
a spus dr. Ciprian Brisc.
Exista si cazuri de hepatita care nu pot fi incadrate nici la A, nici la B sau C. In Bihor au fost, in 2013, 7 astfel de cazuri, 86% in Oradea si 14% in Alesd. Persoanele care au fost diagnosticate cu acest tip de hepatita au avut in majoritate intre 25 si 34 de ani.
Ichim Vasilica
The post Bihorul este pe locul doi in tara la numarul cazurilor de Hepatita B si C! appeared first on Presa Oradea.



Sursa: OradeaPress    Citeste mai departe »

Comentarii: